Artikel top billede

Hård kritik af CPR-sigtelse: Politiet har fat i den forkerte

En ung it-mand blev i går politianmeldt for hjemmesiden CPR-lotteri. Nu får han støtte fra it-branchen, der til gengæld skyder med skarpt mod en helt anden part.

I går modtog Søren Louv-Jansen en politianmeldelse for hjemmesiden CPR-lotteri, hjemmesiden hvor man kunne gætte folketingspolitikeres CPR-numre.
 
Datatilsynet har netop bekræftet til Version2, at politianmeldelsen kom fra tilsynet selv, da man blev opmærksom på en overtrædelse af persondatalovens paragraf 11.
 
Det kan komme til at koste Søren Louv-Jansen 25.000 kroner, som er den største bøde, der hidtil er blevet udstedt i en sag omkring offentliggørelse af CPR-numre, skriver Version2 videre.

Opbakning fra it-branchen

Men den unge it-udvikler, der er partner og stifter af virksomheden Konscript, får nu opbakning af et par stærke it-muskler fra branchen.
 
Dansk IT mener således, at politiet har fået fat i den helt forkerte mand.
 
"At man fra politisk hold endnu ikke har gjort noget ved problemet, er et væsentligt større sikkerhedsproblem, end at en it-studerende i sin iver efter at gøre opmærksom på CPR-problemerne indirekte har givet adgang til 10 folketingspolitikeres CPR-numre", siger Peter
Pietras, der er næstformand for Dansk IT's udvalg for offentlig it.

Dansk IT mener ikke, at det kan komme som den store overraskelse for Datatilsynet. 
 
"Det kan ikke komme bag på nogen, at det er nemt at få fat i CPR-numre - mindst af alt politiet, myndigheder og politikere," siger han.
 
Peter Pietras henviser til, at der jo har været masser af sager, hvor myndigheder er kommet til at offentliggøre borgeres CPR-numre, og der er samtidig nok af eksempler på, at man med enkle midler kan få oplyst navngivne personers CPR-numre via eksempelvis teleselskabers og andre virksomheders valideringssider.

Læs også: Sigtet it-mand bag CPR-lotteri: Det er meget ubehageligt
 
Vi må have ændret lovgivningen
Dansk IT mener at det er på høje tide, at politikerne får ændret illusionen om, at man kan holde CPR-numre hemmelige.
 
"I det øjeblik, CPR-numrene er offentligt tilgængelige, er der ingen myndighed eller virksomhed, der kunne drømme om at tillægge besiddelsen af et CPR-nummer nogen vægt i relation til at fastslå en persons rette identitet," siger Peter Pietras og fortsætter:
 
"Men det kræver, at politikerne laver lovgivningen om."
 
Den sigtede i sagen, Søren Louv-Jansen, har i over et år forsøgt at sætte fokus på problemerne med CPR-systemet. Du kan læse mere om hans projekt, og hvad han synes om at blive politianmeldt her. 

Læs også:
 
Sigtet it-mand bag CPR-lotteri: Det er meget ubehageligt

Dansk mand sigtet for at afsløre CPR-sårbarheder

It-studerende afslører kæmpe CPR-sikkerhedshul




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere