Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Tre teknologier kan ændre alt for it-chefen

ComputerViews: Tre fremadstormende it-teknologier vil for alvor kunne udfordre it-chefen i det kommende år, medmindre it-chefen er vågen og forbedrer sig grundigt.

ComputerViews: Ikke nok med at it-chefen bliver mødt med stigende krav om strategiske og forretningsmæssige tanker - han skal også forholde sig til effekten af spirende teknologier, der vil kunne påvirke hans funktion og virksomhedens it-brug.

Blandt dem er der for tiden især tre buldrende teknologier, som meget vel kan blive blandt de teknologier, der for alvor vil kunne mærkes i it-teknologien i det kommende år.

De tre er robotter, 3D-printere og de nyeste generationer af bærbare teknologier.

Lad os tage et kig på den effekt, som disse tre teknologier vil kunne få på it-afdelingernes arbejde.

Robotterne kommer

Brugen af robotter har været på vej frem i flere år, og flere og flere virksomheder tager dem til sig som en effektiv måde til at løse specialiserede opgaver - ikke mindst i fremstillings-industrien eller til overvågning og sikkerhed af en lang række opgaver.

At robot-fremtiden er konkret understreges af, at Google i den seneste tid har købt massivt op af selskaber, der har specialiseret sig i robot-innovation.

Målet er at bygge intelligente robotter. Det kan du læse mere om her: Google-planer: Vil bygge intelligente robotter.

It-afdelingen og it-chefen kan komme til at spille en vigtig rolle, når virksomheden begynder at indføre robotter, for robotterne skal passes og vedligeholdes, ligesom deres software løbende vil skulle opdateres, så de spiller sammen med virksomhedens øvrige it, der binder produktionen sammen.

Til gengæld er det tvivlsomt, at robotterne (i hvert fald i første omgang) kommer til at høre under it-afdelingen. For de skal jo indgå i en produktion, hvor de sandsynligvis skal erstatte en række ansatte.

Og derfor er det mest sandsynligt, at de kommer til at høre under de chefer, der har 'mistet' ansatte - og som derfor kommer til at bestemme over placering, brug, funktioner.

Det ligger langt fra ligefor, at CIO'en her automatisk får nogen særlig indflydelse, selv om robotterne skal styres med it.

For CIO'en gælder det her om at få gjort gældende, at han og it-afdelingen spiller en nøglerolle i både indkøb og drift af fremtidige robot-løsninger og derfor kan hjælpe med til, at virksomheden får truffet de rigtige beslutninger.

3D-printerne - når alt kan scannes og printes

3D-print

Mulighederne for at printe i 3D er vokset markant i det seneste år, hvilket du kan se flere eksempler på her: Så vilde ting kan man printe i dag.

3D-print er især anvendelig, når det gælder produktionen af komplekse former. Og med de seneste landvindinger inden for denne teknologi står 3D-print over for et regulært gennembrud i industrien.

Bagsiden er, at det bliver enormt nemt - og billigt - at piratkopiere selv ret avancerede og komplekse produkter.

Det kræver blot en 3D-scanner og en printer - og vupti: så er produktet kopieret, ligesom ansatte i en virksomhed nemt vil kunne kopiere forskellige produkter.

Printer og scannere og kopimaskiner og lignende isenkram hører typisk til under it-afdelingen, der også typisk har ansvaret for at formulere retningslinier og regler for brugen af disse maskiner.

De nye 3D-printere vil kræve, at reglerne formuleres til også at omfatte denne nye verden, så brugerne ikke kammer over i begejstring over de enorme anvendelsesmuligheder.

Og så skal de selvfølgelig håndhæves efterfølgende, hvilket også bliver it-afdelingens ansvar.

Farlige bærbare teknologier

Bærbare teknologier

I det seneste år har vi set flere gennembrud for nye typer bærbare teknologier, som er dukket op i butikkerne. Der er stadig plads til forbedringer, men de skal nok komme, når de kommende generationer af teknologier ser dagens lys.

Google Glass har vakt en del opsigt, mens også de ur-lignende smartphones - smartwatches - er blevet mødt med store forventninger.

Dem kan du læse mere om her: Her er de fedeste smartphone-ure.

For it-chefen gælder det imidlertid om at få styr på medarbejdernes brug af disse teknologier, som altid bæres på kroppen.

Læs også: Her er fremtidens vilde mobile løsninger.

Eksempelvis kan meget tale for, at man overvejer helt at forbyde Google Glass-brillerne på arbejdspladsen, da brugen af dem på mange måder svarer til altid at gå rundt med en tændt båndoptager og optage alt, hvad der sker omkring en. Sikkerhedsrisikoen er åbenlys.

Det samme gælder flere af de små smartwatches, der er udstyret med både kamera og mikrofon.

For CIO'en gælder det her om at sørge for, at firmaets politikker på området også kommer til at omfatte disse apparater.

Man kan ikke forbyde dem alle, da det vil give bagslag for virksomheden i en tid, hvor de ansatte som den mest naturlige ting i verden forventer, at de kan anvende deres egne apparater til arbejdsbrug.

Hvad må man hvornår? Og hvad må man ikke? Hvilke apparater kommer der? Hvilken funktion kan virksomheden anvende dem i? Kan vi finde fordele i dem?

Disse spørgsmål vil være blandt dem, som it-afdelingen og CIO'en skal sørge for at finde svar på, inden de bærbare teknologier for alvor vinder indpas blandt medarbejderne.

Kan du finde andre tendenser, der vil påvirke CIO'ens arbejde i den kommende tid?

Skriv dine bud i debat-feltet herunder.

Læs også:

Her er fremtidens vilde mobile løsninger.

Her er de fedeste smartphone-ure.

Så vilde ting kan man printe i dag.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Kroner og ører: Sådan udregner du værdien af din sikkerhedsindsats
I dette whitepaper får du redskaber til at fastsætte den konkrete værdi af virksomhedens sikkerhedsindsats, som du kan præsentere for topledelse og bestyrelse.