Artikel top billede

Bill Gates advarer: Robotter vil dræbe job i massevis

I fremtiden skal du måske bestille din bøf af en digital tjener, og på sygehuset kan du blive behandlet af et stykke software.

Der bliver vendt op og ned på jobmarkedet i de kommende årtier, mener Microsoft-stifteren Bill Gates.

Om 20 vil en stor del af de job, vi kender i dag, være overtaget af software-robotter, fortalte Gates i sidste uge til en konference afholdt af den amerikanske tænketank The American Enterprise Institute i Washington D.C.

"Software-erstatninger er på vej frem. Det kan være erstatninger for alt fra sygeplejersker til tjenere, og det vil over tid reducere behovet for arbejdskraft. Især når det gælder job, der kræver få kompetencer. Om 20 år vil efterspørgslen efter mange typer kompetencer være betydeligt lavere, end de er i dag, og jeg tror, at mange mennesker slet ikke har indregnet det i deres forventninger," sagde Bill Gates ifølge erhvervsmediet Business Insider.

Programmører og piloter forsvinder

For nylig viste et studie fra Oxford University i England ligeledes, at robotter i fremtiden vil erstatte mange af de job, som vi kender i dag.

Det kan være alt fra ejendomsmægler og piloter til tech-job som it-supporter og programmører.

Den danske forsker Klaus Æ. Mortensen sagde i den forbindelse til DR.dk, at alle slags rutineprægede job med tiden kan blive automatiseret og erstattet af software, der i mange tilfælde vil være mere driftsikker end et menneske.

Frygter du, at dit it-job kan blive overflødiggjort, har Niels Bertelsen, der er formand for it-fagforeningen Prosa, tidligere anbefalet, at du forsøger at mikse dine it-kompetencer med en anden kompetence, eller at du dykker endnu dybere ned i posen med it-kompetencer.

"Det vil typisk være kompetencer inden for netværk, systemudvikling og it-arkitektur," sagde Niels Bertelsen til Computerworld tidligere på året.

Gates vil have lavere skat

Til konferencen i Washington D.C. anbefalede Bill Gates ifølge Business Insider, at politikerne også gør en indsats for at sikre, at det  i fremtiden vil være attraktivt for virksomheder at ansætte folk fremfor at gøre brug af automatiseret software.  

Eksempelvis ved at afskaffe indkomstskatten. Samtidig advarede han mod at gøre arbejdskraft dyrere ved at hæve mindstelønnen.

Læs også:
Frygter du at få sparket? Gå i stedet efter disse job-typer 

Robotter overtager disse it-job: Er dit med på listen? 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere