Artikel top billede

Dansk hackersag trækker hemmelige spor til USA

Der er udstedt flere hemmelige retskendelser i USA og udlandet i forbindelse med Danmarks største hackersag, der trækker tråde til et venstreradikalt miljø.

Langsomt - i takt med at hele sagen skrider frem - kommer der flere oplysninger frem i Danmarkshistoriens måske største hackersag.

Seneste nyt er således, at anklagemyndigheden, ifølge en dansk dommer, afventer "besvarelsen af en række retsanmodninger i flere lande, blandt andet USA."

Det skriver Information.

Hele hackersagen handler om, at it-kendissen Gottfrid Svartholm, der er dømt i en lignende hackersag i Sverige, er hovedmistænkt for at have trængt ind i politiets systemer via CSC.

Derfor er han varetægtsfængslet og fik for lukkede døre forlænget fængslingen forleden. Dermed er retskendelsernes indhold også hemmeligstemplet.

Vild hacker-sag

De systemer, der ulovligt er trængt i, er blandt andet Schengen-systemet, der indeholder oplysninger om efterlyste personer.

Men også passwords til en stribe politifolk er blevet blottet under angrebet, som i øvrigt kun blev opdaget i Danmark, fordi man i Sverige i forbindelse med en sag derovre fandt spor til Danmark.

Sagen har fået landets øverste myndigheder og ministre på området op af stolen. Således har både justitsministeren og indenrigsministeren været på banen i sagen.

PET og Rigspolitiet arbejder fortsat på højtryk for at opklare den store sag, hvor også cpr-numre er blevet kompromitteret.

Ud over Gottfrid Svartholm, der også er kendt som medstifter af fildelingstjenesten Pirate Bay, er en 20-årig dansker også sigtet og varetægtsfængslet i sagen.

Forleden kom der også nye oplysninger frem om ham.

Mail peger mod venstreradikale

Således kom TV 2 med oplysninger, der kædede den 20-årige dansker sammen med en venstre-radikalgruppe.

I hvert fald er den sigtede, ifølge TV 2-oplysningerne, venner med en fra en sådan gruppe:

"Ifølge den 20-årige har han valgt netop denne forsvarer, da Michael Juul Eriksen 'repræsenterede hans nære ven, som blev frifundet i det ikke erkendte omfang (brandterrorsagen)'".

Sådan skulle det lyde i en mail, som Michael Juul Eriksen har sendt Retten på Frederiksberg som et led i sagen, ifølge TV 2.

I den såkaldte brandterrorsag blev en PET-bygning forsøgt sat i brand. Og en stribe andre lokationer, som Rigspolitiets Koncern IT.

Du kan læse mere om den sag her.

PET-aflytning

Jyllands-Posten skrev, at venstreradikale stod bag. Og i øvrigt at PET havde aflyttet de tiltalte.

Det kan du læse mere om her.

Ergo var den sigtede dansker i hackersagen venner med en fra den venstreradikal-gruppe.

Ingen gruppen blev i øvrigt dømt for terror i brandsagen.

I hackersagen nægter de mistænkte sig skyldige.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere