Sådan ramte den helt store cyber-katastrofe Danmark

Danmark har i de seneste to dage været ramt af en katastrofe. Læs her, hvad der egentlig skete på Danmarks største cyberøvelse nogensinde.

I de seneste to dage har Danmarks-historiens største cyberangreb bombet offentlige myndigheder og især københavnere tilbage til stenalderen.

I løbet af 48 timer røg strømmen i hovedstaden i længere perioder, mens offentlig transport og mobiltelefoni har været sat ud af spillet.

Politiet blev hacket, og der blev udsendt falske meddelelser fra ordensmagten på sociale medier om, at alle københavnere skulle evakueres.

NemID gik ned flere gange
Samtidig gik tjenester som NemID ned flere gange, mens data på Sundhed.dk stod frit åbne, så det ingen sag var at læse, hvad naboen og din nye partner har fejlet af sygdomme.

Hos vores tyske naboer var der forlydender om fund af Stuxnetlignende orme på atomkraftværker, der muligvis kunne eksplodere hvert sekund, efter at de var blevet inficeret med malware. 

Det hele var fiktion og en del af Danmarks største cyberøvelse nogensinde, som blev afviklet onsdag og torsdag i denne uge med Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet som øvelsesledere til at styre begivenhedernes gang.

700 hændelser på øvelsen
De nævnte hændelser var blot få indspil i øvelsen ud af op mod 700 hændelser, der skete på den store cyber-øvelse, som 22 myndigheder med landets tungeste ministerier i spidsen blev udsat for sammen med virksomheder som Nets, Metroen i København og Dong Energy.

Sideløbende med det ene vilde angreb efter det andet, som under normale omstændigheder i sig selv ville have fremkaldt BREAKING NEWS-mærkater på Computerworld og andre mediers sendeflade, foregik et større mediespil på øvelsen.

I dette spil deltog Computerworld sammen med Version2 og  DR, der sendte nonstop med radioaviser fra den fiktive krisesituation, hvor myndighederne fik medietræning i krisekommunikation som aldrig før.

I mediespillet var også inddraget et socialt medie kaldet Blokken, der virkede lidt som Twitter, hvor både borgere og myndigheder kunne komme med indspark til situationen.

Du kan senere på Computerworld læse, hvordan flere aktører fra cyberkrigen vurderer oplevelsen af en kaskade af angreb på danske firewalls, og hvordan Danmark reagerede på angrebene. 

Læs mere her: 
På onsdag rammes Danmark af den totale cyberkrig
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Lars Engbork klar til at komme i gang som ny topchef for Visma E-conomic: "Vi har allerede lagt en plan for fremtiden"
Interview: Den nye direktør for Visma e-conomic havde for få måneder siden ikke regnet med, at han skulle overtage posten som CEO efter Mads Rebsdorf, der efter 10 år hos Visma er skiftet til en toppost hos norske Kahoot.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk virksomheden med en effektiv omkostningsstrategi
Det har aldrig været mere påkrævet at kaste et kritisk blik på virksomhedens indkøbs- og omkostningsstruktur og undersøge, hvilke processer og aftaler, der kan optimeres. Det gælder både i almindelighed – en optimeret omkostningsstruktur kan trods alt aflæses direkte på bundlinjen. Men det er særligt kritisk for de mange virksomheder, der ser ind i et marked præget af stigende usikkerhed som følge af manglende transparens og af usikkerheden om, hvilke konsekvenser pludselige politiske indgreb kan få for afsætnings- og konkurrencesituationen. Der er eksempelvis store potentielle gevinster at hente ved at bygge velfungerende strukturer omkring indkøb og samarbejde med underleverandører. Blandt andet i form af realtidsbaseret indsigt i omkostningsstrukturen, herunder i potentialet for forbedringer, samt i form af en styrket forsyningskæde.