Årets CIO 2021Her er Danmarks bedste it-chef: CIO i Coop Morten Holm Christiansen er Årets CIO 2021

Artikel top billede

Dansk hackersag trækker hemmelige spor til USA

Der er udstedt flere hemmelige retskendelser i USA og udlandet i forbindelse med Danmarks største hackersag, der trækker tråde til et venstreradikalt miljø.

Langsomt - i takt med at hele sagen skrider frem - kommer der flere oplysninger frem i Danmarkshistoriens måske største hackersag.

Seneste nyt er således, at anklagemyndigheden, ifølge en dansk dommer, afventer "besvarelsen af en række retsanmodninger i flere lande, blandt andet USA."

Det skriver Information.

Hele hackersagen handler om, at it-kendissen Gottfrid Svartholm, der er dømt i en lignende hackersag i Sverige, er hovedmistænkt for at have trængt ind i politiets systemer via CSC.

Derfor er han varetægtsfængslet og fik for lukkede døre forlænget fængslingen forleden. Dermed er retskendelsernes indhold også hemmeligstemplet.

Vild hacker-sag

De systemer, der ulovligt er trængt i, er blandt andet Schengen-systemet, der indeholder oplysninger om efterlyste personer.

Men også passwords til en stribe politifolk er blevet blottet under angrebet, som i øvrigt kun blev opdaget i Danmark, fordi man i Sverige i forbindelse med en sag derovre fandt spor til Danmark.

Sagen har fået landets øverste myndigheder og ministre på området op af stolen. Således har både justitsministeren og indenrigsministeren været på banen i sagen.

PET og Rigspolitiet arbejder fortsat på højtryk for at opklare den store sag, hvor også cpr-numre er blevet kompromitteret.

Ud over Gottfrid Svartholm, der også er kendt som medstifter af fildelingstjenesten Pirate Bay, er en 20-årig dansker også sigtet og varetægtsfængslet i sagen.

Forleden kom der også nye oplysninger frem om ham.

Mail peger mod venstreradikale

Således kom TV 2 med oplysninger, der kædede den 20-årige dansker sammen med en venstre-radikalgruppe.

I hvert fald er den sigtede, ifølge TV 2-oplysningerne, venner med en fra en sådan gruppe:

"Ifølge den 20-årige har han valgt netop denne forsvarer, da Michael Juul Eriksen 'repræsenterede hans nære ven, som blev frifundet i det ikke erkendte omfang (brandterrorsagen)'".

Sådan skulle det lyde i en mail, som Michael Juul Eriksen har sendt Retten på Frederiksberg som et led i sagen, ifølge TV 2.

I den såkaldte brandterrorsag blev en PET-bygning forsøgt sat i brand. Og en stribe andre lokationer, som Rigspolitiets Koncern IT.

Du kan læse mere om den sag her.

PET-aflytning

Jyllands-Posten skrev, at venstreradikale stod bag. Og i øvrigt at PET havde aflyttet de tiltalte.

Det kan du læse mere om her.

Ergo var den sigtede dansker i hackersagen venner med en fra den venstreradikal-gruppe.

Ingen gruppen blev i øvrigt dømt for terror i brandsagen.

I hackersagen nægter de mistænkte sig skyldige.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Det hele begyndte med Microsofts Clippy, men i de kommende år truer ny trend med at forandre internettet “Det bliver fuldstændig styret af kunstig intelligent“
Den første generation af internettet var baseret på, at du skulle tænke og pege, men i fremtiden kommer det til at handle om en dialog mellem mennesker og maskine, spår Henrik Fabrin, der er stifter af botvirksomheden Certainly.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Ryk VMware i skyen og kom videre på den digitale rejse
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.