Artikel top billede

På onsdag rammes Danmark af den totale cyberkrig

Flere koordinerede hackerangreb rammer Danmark onsdag morgen som led i Danmarkshistoriens største cyber-øvelse nogensinde. Læs her, hvordan offentlige myndigheder skal presses under hackerangrebene.

Fra onsdag morgen den 6. november ved otte-tiden skyller flere cyberangreb i et hidtil uset omfang ind over Danmarks grænser.

Mobiltelefoner vil ikke virke, mail og internet går ned, energiforsyningen i København bliver ustabil, mens flere offentlige myndigheder og private virksomheder sandsynligvis vil blive ramt af DDoS-angreb.

Men frygt ej.

Der er tale om en øvelse af det danske cyberberedskab, som Computerworld har skrevet om før.

Tre formål med øvelsen

Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet orkestrerer øvelsen med deltagelse af en lang række ministerier, styrelser og andre aktører som Center for Cybersikkerhed, Politiets Efterretningstjeneste (PET) og flere ambassader.

Dertil bliver blandt andre Københavns Metro, Dong Energy og Nets med kritisk infrastruktur inddraget i den fiktive cyberkrig mod Danmark.

Formålet med den to dage lange øvelse er at teste myndighederne og virksomhedernes parathed til at agere hurtigt og korrekt, hvis Danmark reelt skulle blive cyber-angrebet på flere fronter samtidig.

"Vi har i virkeligheden tre formål med øvelsen," fortæller øvelseschef Mads Ecklon, der er chef for Center for Beredskabsplanlægning og Krisestyring i Beredskabsstyrelsen.

"Et er at afprøve vores nationale krisestyringssystem, samtidig skal vi se på anbefalinger til forbedringer af krisestyringssystemet og slutteligt vil vi øge bevidstheden omkring cybertrusler, som hele tiden bliver mere vigtige at holde øje med," fortsætter Mads Ecklon.

Sådan kører øvelsen

Beredskabsstyrelsen og de øvrige øvelsesplanlæggere har gjort klar til op mod 500 hændelser i øvelsen, så øvelsesdeltagerne får travlt og skal holde tungen lige i munden, når der både skal kommunikeres mellem myndighederne og ud til offentligheden.

Mads Ecklon fortæller, at i helt runde tal vil 80 procent af øvelsen foregå med hændelser udsprunget af cybertrusler.

Dette er helt nyt i forhold til Beredskabsstyrelsens seneste store øvelse i 2011, hvor kun knap 20 procent omhandlede cybertrusler.

Sådan skal myndighederne presses under øvelsen

"Vi mener selvfølgelig, at det er vigtigt at tage cybertrusler alvorligt, og selvom vi endnu ikke har set det helt store, kritiske hændelser i Danmark endnu, så foreligger der en stor risiko på området," lyder det fra Mads Ecklon.

Han tilføjer, at der i den store cyberkrigs-øvelse ikke vil blive inddraget konkrete eksempler fra virkeligheden. Det kunne eksempelvis have været det store CPR-hack mod CSC eller DDoS-angreb mod Nets.

"Ligesom i Hollywood-film er enhver lighed med virkeligheden utilsigtet," siger Mads Ecklon.

Journalister skal presse myndigheder

Inden øvelsen løber af stablen onsdag og torsdag den 6. og 7. november, afholder Beredskabsstyrelsen en generalprøve mandag den 4. november.

Herefter vil øvelsesdeltagerne - hovedsageligt bestående af myndigheder og private virksomheder med kritisk infrastruktur - blive kylet ud i den ene angrebssituation efter den anden, som de skal forholde sig til.

Computerworld deltager i øvelsen blandt andet sammen med it-mediet Version2 og DR, der alle skal være med til at presse deltagerne i deres udtalelser og informationer til pressen og dermed offentligheden.

De 'rigtige' journalister skal således være med til at afdække, om informations-flowet til offentligheden kører, som det skal, hvis truslen om et mangefacetteret angreb skulle blive til virkelighed en dag.

Du kan efter øvelsens afslutning læse mere på Computerworld.dk om, hvordan den store, fiktive cyberkrig blev afviklet, og hvordan Beredskabsstyrelsen oven på testforløbet vurderer udbyttet af øvelsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Nuuday og Telenor vinder kæmpe teleaftaler til det offentlige til en værdi af 1,8 milliarder kroner
SKI har udnævnt vinderne af de to tele- og dataaftaler 50.48 og 02.08, der udgør omkring 14 procent af det samlede offentlige telemarked.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan: Sæt din fakturahåndtering på autopilot
Accounts payable automation frigør ressourcer i bogholderiet og minimerer risikoen for fejl, men hvordan kommer du i gang? Læs med her og få bud på, hvordan du opnår ”touchless flow.”