Artikel top billede

For tunge websider: Her er de store load-problemer

Mange websider er alt for lang tid om at loade. Her er nogle af de vigtigste faktorer, der spiller ind.

Den gennemsnitlige top 1000-webside er 1.575 KB. I foråret var den gennemsnitlige side 1.246 KB. Det repræsenterer en 26 procent stigning på bare seks måneder og en stigning på 151 procent på tre år.

Sådan lød analysen i et indlæg fra webperformance-bloggeren Tammy Everts, som Computerworld citerede tidligere på ugen.

"Sider bliver ved med at blive større. Og større. OG STØRRE," skrev hun og pegede på blandt andet billederne som en af årsagerne.

Og noget kunne tyde på, at problemstillingen med svartiderne er noget, en hel del webudviklere kender til - eller burde kende til.

I hvert fald er vores artikel, Derfor er websiderne så lang tid om at loade, blevet læst af rigtig mange, og der er en livlig debat under artiklen, hvor webudviklere kommer med mange gode råd og iagttagelser om, hvorfor websiderne bliver tungere og tungere at danse med.

Det skriver læserne

Læseren Karsten Fredslund giver sit bud på, hvorfor en del sider bliver tungere - selv om design-tendensen jo faktisk går på mere enkle sider.

"En simpel website fylder ofte temmelig meget i kilobyte, da det simple betyder store overskrifter i specielle typer, store højopløselige billeder og store grafiske elementer. Tager man en side som Apple.com - der ofte fremhæves for sit simple og til dels minimalistiske udtryk - så er det alligevel store billeder, der præger siderne, der fylder omkring 2-6 MB."

MojoDK tilføjer dog, at JQuery og billeder typisk bliver cached, så det ikke skal indlæses hver gang.

"Jeg tror mere, at hele problemet ligger i alle de "roundtrips," der skal til for at vise et website. Det at hvert enkelt lille bitte billede skal "forespørges" på (hvis det altså ikke er lagt i en sprite) og alle de andre plugins/scripts, som skal forespørges på på andres servere og på deres forskellige forbindelser."

En læser skriver, at han oplever, at Ekstra Bladets hjemmeside er blevet alt for tung, selvom han sidder med en 50 Mbit-forbindelse, og at det skyldes de mange reklamer.

Til det kommenterer læseren Benni Bennetsen:

"Det er faktisk ikke deres reklame, der gør det. Prøv at bloker Javascript på deres side (har jeg altid), så er siden pludselig MEGET hurtigere."

Læseren Ole Kiær bruger også eb.dk som et eksempel på en af de store udfordringer med nutidens websider.

"For hver gang siden skal hente et script eller lignende, sker der en forespørgsel. Det er det, som tager tid. Eb.dk tager lang tid, fordi der er mange eksterne elementer. Reklamerne ligger på andre servere, som ikke nødvendigvis er lige så hurtige eller ligger i samme land osv."

Feynors kommentar går også på den samme problemstilling:

"Antallet af elementer, der er på en side. Selve sidens HTML + alle scripts, style sheets, billeder med videre, der oftest hentes via en ny HTTP request. Det er dem, der tager mest tid. De værste syndere på det punkt er reklamerne og analyse- scriptene," skriver Feynor.

Så mange forespørgsler har siderne

Firmaet Digicure, der arbejder med webperformance, har for nylig udgivet en rapport om nogle af de nævnte problemstillinger.

I rapporten (PDF) står blandt andet, at FDIH-medlemmernes forsider - altså en række af de danske webbutikker - i gennemsnit består af 81 forespørgsler.

"Det vil sige, at webserveren, hvorpå webshoppen er placeret, bliver forespurgt 81 gange, hvorved der leveres komponenter såsom billede-, JavaScript og CSS-filer. Dette belaster webserveren og tager tid," skriver Digicure.

Og det er ikke det eneste problem med for mange forespørgsler.

"De fleste browsere tillader, at man foretager op til seks forespørgsler på én gang, men flere mobile browsere tillader mindre."

"Han man altså en webshop, der består af flere hundrede forespørgsler, og der kun må foretages seks ad gangen, vil det tage længere tid at indlæse siden, sammenlignet med sider med færre forespørgsler."

Tjek dine egne websider

Du kan nemt tjekke, hvor meget dine egne websider fylder.

Hvis du anvender Chrome som browser, trykker du på F12, vælger netværk og reloader siden.

Nederst i venstre hjørne ser du nu, hvor meget data der loades, og hvor længe siden er om at blive læst ind i browseren.

Du kan også se de elementer, der loades, og hvor meget de fylder.

Størrelsen kan variere fra gang til gang, hvis der eksempelvis er forskellige annoncer, men det giver et indtryk af, om siden er tung eller let at loade.

Du skal også være opmærksom på, at der typisk indlæses mest data, første gang du besøger siden.

Læs også:

Derfor er websiderne så lang tid om at loade

Sådan skal webudviklere designe til gigant-skærme
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Skyder gammelt sikkerhedsråd i sænk: Derfor kan du trygt koble dig på åbne wifi-netværk
Du behøver ikke længere frygte, at blive udsat for digitalt misbrug, hvis du logger på et åbent wifi-netværk, lyder det fra en norsk sikkerhedsekspert. En dansk ekspert mener dog endnu ikke, at tiden er inde til at droppe sikkerhedsrådet.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.