Breaking:Nets med ny strategi: Vil sælge NemID og MitID

Artikel top billede

Kombits direktør Hans Berthelsen slipper for at skulle give nysgerrige journalister aktindsigt i Kombits papirer. "Kombit udøver ikke traditionel forvaltningsvirksomhed," lyder det.

Centrale it-aktører slipper for at blive kigget i kortene

Flere centrale it-aktører som kommunernes it-selskab Kombit og SKI skal ikke underlægges mere åbenhed end tidligere. Læs her hvorfor.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har besluttet, at flere offentligt ejede virksomheder ikke skal underlægges mere åbenhed.

Det har ellers været forventningen, at også offentlige virksomheder skulle underlægges reglerne om aktindsigt i den nye offentlighedslov, der træder i kraft til januar.

Men nu er det via Jyllands-Posten kommet frem, at flere markante offentlige it-aktører er blevet undtaget de nye regler.

Det gælder blandt andet Kombit, der er kommunernes it-selskab. Og i øvrigt også tre af dets datterselskaber, der lejer bygninger ud til KMD for mange millioner kroner.

Det drejer sig konkret om selskaberne Ejendomsselskabet Lauritzens Plads 1 A/S, Ejendomsselskabet Lautrupparken 40-42 A/S og Ejendomsselskabet Niels Bohrs Allé 185 A/S.

Begrundelser for lukkethed

Du kan læse listen over de virksomheder, der fortsat kan operere uden om aktindsigtsreglerne her.

Begrundelsen for, at de pågældende virksomheder undtages, er, at de er konkurrenceudsat med private virksomheder.

Til DR udtaler justitsministeren:

"De arbejder på et privat marked, og så giver det ikke mening, at man skal give konkurrenterne mulighed for at få indsigt i forretningsfølsomme hemmeligheder," udtaler Morten Bødskov til DR.

Tidligere har der i øvrigt netop været debat om, hvorvidt Kombit reelt var ved at blive et nyt monopol-agtigt KMD.

Det blev pure afvist af Kombit selv, der understregede, at man var på kundesiden.

Læs mere om det her.

Hos Kombit har kommunikationschef Mikkel Tang Hedegaard sendt en kortfattet skriftlig kommentar:

"Kombit udøver ikke traditionel forvaltningsvirksomhed."

"Vi har til formål at skabe et velfungerende marked for den kommunale sektors indkøb af it-løsninger, dels som følge af konkurrence- og udbudslovgivningens regler, dels som følge af, at et velfungerende marked giver de bedste og billigste løsninger til kommunerne." 

Ekspert: Hvilken konkurrence?
Også indkøbscentralen SKI, hvor myndigheder hvert år køber ind for milliarder af skattekroner it-ydelser og it-produkter, er blevet undtaget de nye regler om mere åbenhed.

Mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole har over for DR kritiseret undtagelserne.

"Jeg kan også nævne Statens og Kommunernes Indkøbs Service. De konkurrerer ikke med private virksomheder. De foretager indkøb. Hvis de er i konkurrence med nogen er det offentlige myndigheder, som selv kan indhente tilbud og lave aftaler," udtaler forskningschefen til DR.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
MS Power Platform

På dette seminar kan du høre mere om mulighederne i Power Apps, og hvordan du kommer igang med at skabe værdi med Microsofts low code/no code-platform. Du kan også få inspiration fra organisationer, der i dag allerede er godt i gang og som har gjort sig deres erfaringer med platformen. Hvad virker? Og hvad virker ikke?

28. september 2022 | Læs mere


Strategisk brug af cloud: Få styr på compliance, infrastruktur og industry clouds

På denne konference klæder vi dig på at træffe de strategiske de valg, som der ligger bag hybrid cloud. Og vi går i dybden med de compliance- og sikkerhedsmæssige udfordringer og beslutninger der følger med cloud-løsninger

29. september 2022 | Læs mere


Årets CISO 2022 - Sådan arbejder du med sikkerhed, systemer og ledelse

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2022 på denne konference.

05. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital