Artikel top billede

Her overvåger direktøren de ansattes sidespring

For få hundrede kroner er det muligt at overvåge, hvor ens medarbejdere i marken befinder sig. Det måtte to chauffører sande, da de blev overvåget og senere fyret for pjækkerier.

Direktøren fra et amerikansk skadedyrsbekæmpelsesfirma havde i længere tid mistænkt sine medarbejdere på vejen for at skulke fra tjenesten.

Han fik derefter installeret GPS-tracking-software på fem ud af 18 chaufførers smartphones, så han på et kort kunne se, at to chauffører ikke passede deres job ordentligt.

Direktøren fortalte efterfølgende chaufførerne, at de var blevet overvåget.

En af chaufførerne med besøg på samme adresse flere gange i et par timer om ugen indrømmede, at han så en kvinde i arbejdstiden.

En anden chauffør tilstod, at han havde pjækket.

Begge chauffører endte med en fyreseddel, skriver The Wall Street Journal.

"Vi er virkelig imponerede over softwaren," udtaler direktøren, Dennis Gray, fra det amerikanske skadedyrsbekæmpelsesfirma Accurid Pest Solutions til The Wall Street Journal.

Teknologien har stået direktøren i godt 250 kroner per medarbejders smartphone.

Forskel på USA og Danmark

The Wall Street Journal kan berette, at overvågningsteknologien hele tiden bliver mere og mere forfinet.

Det betyder, at bossen eksempelvis kan følge med i, at chaufførerne har sikkerhedsbælte på, være med på en lytter på deres telefonsamtaler, eller se om hans folk kører uansvarligt.

Selvom den slags teknologien hele tiden bliver mere og mere avanceret, er tendensen dog langtfra ny.

I en rapport fra analysehuset Aberdeen Group bliver det ifølge The Wall Street Journal fremhævet, at 37 procent af selskaber med folk ude på serviceopgaver har iværksat overvågning af medarbejderne via enten devices eller i bilens udstyr.

I Danmark har eksempelvis Post Danmark og andre transportfirmaer længe haft GPS-overvågning af deres medarbejdere.

Forskellen på den amerikanske brug og dansk benyttelse af tiltag som GPS-overvågning er dog fundamental forskellig på ét punkt:

Sådan er reglerne i Danmark

I Danmark er det påkrævet, at arbejdsgiveren informerer medarbejderne om overvågningen, mens dette kun er tilfældet i to amerikanske stater.

For der er kun i Delaware og Connecticut, at arbejdsgiveren er forpligtet til at oplyse om overvågning i alt lige fra mail-korrespondancer, til chatbeskeder og således også GPS-tracking.

Mange glemmer reglerne

På blandt andre advokatfirmaet Ret&Råds hjemmeside kan man finde en overordnet vejledning til, hvordan danske virksomhedsledere skal forholde sig til overvågning af medarbejdere ved hjælp af eksempelvis GPS-udstyr.

"Det er som udgangspunkt lovligt at indføre kontrolforanstaltninger på arbejdspladsen. Det følger af arbejdsgiverens ledelsesret," fortæller advokat Dorthe Westerdahl fra Ret&Råd på hjemmesiden.

Hun forklarer, at overvågningen skal det ske af saglige grunde, altså at målet med overvågningen skal være begrundet i virksomhedens drift.

"Hvis der bliver installeret f.eks. overvågningsudstyr i en virksomheds firmabiler, og der dermed sker overvågning af medarbejderens færden, er det derudover et krav, at medarbejderen bliver informeret om overvågningen. Det sidste glemmer mange arbejdsgivere, og dermed bliver kontrolforanstaltningen ulovlig," hedder det på advokatfirmaets hjemmeside.

Deltag i debatten: Hvad er dine erfaringer med overvågning på arbejdspladsen? 

Læs også: Hemmelige dokumenter: Dine personlige data og mails ender hos myndigheder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere