Derfor bruger Thorning og Obama ikke iPhone og Android-telefoner

Helle Thorning-Schmidt og Obama må bruge en Blackberry, når de skal tage "selfies". Men hvorfor er den kriseramte smartphoneproducent så populær i magtens inderkreds?

Så jeg rigtigt?

Var det virkelig en Blackberry, som vores statsminister sad med i hånden, da hun tog den berømte "selfie" i selskab med den amerikanske præsident, Barack Obama, og Storbritaniens premierminister David Cameron?

Ja, tilsyneladende. 

Og efter alt at dømme nyder den kriseramte mobilproducent Blackberry stadigvæk stor popularitet blandt verdens regeringsledere. 

For det er almindelig kendt, at Barack Obama er udstyret med en Blackberry, mens David Cameron også tidligere er blevet set med en telefon fra den canadiske mobilproducent

Ud over Helle Thorning-Schmidts britiske og amerikanske selfie-glade kolleger, er den tyske forbundskansler Angela Merkels berømte "kanzler-handy" ligeledes en Blackberry.  

Statslederne står dog efterhånden næsten alene med deres begejstring for Backberries. Ifølge it-analysehuset IDC havde Blackberry i tredje kvartal af 2013 kun en markedsandel på 1,7 procent af det globale smartphone-marked, mens Android og iPhone sad på henholdsvis 81 procent og 12,9 procent. 

Ingen selfie-telefon
I dag appellerer Blackberry-telefoner formodentligt mest til en mindre gruppe loyale kunder samt det ældre segment af smartphone-brugere, der stadigvæk foretrækker et fysisk tastatur.

Blackberry er altså på ingen måde den fødte "selfie-telefon".

Mange ældre Blackberry-telefoner er eksempelvis ikke udstyret med et frontkamera, det såkaldte "selfie-cam", og de populære "selfie-apps" som Instagram og Snapchat findes heller ikke til Blackberry. 

Gudskelov er det dog næppe den slags hensyn, der tages, når statsledere vælger deres telefoner. Det er snarere af sikkerhedsårsager, at Obama og Helle Thorning-Schmidt er udstyret med en Blackberry. 

Sikkerhedsekspert undrer sig
Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert og partner i it-sikkerhedsfirmaet CSIS, undrer sig dog over, hvorfor en Blackberry tilsyneladende betragtes som en mere sikker telefon.

"Vi ved jo, at den amerikanske efterretningstjeneste anbefaler den amerikanske præsident at anvende Blackberry, selv om styresystemets arkitektur på mange områder er identisk med andre operativsystemer til smartphones. Derfor undrer vi os også lidt over det," siger han til Computerworld. 

Peter Kruse vurderer, at den amerikanske efterretningstjeneste muligvis kan have anbefalet sine allierede partnere også at anvende Blackberrys på statsleder-niveau. Men i så fald tager anbefalingen sandsynligvis snarere udgangspunkt i hardware-sikkerhed end i software-sikkerhed. 

"Jeg kan forestille mig, at Blackberry specialdesigner nogle mobile enheder,  hvor det eksempelvis er muligt at tilføje krypteringsindstikskort, der gør, at man bedre kan sikre, at kommunikationen til og fra telefonen er krypteret. Det kan meget vel være en forklaring," vurderer han.

Obama: Derfor har jeg ikke en iPhone
For få uger siden bekræftede den amerikanske præsident da også, at han ganske enkelt ikke må udskifte sin Blackberry med en iPhone.

"Af sikkerhedsgrunde er det ikke tilladt for mig at have en iPhone," sagde den amerikanske præsident Barack Obama i forbindelse med en tale om sundhedsreformen i Det Hvide Hus i sidste uge, skriver den britiske avis The Guardian.

Ifølge The Guardian blev det sagt i et tonefald, der antydede, at det ikke var med hans gode vilje, at han ikke kan skifte til et andet mobiltelefon-mærke

Indgik Blackberry-kompromis
Da Obama blev indsat som præsident i 2008, var han allerede selv Blackberry-bruger, og det krævede en større kamp med sikkerhedstjenesten NSA, før han fik lov at bruge sin Blackberry i embeds medfør. 

I den forbindelse meddelte en talsperson fra Det Hvide Hus, at der blev indgået et kompromis, hvor Obama fik lov til at bruge sin Blackberry til at kontakte en afgrænset persongruppe.

"Præsidenten har en Blackberry via et kompromis. Han kan i et begrænset omfang bruge den til at holde sig orienteret med sine rådgivere og en lille gruppe af private venner," oplyste Det Hvide Hus tilbage i 2009.

Det Hvide Hus er teknologisk mørkeland
Tidligere har den amerikanske avis Washington Post beskrevet, hvordan Obamas stab blev chokerede, da de flyttede ind i Det Hvide Hus. Her opdagede de, at det blandt andet af sikkerhedshensyn var et teknologisk mørkeland. 

Eksempelvis brugte det meste af Obamas stab Macbooks under valgkampen, mens de i Det Hvide Hus måtte bruge desktop-computer med Windows-og Microsoft-software, der var 5-6 år gammelt. Kun udvalgte medarbejdere i Hvide Hus blev udstyret med en bærbar computer.

"Det er som at gå fra en Xbox til en Atari," sagde Bill Burton, en af Obamas talspersoner dengang.

Computerworld har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Statsministeriet.Læs også: 
Galleri: Dette it-grej bruger Barack Obama til daglig

Derfor satser Novo Nordisk fortsat på 4.000 BlackBerry-smartphones 

Her er verdens mest magtfulde iPad-fansPremium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk brugeroplevelse, produktivitet og medarbejdertilfredshed
Brugervenlige og velfungerende IT-løsninger og -enheder er en af de vigtigste forudsætninger for medarbejdernes produktivitet – men også for at øge deres tilfredshed med arbejdspladsen. Det gælder uanset, om de arbejder fra kontoret eller fra hjemmet. Omvendt ses rigide, topstyrede processer og besværlige systemer som en af de største hindringer for at kunne yde sit optimale. Der er med kort sagt vægtige argumenter for at tage temperaturen på virksomhedens tilgang til brugervenlighed og undersøge, hvordan man kan gøre medarbejdernes hverdag lidt lettere. Det får du mere viden om i denne hvidbog, der også rummer en række konkrete og virkelighedsnære problemscenarier – samt konkrete bud på, hvordan man i hvert enkelt tilfælde kan afhjælpe dem.