Artikel top billede

Trusler fra mere traditionelle våben som bomber og andet er større end fra et ødelæggende it-angreb, begået af terrorister.

PET-rappport: Ødelæggende it-terror truer os ikke

Den årlige vurdering af terrortruslen mod Danmark nedtoner risikoen for "målrettede og ødelæggende cyberangreb på it og teleinfrastruktur" fra terrorgrupper.

Faren for at terrorgrupper vil ramme Danmark via cyberangreb og går efter vores it-infrastruktur er ikke overhængende.

Det vurderer PET i sin netop udsendte rapport om terrortrusler i landet.

Det er Center for Terroranalyse, CTA, der vurderer truslerne.

"CTA vurderer, at terrorgrupper ikke har kapacitet til at gennemføre målrettede og ødelæggende cyberangreb på it- og teleinfrastruktur, som kan have samfundsmæssige konsekvenser for Danmark, men at militante islamistiske terrorgrupper søger at tilegne sig cyberkapaciteter," hedder det i rapporten, som du kan læse i sin fulde længde her.

I stedet nævnes danskere, der kæmper i Syrien og tilegner sig bombe- og kamp-kompetencer, som et fokusområde.

Også fundamentalistiske miljøer, der i stigende grad anvender sociale medier til at rekruttere, nævnes som en trussel.

PET oprustede efter hackersag

Èn ting er dog trusler fra terrorgrupper - noget andet er selve cybertruslen.

For i forbindelse med at PET oprettede en ny it-enhed medio 2013 udtalte daværende chef Jacob Scharff:

"Vi har gennem de seneste år set, hvordan Danmark i stigende grad er blevet mål for cyberangreb, der tager sigte enten på uretmæssigt at skaffe sig adgang til oplysninger, der behandles i informations- og kommunikationssystemer, eller på ulovlig vis at påvirke driften af sådanne systemer."

"Udviklingen på dette område har både direkte og indirekte betydning for den nationale sikkerhed, og uanset om der er tale om cyberspionage, cyberterrorisme, hacker-aktivisme eller blot simpel økonomisk kriminalitet, så er der grundlæggende tale om strafbare forhold, som nødvendigvis må være genstand for en robust, omfattende og effektiv politimæssig efterforskning, hvor vi mobiliserer alle fornødne kapaciteter og kompetencer med henblik på at identificere, pågribe og retsforfølge gerningsmændene," udtalte PET-chefen.

Kæmpe hackersag

Undmeldingen kom i kølvandet på danmarkshistoriens største hacker-sag, hvor blandt andet Rigspolitiets egne it-systemer blev hacket.

Gerningsmændene fik også adgang til tusindvis af politifolks login og kodeord, ligesom Schengen-systemet med oplysninger om efterlyste personer blev blottet.

Via efterforskning af de mistænkte trækker sagen spor til USA - og så er der tråde til et venstreradikalt miljø.

Det kan du læse mere om her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere