Artikel top billede

Hemmelige dokumenter: Dine personlige data og mails ender hos myndigheder

Dine personlige data fra Facebook, Gmail og Hotmail kan være endt i favnen på de amerikanske myndigheder.

De amerikanske myndigheder har adgang til personfølsomme oplysninger hos populære internettjenester, som milliarder af mennesker bruger dagligt.

Det skriver både den amerikanske avis Washington Post og britiske The Guardian.

Washington Post har fået adgang til hemmelige dokumenter, der viser, at det amerikanske forbundspoliti, FBI, og efterretningstjenesten National Security Agency (NSA) som led i et efterretningsprojekt ved navn Prism har adgang til data fra internetgiganterne Facebook, Google, Microsoft, Apple, Yahoo og AOL.

Prism har indtil nu været ukendt for offentligheden, og hverken it-giganterne eller politikere med kendskab til projektet har måttet udtale sig om det.

Ifølge den amerikanske avis The New York Times har efterretningsmyndigheder bekræftet eksistensen af Prism og har tilmed afsløret, at det ikke kun er amerikanske statsborgere, der bliver overvåget, men også borgere i andre lande. 

Selskaber afviser

Konfronteret med afsløringerne fra Washington Post har de pågældende virksomheder dog været ude og påpege, at de kun afleverer data til myndighederne, hvis der forelægger en dommerkendelse.

"Vi udstyrer ikke myndighederne med direkte adgang til Facebooks servere. Når der bliver rettet henvendelse til Facebook om udlevering af data på specifikke personer, så gennemgår vi nøje sådan en forespørgsel for at sikre os, at den er i overensstemmelse med lovgivningen, og vi udleverer kun data i det omfang, at loven kræver det," siger Joe Sullivan, sikkerhedschef for Facebook, til Washington Post.

Næsten enslydende udtalelser kommer der fra de resterende virksomheder, hvor eksempelvis Google ligeledes afviser at have udstyret myndighederne med en såkaldt bagdør til sine tjenester, og Apple afviser helt at have kendskab til et efterretningsprogram ved navn Prism.

Adgang til data i enormt omfang

Holder Washington Posts historie stik, kan Prism-programmet potentielt set give de amerikanske myndigheder adgang til data om verdens borgere og virksomheder i et omfang, som ikke tidligere er set. 

Det vil eksempelvis omfatte samtaler via Skype, e-mails hos Gmail, Hotmail/Outlook og Apples mail samt ikke mindst data fra Facebook, der har mere end en milliard aktive brugere på verdensplan.

Washington Posts afsløring kommer i øvrigt, dagen efter at den britiske avis The Guardian kunne fortælle, at det amerikanske mobilselskab Verizon på daglig basis udleverer millioner af data om sine kunders mobilbrug til de amerikanske myndigheder.

Læs også:

Opråb: Skats tele-snageri bør stoppes omgående 

Politiet på vildspor? Massiv overvågning af danskernes internet uden resultat 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere