Artikel top billede

Gates beklager: Men CTRL-ALT-DEL var da en genial fejl

ComputerViews: Bill Gates siger pænt undskyld for at have opfundet CTRL-ALT-DEL, som han betegner som en fejl. Men funktionen har været en genial fejl - og måske den bedste fejl, som pc-brugerne har oplevet. Se hvorfor her.

ComputerViews: Bill Gates fortæller i et stort interview på Harvard Universitet, at det var en fejl, at han og Microsoft indførte det kendte tre-finger-greb CTRL-ALT-DEL på Windows-computerne.

Trefinger-grebet kendes i dag af hundreder af millioner af pc-brugere. Men blev altså indført ved en fejl, som Bill Gates fortryder. Det kan du læse mere om her.

Men selv om CTRL-ALT-DEL måske var en fejl ved undfangelsen, har trefinger-grebets funktion været enormt nyttig for alverdens computer-brugere.

Trefinger-grebet til logon - med samtidig tryk på spredte taster - har nemlig forhøjet sikkerheden i Windows markant.

Kravet om et relativt kompliceret, fysisk tastatur-tryk for at få adgang til Windows-styresystemets har i meget høj grad været med til at sikre, at brugere ikke er blevet snydt til at indtaste deres passwords og brugernavne af farlig software.

GINA - og nu Credential Powers

De tidlige versioner af Windows-styresystemet kørte med det grafiske identifikations- og autentifikations-bibliotek med kaldenavnet GINA (graphical identification and authentification), der loadede næsten omgående, når pc'en blev startet.

CTRL-ALT-DEL-kombinationen blev via GINA registreret i hardwaren på et meget lavt niveau og meget tidligt i boot-processen for at sikre, at trefinger-kombinationen alene pegede mod Windows' logon-skærm.

Fra Vista er GINA blevet erstattet af det mere fleksible Credential Powers-system, der dog har samme formål: At håndtere en sikker taste-kombination, der fortæller computeren, at brugeren vil have adgang til Windows log on.

Så langt var Bill Gates også med dengang, men han ønskede, at den fysiske adgangsvej til Windows logon alene var én tast - måske noget i stil med Windows logo-tasten, som findes på mange tastaturer i dag.

Det problematiske ved denne løsning er vist åbenlyst: Et par uheldige fejltryk ville kunne få styresystemet til at genstarte eller forstyrre på anden måde.

Og vi ved, at den slags altid sker på de mest uheldige tidspunkter, hvor vi er tæt på en deadline eller lige midt i noget vigtigt.

Men CTRL-ALT-DEL kommer man ikke til at trykke ved et uheld. Det er så sikker en taste-kombination, som man kan få. Og det er til at huske.

Hvad synes du? Skulle Gates have gjort noget andet? Og hvad kunne have erstattet CTRL-ALT-DEL.

Læs også:

Bill Gates indrømmer: Ctrl+Alt+Delete var en fejl
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.