Artikel top billede

Nedtur! It-folk kan også blive overflødiggjort. Foto: Orin Zebest, CC BY 2.0

Frygter du at få sparket? Gå i stedet efter disse job-typer

Ikke alle it-job er lige fremtidssikre.

Tidligere anså mange et it-job som et fremtidssikkert job.

Men teknologiverdenen er i så hastig udvikling, at folk, der arbejder med it, i dag kan risikere at blive overflødiggjort. 

Det skyldes ikke mindst den omfangsrige brug af outsourcing og nye former for automatiseringer.

Men der er dog brancher, hvor it-job lader til at være mere sikre end andre.

En undersøgelse, som it-analysehuset IDC sidste år foretog blandt 600 nordiske it-beslutningstagere, viser eksempelvis, at hele 52 procent af de adspurgte i finanssektoren overvejer at benytte sig af muligheden for offshoring - altså outsourcing af stillinger til udlandet - mens det "blot" er tilfældet for 17 procent af it-beslutningstagerne i det offentlige og for 23 procent af de adspurgte i "handel og transport-branchen".

Offshoring sker i alle brancher

På trods af det ser Niels Bertelsen, formand for it-fagforeningen Prosa, det dog ikke som en branche-specifik udfordring.

"Offshoring af it-job er noget, vi ser i alle brancher. Både i finansverdenen og i den offentlige sektor," siger han og henviser til, at det offenlige ofte bruger it-leverandører som eksempelvis CSC, der gør brug af udenlandsk arbejdskraft.

Men ifølge Niels Bertelsen oplever Prosa dog, at der er jobfunktioner, der er større fremtidssikring i end andre.

Han forklarer, at Prosa forventer, at der i fremtiden vil være stor efterspørgsel efter folk, hvis it-færdigheder er suppleret med andre kompetencer.

"Det gælder, uanset om du arbejder med velfærdsteknologi eller har et it-job i forsikringsbranchen. Alle steder er der behov for, at du både har it-forståelse og forretningsforståelse. Det vil sige, at du ikke bare kan lave et it-system, men også kan lave et it-system, der matcher forretningsmodellen i den pågældende virksomhed og branche," siger Niels Bertelsen.

Han giver et eksempel:

"Hvis du skal være med til at udvikle det nuværende system med elektroniske patientjournaler, er det muligvis ikke nok at have it-færdigheder. Så skal du også have en forståelse for, hvordan medicin fungerer, og hvordan det er at arbejde på et hospital," siger han.

Blandingsuddannelser giver sikkerhed

Ifølge Prosa-formanden opnåes denne form for forretningsforståelse ofte ved hjælp af de såkaldte blandingsuddannelser, hvor undervisning i teknologi suppleres med andre fag.

Du kan vælge uddannelser, der er konstrueret som kombinationsuddannelser, hvor it er en vigtig ingrediens, mens andre vælger at tage en kandidatgrad på eksempelvis IT-Universitetet som overbygning på en bachelor-uddannelse i et andet fag.

Disse job kan forsvinde i fremtiden

Niels Bertelsen slår dog også fast, at der fortsat vil være stor efterspørgsel efter it-folk med mere dybdegående it-kompetence.

"Der bliver også brug for folk med hardcore-færdigheder inden for teknologiforståelse. Det vil typisk være kompetence inden for netværk, systemudvikling og it-arkitektur," siger han.


Multimediedesigneren er truetTil gengæld frygter han, at en it-uddannelse som eksempelvis multimediedesigner-uddannelsen, der især havde sin storhedstid i 90'erne, risikerer at blive overflødiggjort i løbet af de kommende år. 

"Uddannelser som eksempelvis multimediedesigner-uddannelser kan få det svært, hvis den ikke allerede har det. Det skyldes, at der bliver mindre og mindre brug for uddannelser, som er rettet mod at lave grafiske interaktioner. Det er simpelthen en kompetence, der ikke er en uddannelse værd i dag. Der skal mere til," siger han. 

Et studie fra Oxford Universitet i England viser, at robotter i stigende grad vil kunne overtage mange eksisterende jobfunktioner, lige fra programmører og it-supportere til ejendomsmæglere og piloter. 

I den forbindelse siger seniorforsker Klaus Æ. Mortensen, Instituttet for Fremtidsforskning, til DR:

"Alt lidt rutinepræget arbejde kan automatiseres og læres af computere. Computere, der kører en bil, har ikke en dårlig dag eller bliver distraheret af blondinen på fortovet," siger forskeren.

Læs også: 
Robotter overtager disse it-job: Er dit med på listen? 

HK: It-gigant i Danmark bruger 59 pct. udenlandske folk

19-årige Kasper: Sådan ansatte jeg en billig inder

 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere