Artikel top billede

Her overvåger direktøren de ansattes sidespring

For få hundrede kroner er det muligt at overvåge, hvor ens medarbejdere i marken befinder sig. Det måtte to chauffører sande, da de blev overvåget og senere fyret for pjækkerier.

Direktøren fra et amerikansk skadedyrsbekæmpelsesfirma havde i længere tid mistænkt sine medarbejdere på vejen for at skulke fra tjenesten.

Han fik derefter installeret GPS-tracking-software på fem ud af 18 chaufførers smartphones, så han på et kort kunne se, at to chauffører ikke passede deres job ordentligt.

Direktøren fortalte efterfølgende chaufførerne, at de var blevet overvåget.

En af chaufførerne med besøg på samme adresse flere gange i et par timer om ugen indrømmede, at han så en kvinde i arbejdstiden.

En anden chauffør tilstod, at han havde pjækket.

Begge chauffører endte med en fyreseddel, skriver The Wall Street Journal.

"Vi er virkelig imponerede over softwaren," udtaler direktøren, Dennis Gray, fra det amerikanske skadedyrsbekæmpelsesfirma Accurid Pest Solutions til The Wall Street Journal.

Teknologien har stået direktøren i godt 250 kroner per medarbejders smartphone.

Forskel på USA og Danmark

The Wall Street Journal kan berette, at overvågningsteknologien hele tiden bliver mere og mere forfinet.

Det betyder, at bossen eksempelvis kan følge med i, at chaufførerne har sikkerhedsbælte på, være med på en lytter på deres telefonsamtaler, eller se om hans folk kører uansvarligt.

Selvom den slags teknologien hele tiden bliver mere og mere avanceret, er tendensen dog langtfra ny.

I en rapport fra analysehuset Aberdeen Group bliver det ifølge The Wall Street Journal fremhævet, at 37 procent af selskaber med folk ude på serviceopgaver har iværksat overvågning af medarbejderne via enten devices eller i bilens udstyr.

I Danmark har eksempelvis Post Danmark og andre transportfirmaer længe haft GPS-overvågning af deres medarbejdere.

Forskellen på den amerikanske brug og dansk benyttelse af tiltag som GPS-overvågning er dog fundamental forskellig på ét punkt:

Sådan er reglerne i Danmark

I Danmark er det påkrævet, at arbejdsgiveren informerer medarbejderne om overvågningen, mens dette kun er tilfældet i to amerikanske stater.

For der er kun i Delaware og Connecticut, at arbejdsgiveren er forpligtet til at oplyse om overvågning i alt lige fra mail-korrespondancer, til chatbeskeder og således også GPS-tracking.

Mange glemmer reglerne

På blandt andre advokatfirmaet Ret&Råds hjemmeside kan man finde en overordnet vejledning til, hvordan danske virksomhedsledere skal forholde sig til overvågning af medarbejdere ved hjælp af eksempelvis GPS-udstyr.

"Det er som udgangspunkt lovligt at indføre kontrolforanstaltninger på arbejdspladsen. Det følger af arbejdsgiverens ledelsesret," fortæller advokat Dorthe Westerdahl fra Ret&Råd på hjemmesiden.

Hun forklarer, at overvågningen skal det ske af saglige grunde, altså at målet med overvågningen skal være begrundet i virksomhedens drift.

"Hvis der bliver installeret f.eks. overvågningsudstyr i en virksomheds firmabiler, og der dermed sker overvågning af medarbejderens færden, er det derudover et krav, at medarbejderen bliver informeret om overvågningen. Det sidste glemmer mange arbejdsgivere, og dermed bliver kontrolforanstaltningen ulovlig," hedder det på advokatfirmaets hjemmeside.

Deltag i debatten: Hvad er dine erfaringer med overvågning på arbejdspladsen? 

Læs også: Hemmelige dokumenter: Dine personlige data og mails ender hos myndigheder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Premium
Den store app-bombe fra Microsoft og Amazon: Tilbyder Android-apps i Windows 11
Alt om Windows 11: Et uventet samarbejde mellem de to største cloud-giganter bringer nu millionvis af apps til Windows-økosystemet.
Computerworld
I aften går det løs: Windows 11 slippes løs – følg med her
Det er intet mindre end 'årtiets opdatering', som Microsoft forventes at løfte sløret for senere på dagen.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.