Artikel top billede

Trusler fra mere traditionelle våben som bomber og andet er større end fra et ødelæggende it-angreb, begået af terrorister.

PET-rappport: Ødelæggende it-terror truer os ikke

Den årlige vurdering af terrortruslen mod Danmark nedtoner risikoen for "målrettede og ødelæggende cyberangreb på it og teleinfrastruktur" fra terrorgrupper.

Faren for at terrorgrupper vil ramme Danmark via cyberangreb og går efter vores it-infrastruktur er ikke overhængende.

Det vurderer PET i sin netop udsendte rapport om terrortrusler i landet.

Det er Center for Terroranalyse, CTA, der vurderer truslerne.

"CTA vurderer, at terrorgrupper ikke har kapacitet til at gennemføre målrettede og ødelæggende cyberangreb på it- og teleinfrastruktur, som kan have samfundsmæssige konsekvenser for Danmark, men at militante islamistiske terrorgrupper søger at tilegne sig cyberkapaciteter," hedder det i rapporten, som du kan læse i sin fulde længde her.

I stedet nævnes danskere, der kæmper i Syrien og tilegner sig bombe- og kamp-kompetencer, som et fokusområde.

Også fundamentalistiske miljøer, der i stigende grad anvender sociale medier til at rekruttere, nævnes som en trussel.

PET oprustede efter hackersag

Èn ting er dog trusler fra terrorgrupper - noget andet er selve cybertruslen.

For i forbindelse med at PET oprettede en ny it-enhed medio 2013 udtalte daværende chef Jacob Scharff:

"Vi har gennem de seneste år set, hvordan Danmark i stigende grad er blevet mål for cyberangreb, der tager sigte enten på uretmæssigt at skaffe sig adgang til oplysninger, der behandles i informations- og kommunikationssystemer, eller på ulovlig vis at påvirke driften af sådanne systemer."

"Udviklingen på dette område har både direkte og indirekte betydning for den nationale sikkerhed, og uanset om der er tale om cyberspionage, cyberterrorisme, hacker-aktivisme eller blot simpel økonomisk kriminalitet, så er der grundlæggende tale om strafbare forhold, som nødvendigvis må være genstand for en robust, omfattende og effektiv politimæssig efterforskning, hvor vi mobiliserer alle fornødne kapaciteter og kompetencer med henblik på at identificere, pågribe og retsforfølge gerningsmændene," udtalte PET-chefen.

Kæmpe hackersag

Undmeldingen kom i kølvandet på danmarkshistoriens største hacker-sag, hvor blandt andet Rigspolitiets egne it-systemer blev hacket.

Gerningsmændene fik også adgang til tusindvis af politifolks login og kodeord, ligesom Schengen-systemet med oplysninger om efterlyste personer blev blottet.

Via efterforskning af de mistænkte trækker sagen spor til USA - og så er der tråde til et venstreradikalt miljø.

Det kan du læse mere om her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere