Foto: Christian Rubek

Lagde politikeres cpr-numre på nettet: Nu er han dømt

Han fandt huller i CPR-sikkerheden og lagde 12 politikeres personnumre på nettet. Det skulle han ikke have gjort.

I en god sags tjeneste har Søren Louv-Jansen, partner og stifter af it-virksomheden Konscript, over lang tid påvist problemer med CPR-brugen i Danmark.

Blandt andet i form af hjemmesiden CPR-lotteri, hvor man har kunnet gætte kendte folketingspolitikeres personnumre.

Men den lille leg kommer nu til at koste.

Københavns Byret har netop idømt ham en bøde på 3.500 kroner.

Beløbet er godt en tredjedel af det, som anklageren krævede, men retten kunne se formildende omstændigheder, fordi Søren Louv-Jansen havde lagt de 12 politikeres data på nettet alene for at gøre opmærksom på, at CPR-systemet har problemer med sikkerheden.

I dommen blev der også lagt vægt på, at Søren Louv-Jansen lukkede sin webside efter Datatilsynets påbud.

Det skriver Ekstra Bladet.

Sådan gjorde han
Problematikken med CPR-systemet bunder ifølge Søren Louv-Jansen i, at det bruges som et hemmeligt nummer og til verificering af identitet.

Det er også fint nok, hvis det havde været hemmeligt og utilgængeligt for uvedkommende. Men det er det langt fra, og det er hele sagens kerne, har han tidligere sagt til Computerworld.

Dengang fortalte han, at han meget simpelt har programmeret en Chrome-browser til at gå ind og klikke sig igennem et mobilsites oprettelsesformular.

Ved hjælp af et par basisinformationer som navn og fødselsdag forsøger programmet alle mulige kombinationer, indtil mobilsiden har accepteret et nummer, som den tjekker op mod CPR-databasen.

Søren Louv-Jansen har forsøgt at sætte fokus på problemet længe. Flere gange tidligere har han således fremvist, hvor nemt det er at finde frem til CPR-numrene.

Men nu skal han altså til lommerne og finde 3.500 kroner frem.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Søren Louv-Jansen.

Læs også
Hård kritik af CPR-sigtelse: Politiet har fat i den forkerte

It-studerende afslører kæmpe CPR-sikkerhedshul

CPR-hackere: Vi peger på et stort problem

Sigtet it-mand bag CPR-lotteri: Det er meget ubehageligt


Sikkerhedsekspert: Her er en stensikker afløser for CPR

Hemmelig rapport: Her er CPR-nummerets afløser
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler - sådan beskytter du din virksomhed

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere


Premium
Opfinderen af programmet Matematikfessor stopper fem måneder efter million-salg: “Nu tager jeg tager al min erfaring og går ud i intetheden med den”
Det populære undervisningsplatform Matematikfessor bruges af tre ud af fire elever i folkeskolen, men nu stopper opfinderen bag det populære stykke software. Foran ham venter et nyt iværksætter-eventyr
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Find den rette model til din organisation: Ny guide til outsourcing er fyldt med tips & tricks
Mængden af outsourcede it-opgaver er steget støt over de sidste 10 år. Det giver mening, for samtidig er kompleksitet og forretningens forventninger til hastighed også steget. Men outsourcing er også et strategisk valg. For skal du hyre direkte, gennem en leverandør eller skabe dit eget sourcingselskab? Og hvad er fordele - og ulemper ved hver model? Det får du en række konkrete bud på hvor 5 relationship modeller og 3 prismodeller gennemgås og evalueres.