Artikel top billede

Sådan ruster PET sig til at jagte cybertrusler

I kølvandet på historisk hackerangreb opretter PET nu en ny særlig sektion for cybertrusler. Samtidig kræver it-branchen en national handlingsplan for it-sikkerhed.

Danmarkshistoriens største hackerangreb, hvor personer fik adgang til blandt andet dybt følsomme oplysninger fra politiets it-systemer, får nu konsekvenser.
 
Politiets Efterretningstjeneste, PET, meddeler i en pressemeddelelse, at man vil oprette en ny it-enhed.

Med henblik på at styrke indsatsen i forhold til cybertrusler og cybersikkerhed opretter PET nu en særlig Cybersektion i efterretningstjenestens operative afdeling, hedder det.

Samtidig skal samarbejdet med Forsvarets Efterretningstjeneste og dets Center for Cybersikkerhed styrkes.

Således skal "oplysninger om mulige strafbare forhold undergivet dansk straffemyndighed, som tilvejebringes af Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed, overdrages til PET's Cybersektion med henblik på politimæssig forankring og iværksættelse af politimæssig efterforskning enten i PET eller i det øvrige politi".

For det tredje oprettes en "Cyber Task Force" i PET's regi bestående af repræsentanter for PET, Rigspolitiet, politikredsene og Rigsadvokaten, oplyses det.

"Udviklingen på dette område har både direkte og indirekte betydning for den nationale sikkerhed, og uanset om der er tale om cyberspionage, cyberterrorisme, hacker-aktivisme eller blot simpel økonomisk kriminalitet, så er der grundlæggende tale om strafbare forhold, som nødvendigvis må være genstand for en robust, omfattende og effektiv politimæssig efterforskning, hvor vi mobiliserer alle fornødne kapaciteter og kompetencer med henblik på at identificere, pågribe og retsforfølge gerningsmændene," udtaler PET's chef, Jesper Scharff, i meddelelsen.

Behov for handlingsplan

Også i kølvandet på den store hacker-sag, der fortsat efterforskes, og som landets justitsminister har udtalt, at vi aldrig tidligere har set i omfang, kræver IT-Branchen en national handlingsplan på området.

"I løbet af de sidste dage, uger og måneder er det for alvor blevet tydeligt for enhver, hvilke sikkerhedsudfordringer vi står med. Det er en trussel, vi skal tage langt mere alvorligt, end vi har gjort tidligere," udtaler direktør Morten Bangsgaard fra IT-Branchen til berlingske.dk.

Han foreslår således regeringen med finansministeren for bordenden at udarbejde en national sikkerhedsplan for vores digitale samfund.

Til samme avis udtaler it-ordfører Trine Bramsen fra Socialdemokratiet, at den store hacker-sag er en anledning til, at myndighederne tjekker deres kontrakter med it-leverandører, hvad angår it-sikkerhedsspørgsmål.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har i øvrigt lovet Folketinget en redegørelse om hele sagen, når efterforskningen er tilvejebragt.

Der kan gå mere end et halvt år, sagde ministeren på et samråd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere