Artikel top billede

Nu kan du rode i bjerge af data fra Folketinget

Nu åbner det offentlige igen op for posen med åbne data. Denne gang er det Folketinget, som gør det nemmere at indsamle informationer.

Nu kan du snart få fingrene i nye offentlige data. Til foråret åbner Folketinget nemlig for direkte adgang til enorme bunker af information.

"Når vi åbner data, får alle langt større mulighed for at analysere, åbne og følge med i, hvad der foregår i Folketinget. Vi giver alle mulighed for at tilføre den demokratiske proces noget nyt," siger Anders Gilbro Nielsen, der er teknisk projektleder hos Folketingets it-udviklingsafdeling.

Åbningen af data sker for at give analysehuse, ngo'er, virksomheder eller helt andre aktører bedre muligheder for at bearbejde og udvikle projekter, der bruger de offentlige informationer som motor.

Sådan skal Folketingets data formidles
I første omgang bliver der tale om såkaldt metadata som eksempelvis opdateringer til lovafstemninger eller status på stillede § 20-spørgsmål.

"Rent teknisk har vi udarbejdet en datamodel, hvor vi kan frigive data om medlemmerne, lov- og beslutningsforslag, med mere, som vil blive udgivet i XML, JSON eller REST-format," siger Anders Gilbro Nielsen og fortsætter:

"Det bliver stillet til rådighed i en form for webservice-interface, og vi vil prøve at lægge så meget ud, som det er muligt at bearbejde rent maskinelt."

Tilbage i januar afsluttede projektlederen et større projekt omkring omlægning af data i Folketingets systemer, der medfører, at data nu nemt kan gøres åbne for andre udviklere.

"Hovedparten af data stammer fra ESDH-systemet TingDok. Det er der, alle de parlamentariske dokumenter flyder igennem. Næsten alt du ser på folketinget.dk, kommer fra det system," fortæller Anders Gilbro Nielsen.

Data frigives i 2014
Selvom det ifølge projektlederen bliver nemt at integrere data fra TingDok i en åben platform, kommer hele herligheden til at koste 1,7 millioner skattekroner, der primært skal bruges på udviklingskonsulenter. Her skal udviklerne findes gennem et SKI-udbud, der snart bliver offentliggjort.

"I virkeligheden kan vi åbne op meget hurtigere, men så bliver data meget vanskeligt tilgængelige," siger Anders Gilbro Nielsen.

Udviklingen af det nye system, der skal stille de åbne data til rådighed, starter til november, og forventes at blive offentliggjort til marts eller april 2014.

Nu bliver det nemmere
Selvom Folketingets data i dag ikke er åbne og nemt tilgængelige for offentligheden, har det ikke holdt udviklerne tilbage.

Både privatpersoner og flere private aktører har gennem årene møjsommeligt indhentet data fra folketinget.dk gennem såkaldt web-scraping, der foregår automatisk ved at lade et script besøge alle eller bestemte undersider på hjemmesiden og efterfølgende indsamle relevant data.

Det gælder blandt andet den danske udvikler Michael Friis, der i 2009 oprettede hjemmesiden Folkets Ting, der samtidig gik skridtet videre, og stillede de indsamlede data til rådighed for andre, ganske som Folketingets egne udviklere nu vil tilbyde.

Læs også:
Han vil revolutionere folkestyret med web 2.0

Disse virksomheder sparer millioner på gratis data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


Fremtidens ERP – træf de rigtige strategiske valg

Automatisering, fuld udnyttelse data og muligheden for at knytte leverandører og kunder endnu tættere til virksomheden, og kravene til et moderne forretnings- eller ERP-system er mange. Vær med når vi sætter fremtiden ERP på dagsordnen og diskuterer nogle af de vigtigste og mest relevante spørgsmål om ERP.

13. oktober 2022 | Læs mere


Dell Technologies Forum

Se hvilke løsninger, der kan give jeres virksomhed de næste banebrydende resultater Mød brancheeksperter, vær med til spændende breakout-sessioner og interaktive oplevelser, og lær mere om løsninger inden for alt fra multicloud-strategi som as-a-Service, AI-baserede beslutningsprocesser i edge-miljøer til moderne og sikker cyber resilience.

25. oktober 2022 | Læs mere


Computerworld
Efter 15 år med iPhone: Her er Computerworlds favorit-modeller - og vores karakter til hver enkelt model
CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital