Artikel top billede

Ekspert: Derfor er det godt at it-priser tvinges frem

Hemmelighedskræmmeri gavner ikke samfundet, derimod er åbenhed vejen frem, forklarer ekspert i forbindelse med sag om priser, der skulle frem i lyset.

En afgørelse fra Klagenævn for Udbud har fået leverandører, kunde og it-brancheforeningen op af stolen.

For nævnet slog fast, at der var ret til indsigt i priser i et it-udbud på en rammeaftale hos Statens IT.

Men ekspert og forskningschef Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole er tilfreds med afgørelsen.

"Det er en god afgørelse," fortæller han.

Faktisk mener han, at det er vigtigt at få information om, hvordan reglerne er, endnu bredere ud.

"Reglerne om åbenhed skal være kendt ikke bare i hele branchen, men af alle journalister og andre. For der er ret til indsigt i eksempelvis priser," siger han.

Han påpeger, at det ikke kun gælder ret til indsigt i det vindende bud, men også til indsigt i de andre afgivne bud.

Derfor åbenhed

Baggrunden for reglerne kan deles op i to hensyn: Det ene er i forhold til offentligheden, det andet i forhold til at skabe fair konkurrence, forklarer Oluf Jørgensen.

Han forklarer omkring offentligheden, at åbenheden skal sikre mod mistillid.

"Er der truffet den rigtige afgørelse? I denne sammenhæng i forhold til hvor meget man skal betale?," forklarer eksperten.

Han peger også på, at man skal sikre sig imod mistanke om at "vennerne får ordrerne" eller lignende. Det sker kun ved åbenhed og gennemsigtighed.

"Hvis der skabes mistillid til et område, vil der ikke være opbakning til at bruge ressourcer på området," pointerer han.

Den anden vigtige årsag til åbenhed er at skabe fair konkurrence.

"Ofte når firmaer konfronteres med at skulle være åbne om eksempelvis priser, så protesterer de. Men brancheforeninger burde løfte sig op over de enkelte sager og arbejde for at skabe åben, fri og fair konkurrence," mener Oluf Jørgensen.

Han påpeger, at hele tanken om gennemsigtige udbud jo netop er at få konkurrenceudsat opgaverne, så man får den bedste løsning til den laveste pris.

Oluf Jørgensen kan ikke se, at der skulle være særlige forhold ved et løbende rammeudbud, der gør, at man skulle afvige fra åbenheden.

"Nej, det kan jeg ikke," siger han og henviser igen til hele tankegangen herover.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Kom på flere e-handelsplatforme uden besvær – og sæt fart i dit salg!
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.