Artikel top billede

Læg mærke til manden med denne titel: CDO'en kommer

ComputerViews: Kan din virksomhed leve uden en CDO? Det er ikke sikkert.

ComputerViews: I de senere år er en ny topfunktion begyndt at dukke op rundt omkring i erhvervslivet, hvor en række af de største og mest avancerede firmaer som så ofte før viser vejen.

Topfunktionen hedder CDO - chief digital officer - der jo som navnet antyder er på C-level og altså hører hjemme i selskabernes øverste luftlag.

Høst på dit digitale indhold

I dag kender vi alle CIO'en - den centrale (og ofte strategiske) it-direktør - der har ansvaret for selskabets it-infrastruktur, som jo både skal fungere uden dyre og generende nedbrud og som samtidig løbende skal optimeres og trimmes, så det altid understøtter forretningen bedst muligt.

CDO'ens rolle er anderledes.

Den fokuserer på at sikre, at selskabernes digitale indhold udnyttes bedst muligt til at understøtte selskabets forretningsmål og til at komme tæt på kunderne, øge salget og dermed omsætningen.

Det kan eksempelvis være målrettede annoncer, produkt-kataloger, white papers, indhold til sociale medier, brugsanvisninger, vejledninger og meget andet.

I en nylig rapport fra konsulenthuset Rambøll kunne vi læse, at danske topchefer i stor udstrækning mener, at fremtidens kamp om kunderne kommer til at handle om kunde-intimitet.

Det kan du læse mere om her.

Tæt på kunderne

De ser med andre ord en fremtid, hvor it i høj grad skal anvendes til at bringe selskabet og dets produkter tæt på kunderne og deres hverdag.

Det er her, at CDO'en kommer ind i billedet.

Analysehuset Gartner har tidligere konkluderet, at antallet af CDO'er i især de store virksomheder stiger så støt, at op mod hver fjerde virksomhed i 2015 vil have en CDO, der arbejder dedikeret med at håndtere selskabets digitale mål.

Selv om dette antal kan forekomme lige lovligt optimistisk, er der meget, der tyder på, at du på et tidspunkt i fremtiden vil komme til at møde en CDO.

Og måske vil denne CDO kunne gøre en afgørende forskel for sin virksomhed på markedet.

Disse virksomheder banker alle de andre

Grundlæggende er det, at data er et konkurrenceparameter.

Og den virksomhed, der bedst forstår at udnytte sine data, har en konkurrencefordel i forhold til de mere gumpetunge konkurrenter.

Alle organisationer og direktører er i dag på udkig efter vækst og smartere måder at gøre tingene på, og her udgør de hastigt udviklende it-teknologier et vigtigt nøgle-element.

Det er således åbenbart, at mange vækst-virksomheders fremgang er præget af teknologi-intensitet, fordi it-intense virksomheder er skarpere, mindre omkostningstunge og har bedre mulighed for løbende at skærpe og forbedre processerne.

Medie-firmaer og reklame-firmaer

Indtil videre er det især de helt store reklamebureauer og medie-firmaer, der har hyret en CDO til at optimere og kommercialisere de digitale initiativer, mens myndigheder og forskellige non-profit-organisationer er begyndt at komme med.

Det er med andre ord organisationer med dyb forbindelse til internet-miljøer og sociale medier, der i første omgang har set forretningsmæssig værdi i at lønne en digital-chef.

Eksempelvis har det store amerikanske mediehus Forbes haft en CDO siden 2010, hvor selskabet udnævnte den daværende CTO, Michael Smith, som ny digital topchef.

Opgaven var at gennemgå alle selskabets it-teknologier og finde ud af, hvordan de kunne anvendes til bedre at promovere selskabets digitale indhold og øge salget.

Og sådan en opgave står de fleste virksomheder over for.

Det åbenlyse spørgsmål er, om CDO'en er en varig størrelse eller en døgnflue, der vil forsvinde, når virksomhederne bliver så it-modne, at udnyttelsen af den digitale værdi begynder at blive naturlig og glide ind i alle afdelinger.

Der er vi langt fra endnu.

Vi er ved snarere ved indfasningen af CDO'en. Som et forretningsmæssigt og langt mindre teknisk orienteret supplement til CIO'en.

Kan du undvære sådan en mand i din virksomhed?

Læs også:

En ny generation af it-problemknusere er på vej

[b]Sådan bliver du bedre til dit arbejde som it-chef

Disse ting bliver afgørende for CIO'en i de kommende år
[/b]
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere