Skriv dig op og få tallene først:Så meget tjener din chef og dine kollegaer - og det bliver lønstigningen i år (nok)

Artikel top billede

Robotter overtager disse it-job: Er dit med på listen?

En lang række rutineprægede job kan overtages af robotter. It-funktioner er også i farezonen, vurderer forsker. Se listen over truede job.

Inden for 20 år vil en lang række jobfunktioner være stort set forsvundet, viser ny forskning fra Oxford Universitet. Computere udfører arbejdsopgaverne hurtigere og sikrere, skriver dr.dk.

Hvor det før var ufaglærte fabriksjob, robotterne overtog, er turen nu kommet til både telemarketingsælgere, ejendomsmæglere, økonomer og piloter. På it-området er blandt andet programmører og support-funktioner i farezonen.

Studiet er lavet i USA, men tendensen er den samme herhjemme, mener en dansk fremtidsforsker.

"Alt lidt rutinepræget arbejde kan automatiseres og læres af computere. Computere, der kører en bil, har ikke en dårlig dag eller bliver distraheret af blondinen på fortovet," siger seniorforsker Klaus Æ. Mortensen, Instituttet for Fremtidsforskning, til DR.

Her er mennesker bedre

Der er dog håb endnu for mennesker, mener forskerne, der har lavet studiet. Vi mennesker er fortsat bedre end robotter til empati og udvikling af kreative ideer.

"Det er urealistisk, at computerne bliver i stand til at tage vare på og opdrage et lille menneske. Det samme gælder udvikling af nye ideer. Det er på de områder, at vi vil se nye arbejdspladser," siger Carl Benedict Frey fra Oxford University, Martin School, til DR.

På velfærdsområdet bliver computere og robotter vurderet som en del af løsningen på Danmarks problemer i fremtiden.

"Samspillet mellem computere og mennesker er en del af løsningen på Danmarks udfordringer," siger uddannelsesminister Morten Østergaard fra De Radikale til DR.

Se listen over truede job her (i bunden af artiklen).

Læs også:

Sådan vil regeringens store it-plan ændre din hverdag

It-gigant erstatter udviklere med robotter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab en bedre bundlinje ved at gentænke rammerne i kampen om fremtidens talenter

Mennesker er forskellige og medarbejdere arbejder forskelligt. Nøglen til succes for fremtidens virksomheder er at tage udgangspunkt i de ansattes forskellige og individuelle behov. Kort sagt behandler du dine medarbejdere ens ved at behandle dem forskelligt

07. februar 2023 | Læs mere


Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere