Artikel top billede

Ekspert: Derfor er det godt at it-priser tvinges frem

Hemmelighedskræmmeri gavner ikke samfundet, derimod er åbenhed vejen frem, forklarer ekspert i forbindelse med sag om priser, der skulle frem i lyset.

En afgørelse fra Klagenævn for Udbud har fået leverandører, kunde og it-brancheforeningen op af stolen.

For nævnet slog fast, at der var ret til indsigt i priser i et it-udbud på en rammeaftale hos Statens IT.

Men ekspert og forskningschef Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole er tilfreds med afgørelsen.

"Det er en god afgørelse," fortæller han.

Faktisk mener han, at det er vigtigt at få information om, hvordan reglerne er, endnu bredere ud.

"Reglerne om åbenhed skal være kendt ikke bare i hele branchen, men af alle journalister og andre. For der er ret til indsigt i eksempelvis priser," siger han.

Han påpeger, at det ikke kun gælder ret til indsigt i det vindende bud, men også til indsigt i de andre afgivne bud.

Derfor åbenhed

Baggrunden for reglerne kan deles op i to hensyn: Det ene er i forhold til offentligheden, det andet i forhold til at skabe fair konkurrence, forklarer Oluf Jørgensen.

Han forklarer omkring offentligheden, at åbenheden skal sikre mod mistillid.

"Er der truffet den rigtige afgørelse? I denne sammenhæng i forhold til hvor meget man skal betale?," forklarer eksperten.

Han peger også på, at man skal sikre sig imod mistanke om at "vennerne får ordrerne" eller lignende. Det sker kun ved åbenhed og gennemsigtighed.

"Hvis der skabes mistillid til et område, vil der ikke være opbakning til at bruge ressourcer på området," pointerer han.

Den anden vigtige årsag til åbenhed er at skabe fair konkurrence.

"Ofte når firmaer konfronteres med at skulle være åbne om eksempelvis priser, så protesterer de. Men brancheforeninger burde løfte sig op over de enkelte sager og arbejde for at skabe åben, fri og fair konkurrence," mener Oluf Jørgensen.

Han påpeger, at hele tanken om gennemsigtige udbud jo netop er at få konkurrenceudsat opgaverne, så man får den bedste løsning til den laveste pris.

Oluf Jørgensen kan ikke se, at der skulle være særlige forhold ved et løbende rammeudbud, der gør, at man skulle afvige fra åbenheden.

"Nej, det kan jeg ikke," siger han og henviser igen til hele tankegangen herover.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere