Artikel top billede

Sådan ruster PET sig til at jagte cybertrusler

I kølvandet på historisk hackerangreb opretter PET nu en ny særlig sektion for cybertrusler. Samtidig kræver it-branchen en national handlingsplan for it-sikkerhed.

Danmarkshistoriens største hackerangreb, hvor personer fik adgang til blandt andet dybt følsomme oplysninger fra politiets it-systemer, får nu konsekvenser.
 
Politiets Efterretningstjeneste, PET, meddeler i en pressemeddelelse, at man vil oprette en ny it-enhed.

Med henblik på at styrke indsatsen i forhold til cybertrusler og cybersikkerhed opretter PET nu en særlig Cybersektion i efterretningstjenestens operative afdeling, hedder det.

Samtidig skal samarbejdet med Forsvarets Efterretningstjeneste og dets Center for Cybersikkerhed styrkes.

Således skal "oplysninger om mulige strafbare forhold undergivet dansk straffemyndighed, som tilvejebringes af Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed, overdrages til PET's Cybersektion med henblik på politimæssig forankring og iværksættelse af politimæssig efterforskning enten i PET eller i det øvrige politi".

For det tredje oprettes en "Cyber Task Force" i PET's regi bestående af repræsentanter for PET, Rigspolitiet, politikredsene og Rigsadvokaten, oplyses det.

"Udviklingen på dette område har både direkte og indirekte betydning for den nationale sikkerhed, og uanset om der er tale om cyberspionage, cyberterrorisme, hacker-aktivisme eller blot simpel økonomisk kriminalitet, så er der grundlæggende tale om strafbare forhold, som nødvendigvis må være genstand for en robust, omfattende og effektiv politimæssig efterforskning, hvor vi mobiliserer alle fornødne kapaciteter og kompetencer med henblik på at identificere, pågribe og retsforfølge gerningsmændene," udtaler PET's chef, Jesper Scharff, i meddelelsen.

Behov for handlingsplan

Også i kølvandet på den store hacker-sag, der fortsat efterforskes, og som landets justitsminister har udtalt, at vi aldrig tidligere har set i omfang, kræver IT-Branchen en national handlingsplan på området.

"I løbet af de sidste dage, uger og måneder er det for alvor blevet tydeligt for enhver, hvilke sikkerhedsudfordringer vi står med. Det er en trussel, vi skal tage langt mere alvorligt, end vi har gjort tidligere," udtaler direktør Morten Bangsgaard fra IT-Branchen til berlingske.dk.

Han foreslår således regeringen med finansministeren for bordenden at udarbejde en national sikkerhedsplan for vores digitale samfund.

Til samme avis udtaler it-ordfører Trine Bramsen fra Socialdemokratiet, at den store hacker-sag er en anledning til, at myndighederne tjekker deres kontrakter med it-leverandører, hvad angår it-sikkerhedsspørgsmål.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har i øvrigt lovet Folketinget en redegørelse om hele sagen, når efterforskningen er tilvejebragt.

Der kan gå mere end et halvt år, sagde ministeren på et samråd.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.