Artikel top billede

Hemmelige dokumenter: Dine personlige data og mails ender hos myndigheder

Dine personlige data fra Facebook, Gmail og Hotmail kan være endt i favnen på de amerikanske myndigheder.

De amerikanske myndigheder har adgang til personfølsomme oplysninger hos populære internettjenester, som milliarder af mennesker bruger dagligt.

Det skriver både den amerikanske avis Washington Post og britiske The Guardian.

Washington Post har fået adgang til hemmelige dokumenter, der viser, at det amerikanske forbundspoliti, FBI, og efterretningstjenesten National Security Agency (NSA) som led i et efterretningsprojekt ved navn Prism har adgang til data fra internetgiganterne Facebook, Google, Microsoft, Apple, Yahoo og AOL.

Prism har indtil nu været ukendt for offentligheden, og hverken it-giganterne eller politikere med kendskab til projektet har måttet udtale sig om det.

Ifølge den amerikanske avis The New York Times har efterretningsmyndigheder bekræftet eksistensen af Prism og har tilmed afsløret, at det ikke kun er amerikanske statsborgere, der bliver overvåget, men også borgere i andre lande. 

Selskaber afviser

Konfronteret med afsløringerne fra Washington Post har de pågældende virksomheder dog været ude og påpege, at de kun afleverer data til myndighederne, hvis der forelægger en dommerkendelse.

"Vi udstyrer ikke myndighederne med direkte adgang til Facebooks servere. Når der bliver rettet henvendelse til Facebook om udlevering af data på specifikke personer, så gennemgår vi nøje sådan en forespørgsel for at sikre os, at den er i overensstemmelse med lovgivningen, og vi udleverer kun data i det omfang, at loven kræver det," siger Joe Sullivan, sikkerhedschef for Facebook, til Washington Post.

Næsten enslydende udtalelser kommer der fra de resterende virksomheder, hvor eksempelvis Google ligeledes afviser at have udstyret myndighederne med en såkaldt bagdør til sine tjenester, og Apple afviser helt at have kendskab til et efterretningsprogram ved navn Prism.

Adgang til data i enormt omfang

Holder Washington Posts historie stik, kan Prism-programmet potentielt set give de amerikanske myndigheder adgang til data om verdens borgere og virksomheder i et omfang, som ikke tidligere er set. 

Det vil eksempelvis omfatte samtaler via Skype, e-mails hos Gmail, Hotmail/Outlook og Apples mail samt ikke mindst data fra Facebook, der har mere end en milliard aktive brugere på verdensplan.

Washington Posts afsløring kommer i øvrigt, dagen efter at den britiske avis The Guardian kunne fortælle, at det amerikanske mobilselskab Verizon på daglig basis udleverer millioner af data om sine kunders mobilbrug til de amerikanske myndigheder.

Læs også:

Opråb: Skats tele-snageri bør stoppes omgående 

Politiet på vildspor? Massiv overvågning af danskernes internet uden resultat 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere