Artikel top billede

Kombits direktør Hans Berthelsen slipper for at skulle give nysgerrige journalister aktindsigt i Kombits papirer. "Kombit udøver ikke traditionel forvaltningsvirksomhed," lyder det.

Centrale it-aktører slipper for at blive kigget i kortene

Flere centrale it-aktører som kommunernes it-selskab Kombit og SKI skal ikke underlægges mere åbenhed end tidligere. Læs her hvorfor.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har besluttet, at flere offentligt ejede virksomheder ikke skal underlægges mere åbenhed.

Det har ellers været forventningen, at også offentlige virksomheder skulle underlægges reglerne om aktindsigt i den nye offentlighedslov, der træder i kraft til januar.

Men nu er det via Jyllands-Posten kommet frem, at flere markante offentlige it-aktører er blevet undtaget de nye regler.

Det gælder blandt andet Kombit, der er kommunernes it-selskab. Og i øvrigt også tre af dets datterselskaber, der lejer bygninger ud til KMD for mange millioner kroner.

Det drejer sig konkret om selskaberne Ejendomsselskabet Lauritzens Plads 1 A/S, Ejendomsselskabet Lautrupparken 40-42 A/S og Ejendomsselskabet Niels Bohrs Allé 185 A/S.

Begrundelser for lukkethed

Du kan læse listen over de virksomheder, der fortsat kan operere uden om aktindsigtsreglerne her.

Begrundelsen for, at de pågældende virksomheder undtages, er, at de er konkurrenceudsat med private virksomheder.

Til DR udtaler justitsministeren:

"De arbejder på et privat marked, og så giver det ikke mening, at man skal give konkurrenterne mulighed for at få indsigt i forretningsfølsomme hemmeligheder," udtaler Morten Bødskov til DR.

Tidligere har der i øvrigt netop været debat om, hvorvidt Kombit reelt var ved at blive et nyt monopol-agtigt KMD.

Det blev pure afvist af Kombit selv, der understregede, at man var på kundesiden.

Læs mere om det her.

Hos Kombit har kommunikationschef Mikkel Tang Hedegaard sendt en kortfattet skriftlig kommentar:

"Kombit udøver ikke traditionel forvaltningsvirksomhed."

"Vi har til formål at skabe et velfungerende marked for den kommunale sektors indkøb af it-løsninger, dels som følge af konkurrence- og udbudslovgivningens regler, dels som følge af, at et velfungerende marked giver de bedste og billigste løsninger til kommunerne." 

Ekspert: Hvilken konkurrence?
Også indkøbscentralen SKI, hvor myndigheder hvert år køber ind for milliarder af skattekroner it-ydelser og it-produkter, er blevet undtaget de nye regler om mere åbenhed.

Mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole har over for DR kritiseret undtagelserne.

"Jeg kan også nævne Statens og Kommunernes Indkøbs Service. De konkurrerer ikke med private virksomheder. De foretager indkøb. Hvis de er i konkurrence med nogen er det offentlige myndigheder, som selv kan indhente tilbud og lave aftaler," udtaler forskningschefen til DR.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere