Artikel top billede

Her overvåger direktøren de ansattes sidespring

For få hundrede kroner er det muligt at overvåge, hvor ens medarbejdere i marken befinder sig. Det måtte to chauffører sande, da de blev overvåget og senere fyret for pjækkerier.

Direktøren fra et amerikansk skadedyrsbekæmpelsesfirma havde i længere tid mistænkt sine medarbejdere på vejen for at skulke fra tjenesten.

Han fik derefter installeret GPS-tracking-software på fem ud af 18 chaufførers smartphones, så han på et kort kunne se, at to chauffører ikke passede deres job ordentligt.

Direktøren fortalte efterfølgende chaufførerne, at de var blevet overvåget.

En af chaufførerne med besøg på samme adresse flere gange i et par timer om ugen indrømmede, at han så en kvinde i arbejdstiden.

En anden chauffør tilstod, at han havde pjækket.

Begge chauffører endte med en fyreseddel, skriver The Wall Street Journal.

"Vi er virkelig imponerede over softwaren," udtaler direktøren, Dennis Gray, fra det amerikanske skadedyrsbekæmpelsesfirma Accurid Pest Solutions til The Wall Street Journal.

Teknologien har stået direktøren i godt 250 kroner per medarbejders smartphone.

Forskel på USA og Danmark

The Wall Street Journal kan berette, at overvågningsteknologien hele tiden bliver mere og mere forfinet.

Det betyder, at bossen eksempelvis kan følge med i, at chaufførerne har sikkerhedsbælte på, være med på en lytter på deres telefonsamtaler, eller se om hans folk kører uansvarligt.

Selvom den slags teknologien hele tiden bliver mere og mere avanceret, er tendensen dog langtfra ny.

I en rapport fra analysehuset Aberdeen Group bliver det ifølge The Wall Street Journal fremhævet, at 37 procent af selskaber med folk ude på serviceopgaver har iværksat overvågning af medarbejderne via enten devices eller i bilens udstyr.

I Danmark har eksempelvis Post Danmark og andre transportfirmaer længe haft GPS-overvågning af deres medarbejdere.

Forskellen på den amerikanske brug og dansk benyttelse af tiltag som GPS-overvågning er dog fundamental forskellig på ét punkt:

Sådan er reglerne i Danmark

I Danmark er det påkrævet, at arbejdsgiveren informerer medarbejderne om overvågningen, mens dette kun er tilfældet i to amerikanske stater.

For der er kun i Delaware og Connecticut, at arbejdsgiveren er forpligtet til at oplyse om overvågning i alt lige fra mail-korrespondancer, til chatbeskeder og således også GPS-tracking.

Mange glemmer reglerne

På blandt andre advokatfirmaet Ret&Råds hjemmeside kan man finde en overordnet vejledning til, hvordan danske virksomhedsledere skal forholde sig til overvågning af medarbejdere ved hjælp af eksempelvis GPS-udstyr.

"Det er som udgangspunkt lovligt at indføre kontrolforanstaltninger på arbejdspladsen. Det følger af arbejdsgiverens ledelsesret," fortæller advokat Dorthe Westerdahl fra Ret&Råd på hjemmesiden.

Hun forklarer, at overvågningen skal det ske af saglige grunde, altså at målet med overvågningen skal være begrundet i virksomhedens drift.

"Hvis der bliver installeret f.eks. overvågningsudstyr i en virksomheds firmabiler, og der dermed sker overvågning af medarbejderens færden, er det derudover et krav, at medarbejderen bliver informeret om overvågningen. Det sidste glemmer mange arbejdsgivere, og dermed bliver kontrolforanstaltningen ulovlig," hedder det på advokatfirmaets hjemmeside.

Deltag i debatten: Hvad er dine erfaringer med overvågning på arbejdspladsen? 

Læs også: Hemmelige dokumenter: Dine personlige data og mails ender hos myndigheder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere