Artikel top billede

Hele verdenshistorien forklaret i én bog - A History of the World

Computerworld læser: Hvorfor startede industrialiseringen i Skotland og ikke i da Vincis Italien? Og hvorfor var middelalderens pest med til at sikre det vesteuropæiske demokrati? De svar får man i Andrew Marrs gode bog, som lover intet mindre end hele verdens historie.

Menneskets historie er mindst lige så spændende som nogen roman:

Fra vandringerne ud af Afrika over forsvundne landbroer til de første spæde samfund, hvor forfædrene blev begravet i gulvet, og adgangen til huset skete gennem taget.

Fra krigeriske græske bystater til den amerikanske fred - og imellem der en uendelig række af krige og grænsedragninger.

Det er den fascinerende historie om os, som den engelske BBC journalist Andrew Marr har skrevet. Han har, i modsætning til den normale britiske underspillede stil, kaldt den en historie om verden - men det er ingen underdrivelse.

For hvor undervisningen i både folkeskole og gymnasium nødvendigvis må være både anekdotisk og eurocentrisk, er A history of the World det ikke.

Og det er måske bogens stærkeste kort: At sammenhænge, civilisationsmøder, vidensdeling og paralleller trækkes op.

"Menneskehedens historie er blodig, rodet og fuld af næsten lige så mange tilbageskridt som fremskridt"

For hvor havde Europa været, hvis ikke grækernes viden var blevet gemt hos araberne, eller hvis ikke matematikken og kunsten var vandret fra det muslimske Granada i nutidens Spanien til et dengang tilbagestående Europa?

Skotland vandt, Italien tabte

Er man, som denne anmelder, levende interesseret i historie og kulturhistorie, er der meget at nikke genkendende til - men også rigtig meget nyt: Hvordan Italien var rustet til at starte industrialiseringen, men på grund af religion og styreformer blev det i stedet i Skotland, industrialiseringen slog rod.

Vi får også historien om, hvordan Japan formåede at lukke af for resten af verden i næsten 300 år efter de første dårlige erfaringer med europæiske besøgende.

Hvordan to russiske kulturer konkurrerede, den ene mørk og autoritær, den anden mere kosmopolitisk og åben - og hvordan den mørke og autoritære i sidste ende vinder og dermed aldrig får gjort op med det slavelignende livegne-system, som Vesteuropa med den sorte død får løftet sig delvist ud af.

Indsigt, overblik og sammenhæng på 612 sider

Kort sagt: På sine 612 sider får Andrew Marr formået at skabe indsigt, overblik og sammenhæng på en måde, som burde være obligatorisk at læse for enhver, der har en interesse menneskehedens fortid og fremtid - og enhver der påberåber sig historiens ret eller et arguments "naturlighed".

Lektionen fra "A history of the world" er i hvert fald klar: Menneskehedens historie er blodig, rodet og fuld af næsten lige så mange tilbageskridt som fremskridt. Men med bøger som Andrew Marrs kan vi i det mindste forstå den lidt bedre.

Andrew Marr: A History of the World. Udgivet af Macmillan i september 2012, 512 sider (paperback). Anmeldelsen er udgivet i samarbejde med Bogblogger.dk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere