Artikel top billede

SAP-direktør: Derfor skal du vælge en cloud-løsning

Små og mellemstore virksomheder skal gå efter en cloud-baseret løsning. Og så skal firmaerne blive langt skarpere til at bruge big data. Det siger SAP's europæiske chef i dette interview.

Franck Cohen er en indflydelsesrig mand. Både i kraft af en titel som SAP-præsident for Europa, Mellemøsten og Afrika  - og ved at stå i spidsen for en stor del af et firma, som ifølge SAP selv bruger 2,2 milliarder euro om året alene på forskning og udvikling.

Så når SAP og Franck Cohen er parat til at svare på spørgsmål om tendenser, teknologier og fremtidens SAP-kvalifikationer, giver det mening at lytte.

Computerworld satte sig derfor ned over for Franck Cohen med en række spørgsmål om NSA og overvågningens betydning for SAP, om arbejdet med etablering af en europæisk cloud-standard, hvordan man it-mæssigt håndterer den stigende kompleksitet i forretningen og hvilke kvalifikationer SAP-chefen i dag leder efter hos sine folk.

Der har været meget debat om overvågning og regulativer, specielt i Europa. Har SAP kunnet mærke det på forretningen?

"Overraskende nok har der været meget få kunder, som reagerede på NSA og overvågnings-emnet. Det har nok haft et større impact på regeringsniveau end på virksomhedsniveau."

"Vi [SAP, red.] er til gengæld med i en EU-komité, der kommer med et whitepaper om cloud services med hensyn til standard og data privacy. Det er vigtigt at arbejde på, for vi må indse, at der ikke er regler i EU for fælles beskyttelse. Der mangler en standard."

"Opgaven er, at vi må skabe et fælles marked med 28 lande i Europa for at få løftet cloud services på tværs af landegrænserne. De nuværende europæiske regler er fra 1995."

Her er Europa bagud

"Og Europa er bagud: I evner, i erfaringer og i antallet af datacentre. Derfor skal vi skabe et alternativ til USA eller low-cost lande som Kina, Indien eller Filippinerne."

"Udfordringen på globalt plan er til gengæld, at der ikke er nogle regler. Det har folk til gengæld nok indset efter NSA-balladen. Jeg tror til gengæld ikke, at debatten om overvågning vil stoppe cloud services. Derimod tror jeg hurtigt, at NSA-delen vil blive glemt."

Når du taler med kunder og firmaer i dag, hvad er så deres bekymringer, når det ikke er overvågning?

"Det er, hvordan systemerne i dag snakker sammen. Hvis du kigger på et system fra et mellemstort firma for 5 år siden, så var det nemmere."

"I dag har firmaer dele af deres systemer i skyen, noget er lokalt og noget er mobilt. Og de systemer skal dele informationer. Så hele konceptet om interoperationalitet er centralt, specielt når vi taler om real time data."

Er udfordringen med interoperationalitet et spørgsmål om at have de rette kvalifikationer eller den rette software?

"Det er begge dele. Og outsourcing er løsningen, så man kan tage det og sige: Fix det for mig."

"Det er jo svaret på, hvorfor folk køber cloud-løsninger. Fordi verden er kompleks, og de siger: Jeg skal ikke håndtere kompleksiteten."

"Den gode nyhed er at det er nemt at bruge, men det kommer med en højere pris: Simplicity has a cost."

"Små firmaer må droppe deres selvstændighed på det her område og få hjælp"

Nødvendigt at finde partnere
"Jeg er overbevist om, at det helt sikkert ikke bliver enklere i fremtiden. Det bliver nødvendigt at arbejde med partnere, som kan håndtere den kompleksitet. Små firmaer må droppe deres selvstændighed på det her område og få hjælp af folk, som ved noget om it-services og deres industri."

Kan man i den forbindelse sige, at der er brancher, som er særligt udsatte for it-udfordringer for tiden?

"Detailhandlen, telekom-virksomheder og banker. De er mest udsatte for udfordringerne ved big data. For der har du meget data og millioner af kunder. Udfordringen er, at styrer du data, styrer du markedet."

"Det handler om det rette produkt, den rette pris og den rette timing. Alt det kan folk ofte allerede i dag, men de kan ikke gøre det i real-time. SAP's Hana-teknologi kan hjælpe folk her."

USA er meget længere fremme her

"Men meget få firmaer i Europa har en big data strategi, og jeg mener, at de amerikanske firmaer har en meget bedre idé om big data og fordelene ved det."

"Vi er, i Europa, langt langt væk fra bare at starte med big data. Health-care er blandt et af områderne, hvor der er mængder af data, men for lidt analyse."

Der er meget fokus på big data. Hvorfor sker det lige nu?

"Vi er i den unikke situation, at tre teknologier er blevet modne samtidig: In-memory computing, cloud og så mobile."

"For bare fem år siden fandtes mange af de teknologier ikke eller blev brugt helt anderledes. Nu kan vi bruge det på en anden måde - og sige slut med relationel database på en disk-baseret server. I stedet handler det om in-memory. Derfor vil alle SAPs teknologier i fremtiden arbejde med in-memory. Samtidig prioriterer vi cloud, fordi kunderne efterspørger det - og selvfølgelig mobile."

"Amerikanske firmaer har en meget bedre idé om big data"

Udviklingen indenfor cloud og data har fuld fart på og udfordrer virksomheders traditionelle måde at gøre tingene på. Hvis du havde et typisk lille eller mellemstort firma, hvor ville du så starte i dag?

"Havde jeg et lille eller mellemstort firma, så havde jeg ikke brugt tid eller penge på at customisere it-delen af min forretning. Jeg havde gået efter cloud-baseret løsning med software-as-a-service og så finde stærke partnere, som kunne hjælpe mig."

"Specielt fordi mange mindre virksomheder kan fordoble firmaets omsætning eller medarbejdere på et par år, og hvordan skal man håndtere den udfordring med sine egne systemer?"

"Hvis du vil være succesfuld som mindre firma, kan du ikke klare det selv. Det er jeg helt overbevist om om, du skal finde nogen som kan. Men jeg er også klar over, at der også er brancher, som der ikke er cloud-løsninger til - endnu."

Med de ændringer i teknologi og i virksomhederne, hvilke ændringer sker der hos SAP-folkene?

"Vi har bevæget os fra en generalist-verden til en specialist-verden. Før solgte vi bare ERP, nu dækker vi 26 industrier med specifikke løsninger."

"Så vi har behov for specialister. Både blandt salgsfolkene, servicefolkene og så blandt udviklingsfolkene. Det er en stor udfordring, og det har kostet og koster en formue. Så vi bruger mange penge på efteruddannelse og rekrutterer flere specialister."

"Specielt de sidste fem år har de evner, som vi har hos SAP, virkeligt ændret sig - blandt andet gennem opkøb har vi bevæget os mod cloud, mobile og lignende."

Få styr på fremtidens ERP: Computerworlds 5 ting du skal vide om ERP-løsninger

Læs også: SAP skovler penge ind på HANA-databasen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?