Hemmelige dokumenter: Dine personlige data og mails ender hos myndigheder

Dine personlige data fra Facebook, Gmail og Hotmail kan være endt i favnen på de amerikanske myndigheder.

De amerikanske myndigheder har adgang til personfølsomme oplysninger hos populære internettjenester, som milliarder af mennesker bruger dagligt.

Det skriver både den amerikanske avis Washington Post og britiske The Guardian.

Washington Post har fået adgang til hemmelige dokumenter, der viser, at det amerikanske forbundspoliti, FBI, og efterretningstjenesten National Security Agency (NSA) som led i et efterretningsprojekt ved navn Prism har adgang til data fra internetgiganterne Facebook, Google, Microsoft, Apple, Yahoo og AOL.

Prism har indtil nu været ukendt for offentligheden, og hverken it-giganterne eller politikere med kendskab til projektet har måttet udtale sig om det.

Ifølge den amerikanske avis The New York Times har efterretningsmyndigheder bekræftet eksistensen af Prism og har tilmed afsløret, at det ikke kun er amerikanske statsborgere, der bliver overvåget, men også borgere i andre lande. 

Selskaber afviser
Konfronteret med afsløringerne fra Washington Post har de pågældende virksomheder dog været ude og påpege, at de kun afleverer data til myndighederne, hvis der forelægger en dommerkendelse.

"Vi udstyrer ikke myndighederne med direkte adgang til Facebooks servere. Når der bliver rettet henvendelse til Facebook om udlevering af data på specifikke personer, så gennemgår vi nøje sådan en forespørgsel for at sikre os, at den er i overensstemmelse med lovgivningen, og vi udleverer kun data i det omfang, at loven kræver det," siger Joe Sullivan, sikkerhedschef for Facebook, til Washington Post.

Næsten enslydende udtalelser kommer der fra de resterende virksomheder, hvor eksempelvis Google ligeledes afviser at have udstyret myndighederne med en såkaldt bagdør til sine tjenester, og Apple afviser helt at have kendskab til et efterretningsprogram ved navn Prism.

Adgang til data i enormt omfang
Holder Washington Posts historie stik, kan Prism-programmet potentielt set give de amerikanske myndigheder adgang til data om verdens borgere og virksomheder i et omfang, som ikke tidligere er set. 

Det vil eksempelvis omfatte samtaler via Skype, e-mails hos Gmail, Hotmail/Outlook og Apples mail samt ikke mindst data fra Facebook, der har mere end en milliard aktive brugere på verdensplan.

Washington Posts afsløring kommer i øvrigt, dagen efter at den britiske avis The Guardian kunne fortælle, at det amerikanske mobilselskab Verizon på daglig basis udleverer millioner af data om sine kunders mobilbrug til de amerikanske myndigheder.

Læs også:

Opråb: Skats tele-snageri bør stoppes omgående 

Politiet på vildspor? Massiv overvågning af danskernes internet uden resultat 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere


Digitalt seminar: Styrk økonomistyringen i en krisetid med AI og robotter

Det stiller store krav til virksomhedens økonomistyring. Blandt andet fordi det er blevet sværere end nogensinde at tage bestik af virksomhedens økonomi, konkurrence- og driftssituation på selv den korte bane. Få inspiration til at komme i gang med at styrke økonomistyringen med AI og ML på grundlag af konkrete input og erfaringer.

24. september 2020 | Læs mere


Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
5 måder du kan beskytte og optimere det vigtige fjernarbejde på
Når arbejdspladsen bliver mere digital og medarbejderne arbejder mere hjemme stiger cybertruslen også. Derfor bliver din it-afdeling i fremtiden også målt på organisationens evne til at sikre fjernarbejde uden risiko for datatab eller gøre sig sårbar over for fjendtlige angreb. I dette whitepaper fortæller vi derfor om 5 måder, du kan beskytte og optimere dine medarbejderes fjernarbejde på.