Artikel top billede

Så sluk den da: Smartphonen kan smadre din søvn

Du bliver ikke bedre til dit arbejde, hvis du svarer på mails sent om aftenen. Tværtimod.

Ifølge arbejdsmiljøloven skal der gå mindst 11 timer, fra du har fyraften, til du begynder den næste arbejdsdag. 

Og den regel gør du muligvis også klogt i at følge, når det blot handler om at sende og modtage arbejdsrelaterede emails på din smartphone. 

For ifølge Wall Street Journal viser nye forskningsresultater, at det kan gøre dig mere udmattet, når du møder på arbejde næste dag. Det kan faktisk forfølge dig hele dagen og udmønte sig i manglende engagement og produktivitet helt frem til fyraften.

Undersøgte søvnkvalitet

Forskningsresultaterne er udført af forskere fra de amerikanske universiteter University of Florida, Michigan State University og University of Washington. De har undersøgt ansattes teknologi-vaner om aftenen, deres søvnlængde og søvnkvalitet samt deres energi og engagement på arbejdet.

Som led i forskningen blev 82 mellemledere og højereplacerede ledere hver morgen spurgt om, hvor mange minutter de havde brugt deres smartphone efter klokken 21 den forrige aften og om, hvor mange timers nattesøvn de havde fået. 

Derefter blev de spurgt, hvorvidt de ville erklære sig enige i følgende udsagn "Jeg føler mig udmattet" og "Lige nu vil det kræve stor anstrengelse for mig at koncentrere mig om noget." 

I løbet af eftermiddagen blev de igen spurgt om, hvor engageret og fokuseret de havde været i løbet af arbejdsdagen. 

Undersøgelsen viste, at arbejdsrelateret brug af smartphonen om aftenen resulterede i færre timers søvn, og dem der rapporterede færre timers søvn kunne også rapportere, at de var mere udmattede om morgenen, havde mindre selvkontrol og var mindre fokuserede i løbet af dagen og dermed i sidste ende dårligere til at udføre deres arbejde.

Ikke kun smartphonen er skyldig

Ifølge Christopher M. Barnes, der er medforfatter til forskningsrapporten og assistant professor ved University of Washington, vil brug af alle typer elektroniske apparater før sengetid formodentligt have negativ indvirkning på din søvn og din arbejdsindsats den følgende dag.

Men han påpeger ifølge Wall Street Journal, at brugen af smartphones formodentligt har en særlig negativ effekt, fordi smartphonen efterhånden har udviklet sig til at være den centrale enhed i vores liv og dermed er et redskab, som vi hele tiden har indenfor rækkevidde. 

Forskerne kan ikke sige, hvor lang tid før sengetid du bør lægge din smartphone fra dig. Men undersøgelsen viser, at smartphone-brug 30 minutter før sengetid har en negativ effekt.

Send ikke mails om aftenen

Forskerne råder derfor chefer til at undlade at sende mails ud til de ansatte sent om aftenen - ikke mindst, hvis der er en underliggende forventning om, at medarbejderne svarer samme aften. 

Netop for at sikre en bedre adskillelse af arbejde og fritid gjorde den tyske bilproducent Volkwagen det for få år umuligt for de ansatte at tjekke deres arbejdsmail i fritiden. I stedet kan de ansatte kun modtage arbejdsmails på deres telefon fra en halv time før mødetid og frem til en halv time efter endt arbejdstid. 

I denne forbindelse skrev Computerworld, at det vurderes, at 35.000 danskere dagligt melder sig syge på grund af stress, og at konsulenthuset ForebygStress anslår, at smartphonen er årsag til stress hos hver tredje af de klienter, der behandles. 

Søvnforsker advarer

I en tidligere artikel på Computerworld har søvnforsker Mikael Rasmussen også advaret mod brug af smartphones og tablets om aftenen. 

"Mange mennesker fortæller mig, at de ikke kan sove, når de lægger sig i sengen. Og det tror da pokker. For bagefter fortæller de, at de før sengetid har siddet og stirret ind i en iPad eller siddet foran computeren og skrevet e-mails eller forberedt en præsentation til næste dag," sagde han til Computerworld. 

For at opnå de anbefalede 6 til 9 timers søvn anbefaler Mikael Rasmussen, at du i god tid før sengetid dropper lysstærke gadgets som smartphones, tablets og fjernsyn. I stedet bør du skrue ned for lysniveauet og læse en bog eller tale med din partner. 

Læs alle hans råd her.

Læs også

Tysk bilproducent siger stop for mail i fritid

Hver anden i it-branchen sover dårligt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere