Super simpelt it-system styrer forsvarets enorme indkøbsseddel

Den overordnede styring af underbukser, helikopterdele og kampvogne foregår i det samme it-system, når forsvaret køber ind. Her er den it, der prioriterer en af Danmarks største indkøbslister.

Når danske soldater skal i krig, er det helt afgørende, at patroner, kampvogne, underbukser, feltrationer og alt andet grej er på rette sted på det rette tidspunkt.

Den livsvigtige opgave løser Forsvarets Materieltjeneste i Ballerup.

"Vi er forsvarets indkøbsvirksomhed for alt materiel, og vi køber for mellem seks og syv milliarder kroner om året. Det er både skibe, fly, kampvogne og underbukser. Styringen af alle disse indkøb kalder vi for porteføljestyring," fortæller Thomas Nymand Bork, oberstløjtnant og chef for porteføljekontoret i Forsvarets Materielstyrelse.

It-systemet, der ligger bag, skal skabe et samlet overblik over alle disse indkøb, så medarbejderne i forsvaret er i stand til at prioritere.

"Det handler om at vægte mellem de forskellige anskaffelser, fastslå hvornår de skal gennemføres, og hvor mange penge, der skal bruges på de enkelte sager," fortæller han til Computerworld.

"Det handler om at planlægge en indkøbsplan for seks til syv milliarder kroner."

It-løsningen er baseret på Microsofts Access, og for forsvaret er den forretningskritisk i forhold til at optimere porteføljestyringen og dokumentere beslutninger, fremdrift og økonomi.

"Økonomistyringen kører vi i SAP, men den ikke-finansielle ledelsesinformation, det vil sige den styring, der omhandler anskaffelser, afvikles i Access-systemet. Men SAP-driften er afspejlet i systemet, da vi skal dokumentere, hvad pengene bliver brugt til," siger Thomas Nymand Bork.

"På den måde får vi bedst overblik over de forskellige processer."

Sidste år blev der foretaget 100.000 indkøb, der hver især kan bestå af store mængder materiel. 

Udstyr til Afghanistan 
Access systemet er blandt andet valgt, fordi det er et standardprodukt.

"Det er enkelt at gå til og kræver ikke en tung uddannelse af vores medarbejdere. Man er hurtigt i gang."

Ud over styring af indkøb bliver der ligeledes regnet på risikostyringen.

"Alle vores store anskaffelser vurderes ud fra de risici, vi ønsker at forudse. Her regner vi på, hvad konsekvenserne er hvis en uønsket situation eller et uheld indtræder. Konsekvenserne placerer vi så i et risikolandskab, der giver forskellige handlingsmønstre i forhold til de forskellige situationer."

Et helt konkret eksempel på risikoberegning porteføljestyringsværktøjet er forsyninger til udsendte soldater.

"Ofte handler det om en tidsmæssig risiko. Hvis vi har et behov for at sende udstyr til Afghanistan til styrker i en international operation, så er tidsfaktoren et kritisk punkt. En risikofaktor kan således knyttes til, hvor stor risikoen er for, at tidsfaktoren bliver overskredet," forklarer Thomas Nymand Bork.

Men der er mange forskellige parametre, der skal tages i betragtning.

"Et andet eksempel er, hvis vi skal skaffe nogle avancerede dele til en helikopter. Her er en række spørgsmål som: Findes de på markedet, skal de ny-udvikles eller skal de transporteres til bestemte områder. Alle disse elementer kalkulerer vi i systemet."

Det, der kommer ud af systemet, er ikke et matematisk regnestykke med ét facit, men et grundlag for en vurdering for hvor sandsynligt, det er, at en hændelse optræder, fortæller han.

Springer over i køen
Når der er fastlagt risici i forbindelse med et indkøb, prioriteres medarbejdernes tid i forhold til den. 

"Hvis der er stor sandsynlighed for, at tidsrammen eksempelvis ikke kan holde, så prioriterer vi det indkøb. Kort fortalt springer vi over i køen og bringer det frem til kassen," siger oberstløjtnanten.

"Hvis noget har en stor konsekvens og en høj sandsynlighed for 'uheld', så lægger vi fokus på den bestilling, så vi kan imødegå problemerne."

Energien blandt de godt 800 ansatte i Materielstyrelsen i Ballerup bliver således lagt i de sager, der er højest prioriteret.
 
Forsvaret har faktisk planlagt de næste 15 års indkøb i systemet.

"Den plan justeres naturligvis i takt med, at vi påvirkes af den virkelige verden, politiske godkendelse eller manglende leverancer," lyder det fra chefen for porteføljekontoret i Forsvarets Materielstyrelse.

Læs også:
Sådan gik det: Fra hacker til topdirektør i sikkerhedsbranchen

It-giganter har kæmpeansvar når cyberkrigen rammer Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.