Artikel top billede

IT-Branchen utilfreds: Priser skal være hemmelige

En afgørelse i Klagenævnet for Udbud om indsigt i udbudspriser får kritik af IT Branchen, der nu vil have erhvervsministeren til at ændre reglerne på området.

Klagenævnet for Udbud har afgjort, at der skal gives indsigt i priserne på et udbud under en rammeaftale hos Statens It.

Men den afgørelse er voldsomt uheldig for konkurrencen, mener IT Branchen, der allerede den 30. oktober skrev til erhvervsministeren for at få ham til at ændre reglerne.

"Når der gives aktindsigt i priser får leverandørerne på rammeaftalen et stort indblik i hinandens prissætning på et afgrænset produktområde."

"Aktindsigten skaber derved unødig risiko for, at der ved efterfølgende indkøb på rammeaftalen sker en ikke naturlig tilpasning af priserne," står der blandt andet i brevet underskrevet af direktør Morten Bangsgaard fra IT Branchen.

I forbindelse med sagen i Klagenævnet for Udbud argumenterede de deltagende it-giganter for, at deres pristilbud burde blive holdt hemmelige.

Nævn: Udgangspunktet er fuld åbenhed

Det samme gjorde kunden, der er Statens It. Men argumenterne var forskellige.

Mens firmaerne mente, at åbenhed om tilbuddene ville skade deres konkurrence-evne, så mente Statens It, at det ville forringe deres mulighed for at drive myndighedens arbejde på.

Men det mente Klagenævnet for Udbud altså ikke. Her lød det blandt andet i afgørelsen:

"Udgangspunktet er, at der skal gives fuld indsigt i alle dokumenter, hvilket en leverandør som tilbudsgiver må være indstillet på at tage højde for ved sine angivelser i tilbuddet," skrev klagenævnet i sin afgørelse.

Du kan læse hele afgørelsen her.

Og begrundelserne fra KMD, Atos, NNIT, CSC og Netcompany - og Statens It her.

Her er IT Branchens brev

Erhvervs- og Vækstminister Henrik Sass Larsen,
Erhvervs- og Vækstministeriet
Slotholmsgade 10-12
1216 København K

Konkurrenceskadelig aktindsigt ved indkøb på rammeaftaler

Kære Henrik Sass Larsen.

IT-Branchen er blevet bekendt med en kendelse fra Klagenævnet for udbud fra 21. oktober 2013, der vil have skadelig virkning for konkurrencen. Kendelsen omhandler aktindsigt i tilbudspriser og er nærmere omtalt i vedlagte bilag.

Aktindsigt i tilbudspriser på rammeaftaler er til skade for konkurrencen. Dette fordi rammeaftaler kun gælder for en periode, typisk omkring 4 år. I den periode er det kun det afgrænsede leverandørfelt på rammeaftalen, som kan konkurrere om salg til kunden.

Når der gives aktindsigt i priser får leverandørerne på rammeaftalen et stort indblik i hinandens prissætning på et afgrænset produktområde. Aktindsigten skaber derved unødig risiko for, at der ved efterfølgende indkøb på rammeaftalen sker en ikke naturlig tilpasning af priserne.

Under hensyn til både åbenhed i forvaltningen og markedskonkurrence vil vi opfordre dig til:

1) Ved tilpasning af lovgivning og vejledninger til myndighederne og klagenævn at sikre, at der ikke kan gives aktindsigt i priserne i de tilbud man indhenter på en rammeaftale. Afgrænsningen fra reglerne om aktindsigt, bør som minimum gælde i rammeaftalens løbetid.

2) At pålægge ordregiverne eksplicit i udbudsmateriale at bede tilbudsgivere oplyse, hvilke dele af deres tilbud udover priser, der ikke ønskes offentliggjort, ved en eventuel aktindsigt.

3) At pålægge ordregiverne eksplicit i udbudsmateriale at oplyse, hvilke oplysninger (priser undtaget) ordregiver ønsker at kunne give aktindsigt i. Dette så leverandørerne har mulighed for at vurdere om de ønsker at byde på opgaven, velvidende hvilke oplysninger, der kan blive offentliggjort.

Det er vores vurdering, at risikoen at skade konkurrencen med aktindsigt er størst ved rammeaftaler og mindre ved øvrige former for udbud, eks. offentlige eller begrænsede udbud. Da disse er enkeltstående udbud med åbent leverandør felt, modsat rammeaftaler der med et begrænset leverandørfelt løber i en årrække.

Jeg gør opmærksom på at ovennævnte problemstilling er generelt gældende for offentligt indkøb, og ikke særligt knyttet til myndigheders indkøb at IT-løsninger.

Jeg gør endvidere opmærksom på, at der fra Klagenævnet for Udbud findes kendelser, eks. denne (journalnummer 2012-0026539) sag fra december 2012 om hofteimplantater, der afviser aktindsigt i priser med konkret henvisning til konkurrencesituationen på området.

Med venlig hilsen
Morten Bangsgaard
Administrerende Direktør
IT-Branchen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere