Artikel top billede

Du skal da bare tvinges: Derfor skal det offentlige vride armen rundt

Computerworld mener: Det digitale Danmark bør tvinge os noget mere. For konklusionen er klar: tvang virker.

Computerworld mener: Udviklingen af de digitale muligheder går så stærkt, at vi helt generelt ofte har svært ved at følge med.

Inden vi får set os om, er der dukket endnu en ny løsning, en ny teknologi, en ny fantastisk mulighed op, som skal afløse de metoder og løsninger, som vi (næsten) altid har brugt.

Problemet bliver på mange måder kun værre, når der er tale om en løsning, som vi ikke frivilligt anvender jævnligt, men som vi kun af nød anvender en sjælden gang imellem.

Sådan er det tilfældet med de fleste offentlige systemer - som til gengæld ofte rummer enorme besparelsespotentialer i organisationerne bagved.

Om godt en uge - 1. november - udløber fristen for omkring 450.000 danske virksomheders oprettelse af en lovpligtig, digital postkasse.

Fristen har været kendt længe, men alligevel mangler flere hundredetusinde danske virksomheder fortsat at komme til tasterne for at oprette den lovpligtige postkasse.

Det er så mange, at meget tyder på, at fristen ikke vil blive overholdt. Det kan du læse mere om her.

Alligevel er der gode takter - Erhvervsstyrelsen er optimistisk og tror på, at der kommer en slutspurt, hvor virksomheder i tusindvis vil strømme ind på styrelsens hjemmeside for at aktivere den digitale signatur, som de har fået tilsendt.

Under alle omstændigheder er det noget, der vil ske før eller siden. Det er blot et spørgsmål om (kort) tid.

For efter 1. november vil det gradvist begynde at blive sværere og sværere for virksomheder at fungere uden den digitale postkasse, der fra tid til anden kommer til at indeholde vigtige oplysninger.

Tvang virker - lad os få noget mere af den

Det offentlige har - både internt og eksterne - tidligere benyttet sig af samme model: Stramme deadlines kommunikeres klart ud. Nul valgmuligheder. Nul alternativer. Og et stykke tid efter deadlinen, slukkes strømmen for dem, der ikke er med. Færdigt arbejde.

Alle gange har det haft overvældende effekt. Og hvordan skulle det også have andet, når ingen kan sige nej?

Det bliver en lettelse

Til gengæld er gevinsten for selv de trægeste danskere som regel klar, når de først kommer med: De digitale løsninger frigiver tid, ressourcer og midler, der kan investeres i vigtigere ting. 

Vi erkender, at det nye er ikke farligt, men godt.

Den lige vej til hurtig udrulning

Konklusionen er, at tvang virker.

Og at tvang, deadlines og enkle og fast kommunikerede beslutninger er vejen frem, hvis vi for alvor skal udnytte de muligheder, som de digitalt-drevne forandringer giver.

Vi kan have mange grunde til at ignorere eller overse nye digitale muligheder - måske er den primære, at vi ikke gider bruge den fornødne energi på at sætte os ind i for os perifere systemer, når vi har nok at se til med at sætte os ind i nye systemer, der er vigtige for os.

Lad os få nogle flere systemer

De digitale kompetencer spiller en central rolle i Danmark, og vi er generelt trygge ved digitale løsninger - også de nye af slagsen.

De digitale løsninger spiller en nøglerolle for Danmarks konkurrenceevne og innovationsevne, ligesom det er ny og konstant bedre anvendelse af it, der skal frigøre ressourcer til mere velfærd.

Digitaliseringen af det offentlige er allerede i fuld gang, men der er rigeligt plads til at sætte sig flere mål - og følge dem op med flere skarpe deadlines og tvangsmæssige udrulninger, som ingen kan sige nej til.

Folkeskolen? Sygehusvæsnet? Valg?

Hvad kommer først?

Læs også: Derfor skal der oprettes 21.000 digitale postkasser - om dagen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Ny skærmteknologi kan være på vej til iPhone: I fremtiden vil din skærm altid være tændt
Apple har store forventninger til den næste iPhone, der muligvis vil blive udstyret med en helt ny skærmteknologi. Selskabets leverandører har derfor fået at vide, at de skal øge produktionskapaciteten med 20 procent.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.