Artikel top billede

Bill Gates advarer: Robotter vil dræbe job i massevis

I fremtiden skal du måske bestille din bøf af en digital tjener, og på sygehuset kan du blive behandlet af et stykke software.

Der bliver vendt op og ned på jobmarkedet i de kommende årtier, mener Microsoft-stifteren Bill Gates.

Om 20 vil en stor del af de job, vi kender i dag, være overtaget af software-robotter, fortalte Gates i sidste uge til en konference afholdt af den amerikanske tænketank The American Enterprise Institute i Washington D.C.

"Software-erstatninger er på vej frem. Det kan være erstatninger for alt fra sygeplejersker til tjenere, og det vil over tid reducere behovet for arbejdskraft. Især når det gælder job, der kræver få kompetencer. Om 20 år vil efterspørgslen efter mange typer kompetencer være betydeligt lavere, end de er i dag, og jeg tror, at mange mennesker slet ikke har indregnet det i deres forventninger," sagde Bill Gates ifølge erhvervsmediet Business Insider.

Programmører og piloter forsvinder

For nylig viste et studie fra Oxford University i England ligeledes, at robotter i fremtiden vil erstatte mange af de job, som vi kender i dag.

Det kan være alt fra ejendomsmægler og piloter til tech-job som it-supporter og programmører.

Den danske forsker Klaus Æ. Mortensen sagde i den forbindelse til DR.dk, at alle slags rutineprægede job med tiden kan blive automatiseret og erstattet af software, der i mange tilfælde vil være mere driftsikker end et menneske.

Frygter du, at dit it-job kan blive overflødiggjort, har Niels Bertelsen, der er formand for it-fagforeningen Prosa, tidligere anbefalet, at du forsøger at mikse dine it-kompetencer med en anden kompetence, eller at du dykker endnu dybere ned i posen med it-kompetencer.

"Det vil typisk være kompetencer inden for netværk, systemudvikling og it-arkitektur," sagde Niels Bertelsen til Computerworld tidligere på året.

Gates vil have lavere skat

Til konferencen i Washington D.C. anbefalede Bill Gates ifølge Business Insider, at politikerne også gør en indsats for at sikre, at det  i fremtiden vil være attraktivt for virksomheder at ansætte folk fremfor at gøre brug af automatiseret software.  

Eksempelvis ved at afskaffe indkomstskatten. Samtidig advarede han mod at gøre arbejdskraft dyrere ved at hæve mindstelønnen.

Læs også:
Frygter du at få sparket? Gå i stedet efter disse job-typer 

Robotter overtager disse it-job: Er dit med på listen? 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere