Artikel top billede

Billeder: Kim Stensdal

Kæmpe strategiskift: Nu satser Nokia på Android-platformen

Opdateret: Stephen Elop har netop meddelt, at Nokia efter i flere år at have satset alt på Windows Phone nu kommer med sine første Android-telefoner.

Mobile World Congress, Barcelona: Stephen Elop har netop meddelt, at Nokia nu kommer med sine første Android-telefoner nogensinde.

Det sker i form af Nokia X, X+ og  XL, der alle bygger på open source-platformen Android, men har tæt integration til Nokias og Microsofts tjenester.

Meddelelsen kom på Mobile World Congress i Barcelona, hvor adskillige hundrede pressefolk og analytikere var mødt op - inklusiv Computerworld - til Nokias pressemøde. 

De tre Android-produkter vil blive prissat, så de kan konkurrere med de lidt billigere Android-produkter, meddelte Stephen Elop fra scenen.

Windows Phone lever videre

At Nokia nu - efter at have afvist det i flere år - åbner op for Android, betyder dog ikke, at Windows Phone er fortid.

"Vi er stolte over, at Windows Phone er den hurtigst voksende platform, og at vi har fordoblet vores salg på et år," lød det fra Stephen Elop, da han blev spurgt, om det ikke havde været klogere at satse på Android allerede dengang, hvor han meddelte, at Symbian var en "brændende platform."

I stedet for handler det nu om for Nokia og Microsoft at have produkter i alle prisklasser og til alle kundegrupper, tilføjede Stephen Elop.

Integrerer to software-verdener

Nokia X-produkterne vil blandt andet få en tæt integration til Microsoft-tjenester som Skype, OneDrive og outlook.com. 

Stephen Elop lagde vægt på, at X-familien bygger på Nokias velkendte kvalitet og design.

Med enhederne kan man både anvende apps Nokia Store og anvende eksempelvis HERE Maps og Nokias MixRadio - men også køre Androd-applikationer.

"De er bygget på Android-platformen, hvilket betyder at folk har adgang til hundredtusinder af Android-apps, men vi differentierer ved at lade dem integrere til Microsofts cloud, ikke Googles cloud," sagde Stephen Elop blandt andet fra scenen i Barcelona.

Her er X-telefonerne

Nokia X har en skærm på fire tommer og et kamera på tre megapixels. X+ kommer med mere storage og hukommelse for bedre at kunne understøtte spil, billeder og video.

Den sidste Android-samrtphone, Nokia XL, har en skærm på fem tommer og har både kamera for og bag (fem megapixel bagpå).

Alle tre telefoner har en Qualcomm Snapdragon dual core processor og understøtter to SIM-kort.

Nokia er tilbage på verdensscenen

Hvis man gik og troede, at Nokia for længst havde placeret det ene ben i graven, så må man nok revurdere opfattelsen efter dagens pressemøde i Barcelona.

I hvert fald var der mandag morgen på Mobile World Congres mødt adskillige hundrede journaliser, fotografer og analytikere frem til Nokias pressemøde på messen. Og der var noget i luften allerede fra morgenstunden - og det var ikke bare duften af kaffe og barbersprit.

Rygterne om X-projektet var løbet i forvejen, og samtidig har Nokia nu for alvor noget at have det i, når selskabet fremhæver, hvor godt det går med Windows Phone og Lumia-telefonerne.

"Som I kan se på mængden her, er interessen bestemt til stede," lød det fra en veloplagt Stephen Elop, der var iført skrigende grønne sko på scenen.

Stephen Elop indledte med at understrege, at Windows Phone-projektet lever i bedste velgående, og at det blandt andet blev dokumenteret i 2013.

"Vi så Windows Phone blive det hurtigste voksende operativsystem i verden. I nogle regioner - eksempelvis her i Europa - nåde vi over 10 procent sidste år."

Tre svære år for Nokia og Microsoft

Det er præcis tre år siden, at Microsoft første gang præsenterede Windows Phone. Det skete på Mobile World Congress.

Siden er der sket ganske meget for ikke bare Windows Phone, men også for Nokia og Microsoft, der som bekendt er ved at overtage Nokia i en handel, der står i omkring 40 milliarder kroner.

Da opkøbet endnu ikke er helt formelt på plads, var det Nokia selv, der præsenterede sine nyheder her mandag formiddag på dette års Mobile World Congress.

Microsofts og Nokia kommer efter det

I Gartners opgørelse over smartphonemarkedet i 2013 fremgår det, at Android var det mest solgte operativsystem med en markedsandel på 78,4 procent, iOS landede med 15,6 procent på andenpladsen, og Windows Phone kom ind på tredjepladsen med 3,2 procent.

Nokia er slet ikke at finde i top-fem over smartphone-producenterne længere, men ser man på salget af både mobiltelefoner og smartphones er Nokia fortsat nu to på verdensplan med en markedsandel på 13,9 procent i 2013 mod 24,6 procent til Samsung på førstepladsen.

Microsoft for dermed med Nokia - trods finnernes mangeårige krise - fingrene i en betydelig spiller på markedet.

Forbrugerne begynder for alvor at tage Windows Phone til sig - ikke mindst her i Europa - og Microsoft skal med købet af Nokia forsøge at udnytte den situation endnu bedre.

Ved også at åbne op for Android-produkter håber de to selskaber - der snart bliver ét - at kunne nuppe endnu flere markedsandele i den kommende tid.

Sådan fungerer en Nokia X-telefon

Stephen Elop og Nokia kunne i Barcelona præsentere flere andre nyheder også.

Det var blandt andet en opdateret version af Nokia image SDK, der gør det muligt for app-udviklerne at udvikle endnu bedre apps til billeder.

Nokia introducerede også de to nye billig-telefoner, Nokia Asha 230 og Nokia 220.

"Nokia 220 vil introducere millioner af mennesker til denne verden for første gang. Særligt på emerging markets," sagde Stephen Elop. 

Ville ikke vælge Android - indtil nu

Det var dog X-telefonerne, der var den helt store nyhed på MWC 2014 i Nokia-land. 

Det skyldes ikke mindst, at Stephen Elop og Nokia i flere år nu har afvist at ville satse på Androoid.

Computerworld spurgte i november 2012 Stephen Elop, om han - i lyset af Windows Phones beskedne markedsandele - ikke ville vælge Android, hvis han kunne skrue tiden tilbage?

"Grunden til, at vi ikke valgte Android for to år siden - og grunden til at vi selv ikke med bagklogskabens fordel ville havde valgt Android - er et ord: Differentiering," svarede Stephen Elop blandt andet.

Vi spurgte dog efterfølgende også læserne af Computerworld, om de mente, at Nokia skal producere telefoner med Android?

Der blev afgivet 1.646 stemmer. 38 procent mente, at Nokia skal holde fast i Windows Phone, mens 34 procent mente, at Nokia også skal producere Android-telefoner. 14 procent mente desuden, at Nokia helt skal droppe Windows Phone og i stedet satse på Android.

Sådan fungerer en X-telefonHerunder kan du se en af de første demo-videoer om en Nokia X-telefon.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.