Artikel top billede

Nedtur! It-folk kan også blive overflødiggjort. Foto: Orin Zebest, CC BY 2.0

Frygter du at få sparket? Gå i stedet efter disse job-typer

Ikke alle it-job er lige fremtidssikre.

Tidligere anså mange et it-job som et fremtidssikkert job.

Men teknologiverdenen er i så hastig udvikling, at folk, der arbejder med it, i dag kan risikere at blive overflødiggjort. 

Det skyldes ikke mindst den omfangsrige brug af outsourcing og nye former for automatiseringer.

Men der er dog brancher, hvor it-job lader til at være mere sikre end andre.

En undersøgelse, som it-analysehuset IDC sidste år foretog blandt 600 nordiske it-beslutningstagere, viser eksempelvis, at hele 52 procent af de adspurgte i finanssektoren overvejer at benytte sig af muligheden for offshoring - altså outsourcing af stillinger til udlandet - mens det "blot" er tilfældet for 17 procent af it-beslutningstagerne i det offentlige og for 23 procent af de adspurgte i "handel og transport-branchen".

Offshoring sker i alle brancher

På trods af det ser Niels Bertelsen, formand for it-fagforeningen Prosa, det dog ikke som en branche-specifik udfordring.

"Offshoring af it-job er noget, vi ser i alle brancher. Både i finansverdenen og i den offentlige sektor," siger han og henviser til, at det offenlige ofte bruger it-leverandører som eksempelvis CSC, der gør brug af udenlandsk arbejdskraft.

Men ifølge Niels Bertelsen oplever Prosa dog, at der er jobfunktioner, der er større fremtidssikring i end andre.

Han forklarer, at Prosa forventer, at der i fremtiden vil være stor efterspørgsel efter folk, hvis it-færdigheder er suppleret med andre kompetencer.

"Det gælder, uanset om du arbejder med velfærdsteknologi eller har et it-job i forsikringsbranchen. Alle steder er der behov for, at du både har it-forståelse og forretningsforståelse. Det vil sige, at du ikke bare kan lave et it-system, men også kan lave et it-system, der matcher forretningsmodellen i den pågældende virksomhed og branche," siger Niels Bertelsen.

Han giver et eksempel:

"Hvis du skal være med til at udvikle det nuværende system med elektroniske patientjournaler, er det muligvis ikke nok at have it-færdigheder. Så skal du også have en forståelse for, hvordan medicin fungerer, og hvordan det er at arbejde på et hospital," siger han.

Blandingsuddannelser giver sikkerhed

Ifølge Prosa-formanden opnåes denne form for forretningsforståelse ofte ved hjælp af de såkaldte blandingsuddannelser, hvor undervisning i teknologi suppleres med andre fag.

Du kan vælge uddannelser, der er konstrueret som kombinationsuddannelser, hvor it er en vigtig ingrediens, mens andre vælger at tage en kandidatgrad på eksempelvis IT-Universitetet som overbygning på en bachelor-uddannelse i et andet fag.

Disse job kan forsvinde i fremtiden

Niels Bertelsen slår dog også fast, at der fortsat vil være stor efterspørgsel efter it-folk med mere dybdegående it-kompetence.

"Der bliver også brug for folk med hardcore-færdigheder inden for teknologiforståelse. Det vil typisk være kompetence inden for netværk, systemudvikling og it-arkitektur," siger han.


Multimediedesigneren er truetTil gengæld frygter han, at en it-uddannelse som eksempelvis multimediedesigner-uddannelsen, der især havde sin storhedstid i 90'erne, risikerer at blive overflødiggjort i løbet af de kommende år. 

"Uddannelser som eksempelvis multimediedesigner-uddannelser kan få det svært, hvis den ikke allerede har det. Det skyldes, at der bliver mindre og mindre brug for uddannelser, som er rettet mod at lave grafiske interaktioner. Det er simpelthen en kompetence, der ikke er en uddannelse værd i dag. Der skal mere til," siger han. 

Et studie fra Oxford Universitet i England viser, at robotter i stigende grad vil kunne overtage mange eksisterende jobfunktioner, lige fra programmører og it-supportere til ejendomsmæglere og piloter. 

I den forbindelse siger seniorforsker Klaus Æ. Mortensen, Instituttet for Fremtidsforskning, til DR:

"Alt lidt rutinepræget arbejde kan automatiseres og læres af computere. Computere, der kører en bil, har ikke en dårlig dag eller bliver distraheret af blondinen på fortovet," siger forskeren.

Læs også: 
Robotter overtager disse it-job: Er dit med på listen? 

HK: It-gigant i Danmark bruger 59 pct. udenlandske folk

19-årige Kasper: Sådan ansatte jeg en billig inder

 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere