Artikel top billede

Dengang et besøg hos lægen kunne slå dig ihjel - hvis ikke dit tapet gjorde det først

Computerworld læser: Århundredet begyndte med sygdomme, mørke og livsfarlige læger - og sluttede med elektrisk lys, medicinske gennembrud og helt andre muligheder. Vi har læst den fantastiske og underholdende historie om 1800-tallets rivende teknologiske og sociale udvikling.

For samtiden må 1800-tallet have været næsten magisk. Blev du født i den første del af århundredet, var det næsten som middelalderen:

Alting foregik i stearinlysets skær efter solnedgang, og et besøg hos lægen havde næsten samme chance for at slå dig ihjel som for at kurere dig. Og hvis lægen ikke fik dig, ville kolera, tuberkulose, arsenik i tapetet eller en grim infektion ramme dig, uden at nogen kendte grunden.

Men under 100 år senere, ved udgangen af samme århundrede, ville du kunne opleve elektrisk lys, telegrafer, bedøvelse, vaccinationer og grundlaget for store dele af det, vi i dag kender som videnskab - og som ultimativt bliver til den teknologi, vi i dag bruger.

Så godt nok er vi nået langt i det 20. århundrede, men skulle du en dag strande på en øde ø og kun må tage én anden person med, er en ingeniør fra 1800-tallet ikke et skidt bud.

For nok kan moderne ingeniører sende dig til månen (og tilbage igen hvilket er mindst lige så vigtigt), men moderne professionelle har adgang til en verden af viden og moderne ingeniører. Hvor 1800-tallets opfindere og konstruktører måtte nøjes med støbejern, skrøbeligt glas, horn og eksotiske kemiske forsøg, der af og til slog opfinderen ihjel.

Med udgangspunkt i hjemmet

Det er udgangspunktet for Bill Brysons nyeste bog "At home - a short history of private life". For med udgangspunkt i sin forhenværende præstegård i det engelske Norfolk tager forfatteren, som også stod bag den glimrende "En kort historie om næsten alt" dig på en lang, vanvittig, indsigtsfuld og underholdende gennemgang af historiens ca. 150 år.

Først og fremmest tager Bill Bryson udgangspunkt i det enkelte menneske. Det betyder, at det ikke er her, du finder en analyse af 30-års krigens indvirkning på Europa. I stedet får du, med udgangspunkt i primært England og USA, et indblik i, hvordan det må have været at leve i 1800-tallet.

Samtidig er bogen opbygget efter de enkelte rum i Brysons engelske hus, som det blev designet af en lettere uortodoks arkitekt. Kapitlerne tager derfor udgangspunkt i stuen for at fortælle om mad, pynt og lignende, køkkenet for at fortælle om tjenestefolk eller badeværelset for at fortælle om hygiejne.

En aldrig kedelig fortælling

Tro mod Brysons stil bliver det aldrig kedeligt, for alle fakta bliver forklaret med overraskede og underholdende historier. Vidste du for eksempel, at en af de (mange) alternative planer til Eiffel-tårnet var en 900 fod høj guillotine, som skulle vise omverdenen lidt om fransk kultur (og sikkert også en del om deres holdning til monarkier)?

Så kunne du lide "En kort historie om næsten alt", vil du også blæse igennem "At home" i samme fart - og blive både underholdt og lidt klogere på, hvordan vi levede for få generationer siden.

Bill Bryson, At home - a short history of private life. Udkom på Doubleday i maj 2010. I alt 544 sider. Anmeldelsen er udgivet i samarbejde med Bogblogger.dk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.