Nedtur! It-folk kan også blive overflødiggjort. Foto: Orin Zebest, CC BY 2.0

Frygter du at få sparket? Gå i stedet efter disse job-typer

Ikke alle it-job er lige fremtidssikre.

Tidligere anså mange et it-job som et fremtidssikkert job.

Men teknologiverdenen er i så hastig udvikling, at folk, der arbejder med it, i dag kan risikere at blive overflødiggjort. 

Det skyldes ikke mindst den omfangsrige brug af outsourcing og nye former for automatiseringer.

Men der er dog brancher, hvor it-job lader til at være mere sikre end andre.

En undersøgelse, som it-analysehuset IDC sidste år foretog blandt 600 nordiske it-beslutningstagere, viser eksempelvis, at hele 52 procent af de adspurgte i finanssektoren overvejer at benytte sig af muligheden for offshoring - altså outsourcing af stillinger til udlandet - mens det "blot" er tilfældet for 17 procent af it-beslutningstagerne i det offentlige og for 23 procent af de adspurgte i "handel og transport-branchen".

Offshoring sker i alle brancher
På trods af det ser Niels Bertelsen, formand for it-fagforeningen Prosa, det dog ikke som en branche-specifik udfordring.

"Offshoring af it-job er noget, vi ser i alle brancher. Både i finansverdenen og i den offentlige sektor," siger han og henviser til, at det offenlige ofte bruger it-leverandører som eksempelvis CSC, der gør brug af udenlandsk arbejdskraft.

Men ifølge Niels Bertelsen oplever Prosa dog, at der er jobfunktioner, der er større fremtidssikring i end andre.

Han forklarer, at Prosa forventer, at der i fremtiden vil være stor efterspørgsel efter folk, hvis it-færdigheder er suppleret med andre kompetencer.

"Det gælder, uanset om du arbejder med velfærdsteknologi eller har et it-job i forsikringsbranchen. Alle steder er der behov for, at du både har it-forståelse og forretningsforståelse. Det vil sige, at du ikke bare kan lave et it-system, men også kan lave et it-system, der matcher forretningsmodellen i den pågældende virksomhed og branche," siger Niels Bertelsen.

Han giver et eksempel:

"Hvis du skal være med til at udvikle det nuværende system med elektroniske patientjournaler, er det muligvis ikke nok at have it-færdigheder. Så skal du også have en forståelse for, hvordan medicin fungerer, og hvordan det er at arbejde på et hospital," siger han.

Blandingsuddannelser giver sikkerhed
Ifølge Prosa-formanden opnåes denne form for forretningsforståelse ofte ved hjælp af de såkaldte blandingsuddannelser, hvor undervisning i teknologi suppleres med andre fag.

Du kan vælge uddannelser, der er konstrueret som kombinationsuddannelser, hvor it er en vigtig ingrediens, mens andre vælger at tage en kandidatgrad på eksempelvis IT-Universitetet som overbygning på en bachelor-uddannelse i et andet fag.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Boozt.com har med CTO Jesper Brøndum i spidsen udviklet sine 15 vigtigste it-systemer helt selv: "Vi er simpelthen nødt til at være i kontrol"
Om få dage går e-handelsgiganten Boozt.com på børsen i Danmark. CTO Jesper Brøndum har stået i spidsen for at udvikle 15 af selskabets kernesystemer selv. "Det er vores kerneprocesser, som vi gerne selv vil have kontrol over, og derfor har valgt selv at bygge. Vi har eksempelvis bygget vores eget finanssystem," fortæller han.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hyperkonvergeret infrastruktur: Få det bedste fra on-premise og cloud
Det står stadig mere klart, at cloud ikke er løsningen på alle udfordringer. Høje og ofte uigennemskuelige omkostninger er én årsag – omfattende krav til standardisering er en anden. Det efterlader organisationen i et limbo, hvor det kan være svært at finde den rette balance mellem cloudløsninger og det on-premise baserede datacenter. I denne hvidbog kan du få inspiration til, hvordan du opbygger en hyperkonvergeret infrastruktur, der opfylder kravene til hurtig skalering og forretningsmæssig agilitet med XaaS.