Artikel top billede

Du skal da bare tvinges: Derfor skal det offentlige vride armen rundt

Computerworld mener: Det digitale Danmark bør tvinge os noget mere. For konklusionen er klar: tvang virker.

Computerworld mener: Udviklingen af de digitale muligheder går så stærkt, at vi helt generelt ofte har svært ved at følge med.

Inden vi får set os om, er der dukket endnu en ny løsning, en ny teknologi, en ny fantastisk mulighed op, som skal afløse de metoder og løsninger, som vi (næsten) altid har brugt.

Problemet bliver på mange måder kun værre, når der er tale om en løsning, som vi ikke frivilligt anvender jævnligt, men som vi kun af nød anvender en sjælden gang imellem.

Sådan er det tilfældet med de fleste offentlige systemer - som til gengæld ofte rummer enorme besparelsespotentialer i organisationerne bagved.

Om godt en uge - 1. november - udløber fristen for omkring 450.000 danske virksomheders oprettelse af en lovpligtig, digital postkasse.

Fristen har været kendt længe, men alligevel mangler flere hundredetusinde danske virksomheder fortsat at komme til tasterne for at oprette den lovpligtige postkasse.

Det er så mange, at meget tyder på, at fristen ikke vil blive overholdt. Det kan du læse mere om her.

Alligevel er der gode takter - Erhvervsstyrelsen er optimistisk og tror på, at der kommer en slutspurt, hvor virksomheder i tusindvis vil strømme ind på styrelsens hjemmeside for at aktivere den digitale signatur, som de har fået tilsendt.

Under alle omstændigheder er det noget, der vil ske før eller siden. Det er blot et spørgsmål om (kort) tid.

For efter 1. november vil det gradvist begynde at blive sværere og sværere for virksomheder at fungere uden den digitale postkasse, der fra tid til anden kommer til at indeholde vigtige oplysninger.

Tvang virker - lad os få noget mere af den

Det offentlige har - både internt og eksterne - tidligere benyttet sig af samme model: Stramme deadlines kommunikeres klart ud. Nul valgmuligheder. Nul alternativer. Og et stykke tid efter deadlinen, slukkes strømmen for dem, der ikke er med. Færdigt arbejde.

Alle gange har det haft overvældende effekt. Og hvordan skulle det også have andet, når ingen kan sige nej?

Det bliver en lettelse

Til gengæld er gevinsten for selv de trægeste danskere som regel klar, når de først kommer med: De digitale løsninger frigiver tid, ressourcer og midler, der kan investeres i vigtigere ting. 

Vi erkender, at det nye er ikke farligt, men godt.

Den lige vej til hurtig udrulning

Konklusionen er, at tvang virker.

Og at tvang, deadlines og enkle og fast kommunikerede beslutninger er vejen frem, hvis vi for alvor skal udnytte de muligheder, som de digitalt-drevne forandringer giver.

Vi kan have mange grunde til at ignorere eller overse nye digitale muligheder - måske er den primære, at vi ikke gider bruge den fornødne energi på at sætte os ind i for os perifere systemer, når vi har nok at se til med at sætte os ind i nye systemer, der er vigtige for os.

Lad os få nogle flere systemer

De digitale kompetencer spiller en central rolle i Danmark, og vi er generelt trygge ved digitale løsninger - også de nye af slagsen.

De digitale løsninger spiller en nøglerolle for Danmarks konkurrenceevne og innovationsevne, ligesom det er ny og konstant bedre anvendelse af it, der skal frigøre ressourcer til mere velfærd.

Digitaliseringen af det offentlige er allerede i fuld gang, men der er rigeligt plads til at sætte sig flere mål - og følge dem op med flere skarpe deadlines og tvangsmæssige udrulninger, som ingen kan sige nej til.

Folkeskolen? Sygehusvæsnet? Valg?

Hvad kommer først?

Læs også: Derfor skal der oprettes 21.000 digitale postkasser - om dagen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere