Artikel top billede

Nu kan du rode i bjerge af data fra Folketinget

Nu åbner det offentlige igen op for posen med åbne data. Denne gang er det Folketinget, som gør det nemmere at indsamle informationer.

Nu kan du snart få fingrene i nye offentlige data. Til foråret åbner Folketinget nemlig for direkte adgang til enorme bunker af information.

"Når vi åbner data, får alle langt større mulighed for at analysere, åbne og følge med i, hvad der foregår i Folketinget. Vi giver alle mulighed for at tilføre den demokratiske proces noget nyt," siger Anders Gilbro Nielsen, der er teknisk projektleder hos Folketingets it-udviklingsafdeling.

Åbningen af data sker for at give analysehuse, ngo'er, virksomheder eller helt andre aktører bedre muligheder for at bearbejde og udvikle projekter, der bruger de offentlige informationer som motor.

Sådan skal Folketingets data formidles
I første omgang bliver der tale om såkaldt metadata som eksempelvis opdateringer til lovafstemninger eller status på stillede § 20-spørgsmål.

"Rent teknisk har vi udarbejdet en datamodel, hvor vi kan frigive data om medlemmerne, lov- og beslutningsforslag, med mere, som vil blive udgivet i XML, JSON eller REST-format," siger Anders Gilbro Nielsen og fortsætter:

"Det bliver stillet til rådighed i en form for webservice-interface, og vi vil prøve at lægge så meget ud, som det er muligt at bearbejde rent maskinelt."

Tilbage i januar afsluttede projektlederen et større projekt omkring omlægning af data i Folketingets systemer, der medfører, at data nu nemt kan gøres åbne for andre udviklere.

"Hovedparten af data stammer fra ESDH-systemet TingDok. Det er der, alle de parlamentariske dokumenter flyder igennem. Næsten alt du ser på folketinget.dk, kommer fra det system," fortæller Anders Gilbro Nielsen.

Data frigives i 2014
Selvom det ifølge projektlederen bliver nemt at integrere data fra TingDok i en åben platform, kommer hele herligheden til at koste 1,7 millioner skattekroner, der primært skal bruges på udviklingskonsulenter. Her skal udviklerne findes gennem et SKI-udbud, der snart bliver offentliggjort.

"I virkeligheden kan vi åbne op meget hurtigere, men så bliver data meget vanskeligt tilgængelige," siger Anders Gilbro Nielsen.

Udviklingen af det nye system, der skal stille de åbne data til rådighed, starter til november, og forventes at blive offentliggjort til marts eller april 2014.

Nu bliver det nemmere
Selvom Folketingets data i dag ikke er åbne og nemt tilgængelige for offentligheden, har det ikke holdt udviklerne tilbage.

Både privatpersoner og flere private aktører har gennem årene møjsommeligt indhentet data fra folketinget.dk gennem såkaldt web-scraping, der foregår automatisk ved at lade et script besøge alle eller bestemte undersider på hjemmesiden og efterfølgende indsamle relevant data.

Det gælder blandt andet den danske udvikler Michael Friis, der i 2009 oprettede hjemmesiden Folkets Ting, der samtidig gik skridtet videre, og stillede de indsamlede data til rådighed for andre, ganske som Folketingets egne udviklere nu vil tilbyde.

Læs også:
Han vil revolutionere folkestyret med web 2.0

Disse virksomheder sparer millioner på gratis data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere