Artikel top billede

Sådan ramte den helt store cyber-katastrofe Danmark

Danmark har i de seneste to dage været ramt af en katastrofe. Læs her, hvad der egentlig skete på Danmarks største cyberøvelse nogensinde.

I de seneste to dage har Danmarks-historiens største cyberangreb bombet offentlige myndigheder og især københavnere tilbage til stenalderen.

I løbet af 48 timer røg strømmen i hovedstaden i længere perioder, mens offentlig transport og mobiltelefoni har været sat ud af spillet.

Politiet blev hacket, og der blev udsendt falske meddelelser fra ordensmagten på sociale medier om, at alle københavnere skulle evakueres.

NemID gik ned flere gange

Samtidig gik tjenester som NemID ned flere gange, mens data på Sundhed.dk stod frit åbne, så det ingen sag var at læse, hvad naboen og din nye partner har fejlet af sygdomme.

Hos vores tyske naboer var der forlydender om fund af Stuxnetlignende orme på atomkraftværker, der muligvis kunne eksplodere hvert sekund, efter at de var blevet inficeret med malware. 

Det hele var fiktion og en del af Danmarks største cyberøvelse nogensinde, som blev afviklet onsdag og torsdag i denne uge med Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet som øvelsesledere til at styre begivenhedernes gang.

700 hændelser på øvelsen

De nævnte hændelser var blot få indspil i øvelsen ud af op mod 700 hændelser, der skete på den store cyber-øvelse, som 22 myndigheder med landets tungeste ministerier i spidsen blev udsat for sammen med virksomheder som Nets, Metroen i København og Dong Energy.

Sideløbende med det ene vilde angreb efter det andet, som under normale omstændigheder i sig selv ville have fremkaldt BREAKING NEWS-mærkater på Computerworld og andre mediers sendeflade, foregik et større mediespil på øvelsen.

I dette spil deltog Computerworld sammen med Version2 og  DR, der sendte nonstop med radioaviser fra den fiktive krisesituation, hvor myndighederne fik medietræning i krisekommunikation som aldrig før.

I mediespillet var også inddraget et socialt medie kaldet Blokken, der virkede lidt som Twitter, hvor både borgere og myndigheder kunne komme med indspark til situationen.

Du kan senere på Computerworld læse, hvordan flere aktører fra cyberkrigen vurderer oplevelsen af en kaskade af angreb på danske firewalls, og hvordan Danmark reagerede på angrebene. 

Læs mere her: 
På onsdag rammes Danmark af den totale cyberkrig
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere