Kombits direktør Hans Berthelsen slipper for at skulle give nysgerrige journalister aktindsigt i Kombits papirer. "Kombit udøver ikke traditionel forvaltningsvirksomhed," lyder det.

Centrale it-aktører slipper for at blive kigget i kortene

Flere centrale it-aktører som kommunernes it-selskab Kombit og SKI skal ikke underlægges mere åbenhed end tidligere. Læs her hvorfor.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har besluttet, at flere offentligt ejede virksomheder ikke skal underlægges mere åbenhed.

Det har ellers været forventningen, at også offentlige virksomheder skulle underlægges reglerne om aktindsigt i den nye offentlighedslov, der træder i kraft til januar.

Men nu er det via Jyllands-Posten kommet frem, at flere markante offentlige it-aktører er blevet undtaget de nye regler.

Det gælder blandt andet Kombit, der er kommunernes it-selskab. Og i øvrigt også tre af dets datterselskaber, der lejer bygninger ud til KMD for mange millioner kroner.

Det drejer sig konkret om selskaberne Ejendomsselskabet Lauritzens Plads 1 A/S, Ejendomsselskabet Lautrupparken 40-42 A/S og Ejendomsselskabet Niels Bohrs Allé 185 A/S.

Begrundelser for lukkethed
Du kan læse listen over de virksomheder, der fortsat kan operere uden om aktindsigtsreglerne her.

Begrundelsen for, at de pågældende virksomheder undtages, er, at de er konkurrenceudsat med private virksomheder.

Til DR udtaler justitsministeren:

"De arbejder på et privat marked, og så giver det ikke mening, at man skal give konkurrenterne mulighed for at få indsigt i forretningsfølsomme hemmeligheder," udtaler Morten Bødskov til DR.

Tidligere har der i øvrigt netop været debat om, hvorvidt Kombit reelt var ved at blive et nyt monopol-agtigt KMD.

Det blev pure afvist af Kombit selv, der understregede, at man var på kundesiden.

Læs mere om det her.

Hos Kombit har kommunikationschef Mikkel Tang Hedegaard sendt en kortfattet skriftlig kommentar:

"Kombit udøver ikke traditionel forvaltningsvirksomhed."

"Vi har til formål at skabe et velfungerende marked for den kommunale sektors indkøb af it-løsninger, dels som følge af konkurrence- og udbudslovgivningens regler, dels som følge af, at et velfungerende marked giver de bedste og billigste løsninger til kommunerne." 

Ekspert: Hvilken konkurrence?
Også indkøbscentralen SKI, hvor myndigheder hvert år køber ind for milliarder af skattekroner it-ydelser og it-produkter, er blevet undtaget de nye regler om mere åbenhed.

Mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole har over for DR kritiseret undtagelserne.

"Jeg kan også nævne Statens og Kommunernes Indkøbs Service. De konkurrerer ikke med private virksomheder. De foretager indkøb. Hvis de er i konkurrence med nogen er det offentlige myndigheder, som selv kan indhente tilbud og lave aftaler," udtaler forskningschefen til DR.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
2021 bliver et usædvanligt tv-år: Producenterne vil sætte fuld fokus på billedkvalitet og pris
I stedet for at koncentrere sig om stadigt højere opløsninger og buede skærme, lægger tv-industrien i 2021 op til at satse på det helt rigtige: Billedkvaliteten og prisen.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.