Artikel top billede

Så sluk den da: Smartphonen kan smadre din søvn

Du bliver ikke bedre til dit arbejde, hvis du svarer på mails sent om aftenen. Tværtimod.

Ifølge arbejdsmiljøloven skal der gå mindst 11 timer, fra du har fyraften, til du begynder den næste arbejdsdag. 

Og den regel gør du muligvis også klogt i at følge, når det blot handler om at sende og modtage arbejdsrelaterede emails på din smartphone. 

For ifølge Wall Street Journal viser nye forskningsresultater, at det kan gøre dig mere udmattet, når du møder på arbejde næste dag. Det kan faktisk forfølge dig hele dagen og udmønte sig i manglende engagement og produktivitet helt frem til fyraften.

Undersøgte søvnkvalitet

Forskningsresultaterne er udført af forskere fra de amerikanske universiteter University of Florida, Michigan State University og University of Washington. De har undersøgt ansattes teknologi-vaner om aftenen, deres søvnlængde og søvnkvalitet samt deres energi og engagement på arbejdet.

Som led i forskningen blev 82 mellemledere og højereplacerede ledere hver morgen spurgt om, hvor mange minutter de havde brugt deres smartphone efter klokken 21 den forrige aften og om, hvor mange timers nattesøvn de havde fået. 

Derefter blev de spurgt, hvorvidt de ville erklære sig enige i følgende udsagn "Jeg føler mig udmattet" og "Lige nu vil det kræve stor anstrengelse for mig at koncentrere mig om noget." 

I løbet af eftermiddagen blev de igen spurgt om, hvor engageret og fokuseret de havde været i løbet af arbejdsdagen. 

Undersøgelsen viste, at arbejdsrelateret brug af smartphonen om aftenen resulterede i færre timers søvn, og dem der rapporterede færre timers søvn kunne også rapportere, at de var mere udmattede om morgenen, havde mindre selvkontrol og var mindre fokuserede i løbet af dagen og dermed i sidste ende dårligere til at udføre deres arbejde.

Ikke kun smartphonen er skyldig

Ifølge Christopher M. Barnes, der er medforfatter til forskningsrapporten og assistant professor ved University of Washington, vil brug af alle typer elektroniske apparater før sengetid formodentligt have negativ indvirkning på din søvn og din arbejdsindsats den følgende dag.

Men han påpeger ifølge Wall Street Journal, at brugen af smartphones formodentligt har en særlig negativ effekt, fordi smartphonen efterhånden har udviklet sig til at være den centrale enhed i vores liv og dermed er et redskab, som vi hele tiden har indenfor rækkevidde. 

Forskerne kan ikke sige, hvor lang tid før sengetid du bør lægge din smartphone fra dig. Men undersøgelsen viser, at smartphone-brug 30 minutter før sengetid har en negativ effekt.

Send ikke mails om aftenen

Forskerne råder derfor chefer til at undlade at sende mails ud til de ansatte sent om aftenen - ikke mindst, hvis der er en underliggende forventning om, at medarbejderne svarer samme aften. 

Netop for at sikre en bedre adskillelse af arbejde og fritid gjorde den tyske bilproducent Volkwagen det for få år umuligt for de ansatte at tjekke deres arbejdsmail i fritiden. I stedet kan de ansatte kun modtage arbejdsmails på deres telefon fra en halv time før mødetid og frem til en halv time efter endt arbejdstid. 

I denne forbindelse skrev Computerworld, at det vurderes, at 35.000 danskere dagligt melder sig syge på grund af stress, og at konsulenthuset ForebygStress anslår, at smartphonen er årsag til stress hos hver tredje af de klienter, der behandles. 

Søvnforsker advarer

I en tidligere artikel på Computerworld har søvnforsker Mikael Rasmussen også advaret mod brug af smartphones og tablets om aftenen. 

"Mange mennesker fortæller mig, at de ikke kan sove, når de lægger sig i sengen. Og det tror da pokker. For bagefter fortæller de, at de før sengetid har siddet og stirret ind i en iPad eller siddet foran computeren og skrevet e-mails eller forberedt en præsentation til næste dag," sagde han til Computerworld. 

For at opnå de anbefalede 6 til 9 timers søvn anbefaler Mikael Rasmussen, at du i god tid før sengetid dropper lysstærke gadgets som smartphones, tablets og fjernsyn. I stedet bør du skrue ned for lysniveauet og læse en bog eller tale med din partner. 

Læs alle hans råd her.

Læs også

Tysk bilproducent siger stop for mail i fritid

Hver anden i it-branchen sover dårligt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere