Artikel top billede

Sådan ruster PET sig til at jagte cybertrusler

I kølvandet på historisk hackerangreb opretter PET nu en ny særlig sektion for cybertrusler. Samtidig kræver it-branchen en national handlingsplan for it-sikkerhed.

Danmarkshistoriens største hackerangreb, hvor personer fik adgang til blandt andet dybt følsomme oplysninger fra politiets it-systemer, får nu konsekvenser.
 
Politiets Efterretningstjeneste, PET, meddeler i en pressemeddelelse, at man vil oprette en ny it-enhed.

Med henblik på at styrke indsatsen i forhold til cybertrusler og cybersikkerhed opretter PET nu en særlig Cybersektion i efterretningstjenestens operative afdeling, hedder det.

Samtidig skal samarbejdet med Forsvarets Efterretningstjeneste og dets Center for Cybersikkerhed styrkes.

Således skal "oplysninger om mulige strafbare forhold undergivet dansk straffemyndighed, som tilvejebringes af Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed, overdrages til PET's Cybersektion med henblik på politimæssig forankring og iværksættelse af politimæssig efterforskning enten i PET eller i det øvrige politi".

For det tredje oprettes en "Cyber Task Force" i PET's regi bestående af repræsentanter for PET, Rigspolitiet, politikredsene og Rigsadvokaten, oplyses det.

"Udviklingen på dette område har både direkte og indirekte betydning for den nationale sikkerhed, og uanset om der er tale om cyberspionage, cyberterrorisme, hacker-aktivisme eller blot simpel økonomisk kriminalitet, så er der grundlæggende tale om strafbare forhold, som nødvendigvis må være genstand for en robust, omfattende og effektiv politimæssig efterforskning, hvor vi mobiliserer alle fornødne kapaciteter og kompetencer med henblik på at identificere, pågribe og retsforfølge gerningsmændene," udtaler PET's chef, Jesper Scharff, i meddelelsen.

Behov for handlingsplan

Også i kølvandet på den store hacker-sag, der fortsat efterforskes, og som landets justitsminister har udtalt, at vi aldrig tidligere har set i omfang, kræver IT-Branchen en national handlingsplan på området.

"I løbet af de sidste dage, uger og måneder er det for alvor blevet tydeligt for enhver, hvilke sikkerhedsudfordringer vi står med. Det er en trussel, vi skal tage langt mere alvorligt, end vi har gjort tidligere," udtaler direktør Morten Bangsgaard fra IT-Branchen til berlingske.dk.

Han foreslår således regeringen med finansministeren for bordenden at udarbejde en national sikkerhedsplan for vores digitale samfund.

Til samme avis udtaler it-ordfører Trine Bramsen fra Socialdemokratiet, at den store hacker-sag er en anledning til, at myndighederne tjekker deres kontrakter med it-leverandører, hvad angår it-sikkerhedsspørgsmål.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har i øvrigt lovet Folketinget en redegørelse om hele sagen, når efterforskningen er tilvejebragt.

Der kan gå mere end et halvt år, sagde ministeren på et samråd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere