Artikel top billede

IT-Branchen utilfreds: Priser skal være hemmelige

En afgørelse i Klagenævnet for Udbud om indsigt i udbudspriser får kritik af IT Branchen, der nu vil have erhvervsministeren til at ændre reglerne på området.

Klagenævnet for Udbud har afgjort, at der skal gives indsigt i priserne på et udbud under en rammeaftale hos Statens It.

Men den afgørelse er voldsomt uheldig for konkurrencen, mener IT Branchen, der allerede den 30. oktober skrev til erhvervsministeren for at få ham til at ændre reglerne.

"Når der gives aktindsigt i priser får leverandørerne på rammeaftalen et stort indblik i hinandens prissætning på et afgrænset produktområde."

"Aktindsigten skaber derved unødig risiko for, at der ved efterfølgende indkøb på rammeaftalen sker en ikke naturlig tilpasning af priserne," står der blandt andet i brevet underskrevet af direktør Morten Bangsgaard fra IT Branchen.

I forbindelse med sagen i Klagenævnet for Udbud argumenterede de deltagende it-giganter for, at deres pristilbud burde blive holdt hemmelige.

Nævn: Udgangspunktet er fuld åbenhed

Det samme gjorde kunden, der er Statens It. Men argumenterne var forskellige.

Mens firmaerne mente, at åbenhed om tilbuddene ville skade deres konkurrence-evne, så mente Statens It, at det ville forringe deres mulighed for at drive myndighedens arbejde på.

Men det mente Klagenævnet for Udbud altså ikke. Her lød det blandt andet i afgørelsen:

"Udgangspunktet er, at der skal gives fuld indsigt i alle dokumenter, hvilket en leverandør som tilbudsgiver må være indstillet på at tage højde for ved sine angivelser i tilbuddet," skrev klagenævnet i sin afgørelse.

Du kan læse hele afgørelsen her.

Og begrundelserne fra KMD, Atos, NNIT, CSC og Netcompany - og Statens It her.

Her er IT Branchens brev

Erhvervs- og Vækstminister Henrik Sass Larsen,
Erhvervs- og Vækstministeriet
Slotholmsgade 10-12
1216 København K

Konkurrenceskadelig aktindsigt ved indkøb på rammeaftaler

Kære Henrik Sass Larsen.

IT-Branchen er blevet bekendt med en kendelse fra Klagenævnet for udbud fra 21. oktober 2013, der vil have skadelig virkning for konkurrencen. Kendelsen omhandler aktindsigt i tilbudspriser og er nærmere omtalt i vedlagte bilag.

Aktindsigt i tilbudspriser på rammeaftaler er til skade for konkurrencen. Dette fordi rammeaftaler kun gælder for en periode, typisk omkring 4 år. I den periode er det kun det afgrænsede leverandørfelt på rammeaftalen, som kan konkurrere om salg til kunden.

Når der gives aktindsigt i priser får leverandørerne på rammeaftalen et stort indblik i hinandens prissætning på et afgrænset produktområde. Aktindsigten skaber derved unødig risiko for, at der ved efterfølgende indkøb på rammeaftalen sker en ikke naturlig tilpasning af priserne.

Under hensyn til både åbenhed i forvaltningen og markedskonkurrence vil vi opfordre dig til:

1) Ved tilpasning af lovgivning og vejledninger til myndighederne og klagenævn at sikre, at der ikke kan gives aktindsigt i priserne i de tilbud man indhenter på en rammeaftale. Afgrænsningen fra reglerne om aktindsigt, bør som minimum gælde i rammeaftalens løbetid.

2) At pålægge ordregiverne eksplicit i udbudsmateriale at bede tilbudsgivere oplyse, hvilke dele af deres tilbud udover priser, der ikke ønskes offentliggjort, ved en eventuel aktindsigt.

3) At pålægge ordregiverne eksplicit i udbudsmateriale at oplyse, hvilke oplysninger (priser undtaget) ordregiver ønsker at kunne give aktindsigt i. Dette så leverandørerne har mulighed for at vurdere om de ønsker at byde på opgaven, velvidende hvilke oplysninger, der kan blive offentliggjort.

Det er vores vurdering, at risikoen at skade konkurrencen med aktindsigt er størst ved rammeaftaler og mindre ved øvrige former for udbud, eks. offentlige eller begrænsede udbud. Da disse er enkeltstående udbud med åbent leverandør felt, modsat rammeaftaler der med et begrænset leverandørfelt løber i en årrække.

Jeg gør opmærksom på at ovennævnte problemstilling er generelt gældende for offentligt indkøb, og ikke særligt knyttet til myndigheders indkøb at IT-løsninger.

Jeg gør endvidere opmærksom på, at der fra Klagenævnet for Udbud findes kendelser, eks. denne (journalnummer 2012-0026539) sag fra december 2012 om hofteimplantater, der afviser aktindsigt i priser med konkret henvisning til konkurrencesituationen på området.

Med venlig hilsen
Morten Bangsgaard
Administrerende Direktør
IT-Branchen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere