Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Topchef Lars Monrad-Gylling og hans tidligere bestyrelsesformand Vagn Sørenensen skrev personligt under på stor huslejekontrakt. Foto: Povl Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Her er it-gigants huslejekontrakt: 24 mio om året

Kommunernes it-selskab Kombit nyder godt af millioner i huslejeindtægter fra it-giganten KMD hvert år i mere end et årti.

383,3 millioner kroner.

Så meget har KMD i alt via sit lejemål i Aalborg forpligtet sig til mindst at betale de næste 16 år til et datterselskab ejet af kommunernes it-selskab Kombit.

Udgifterne til husleje betyder reelt, at selvom kommunerne i en årrække er tvunget til at betale mange millioner for at bruge KMDs monopol-systemer, så går million-pengestrømmen i mere end et årti også den anden vej.

Tallene fremgår af lejekontrakten mellem parterne, der er underskrevet af KMD´s topchef Lars Monrad-Gylling og tidligere bestyrelsesformand Vagn Sørensen og fra Kombits side direktør Hans Bethelsen.

Uddrag af lejekontrakten ligger således på den digitale tinglysnings side.

Her fremgår det, at lejemålet begyndte den 1. januar 2008. Altså samtidig med at KL solgte KMD til kapitalfonden EQT og ATP, der siden har solgt virksomheden videre.

"Lejemålet kan fra Lejers side tidligst opsiges til fraflytning 16 år efter ikrafttrædelsestidspunktet" hedder det i kontrakten.

Omvendt må Kombit først smide KMD på porten 31 år efter lejemålet ikrafttrædelse.

"Den årlige leje udgør kr. 23.956.450, der fremkommer som følger:

Kontor 18.686 m² a kr. 1.050 kr. 19.620.300
Produktion 2.254 m² a kr. 550 kr. 1.239.700
Restaurant 1.380 m² a kr. 1.050 kr. 1.449.000
Lager 1.478 m² a kr. 450 kr. 665.100
Andet 2.183 m² a kr. 450 kr. 982.350

Årlig leje i alt kr. 23.956.450" 

Huslejen pålægges i øvrigt moms, fremgår det videre. Og depositum udgør små 12 millioner kroner plus moms.

Endelig reguleres aftalen en gang om året.

"Den årlige leje reguleres én gang årligt uden særskilt varsel, hver den 1. januar, med den procentvise ændring i det af Danmarks Statistik beregnede nettoprisindeks..." lyder det i huslejekontrakten. Huslejen stiger med minimum 2 procent per år og kan maksimalt stige 4 procent per år.

Ergo bliver de 383 millioner kroner, der indledningvist blev nævnt, over de 16 år nogle millioner kroner større.

Kombit ejer også to andre datterselskaber, hvis indtægter stammer fra udlejning.

Forholdet mellem Kombit og KMD har været under lup lige siden KL solgte KMD.

Blandt andet fordi Kombit blev stiftet for at holde KMD i ørerne al den stund, at flere af kommunernes monopol-systemer er ejet af KMD.

Derfor er kommunerne dybt afhængige af virksomheden. Det skabte da også nogen debat da KMD blev solgt i sin tid.

Dengang var det fremme, at KMD blev solgt for små 3 milliarder kroner.

Men pengene til husleje var ikke indregnet i det prissætning. I øvrigt er landets kommuner stillet en pose penge i udsigt, når Kombit engang sælger ejendommene.

For Kombit er ikke sat i verden for at drive ejendomsforretning, har man tidligere forklaret.

Hverken KMD eller Kombit har yderligere kommentarer til de nye oplysninger fra lejekontrakten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere