Artikel top billede

Den nye og moderne chef klemt inde mellem på venstre side nørden Bill Gates og på højre side spradebassen Steve Ballmer. Spørgsmålet er, om han kan vriste sig fri af forgængerne? Foto: PRNewsFoto/Microsoft Corp.

Jagten på Microsofts nye topchef: Hvad vil du, Satya Nadella?

Så fik vi endelig set Satya Nadella i levende live. Der er langt mere Steve Jobs end Steve Ballmer over den lille tekniker og nu også chef for verdens mægtigste software-firma. Men hvad vil han?

Build, San Francisco: Der er ingen "Developers, developers, developers" eller eller "I love this company".

Ingen svedpletter under skjorteærmerne eller monkey dance.

Der er i det hele taget ikke meget Steve Ballmer over manden, der netop har overtaget hans chef-plads, da han træder ind på scenen foran 6.000 Microsoft-udviklere på firmaets Build-konference, der netop er løbet af stablen i San Francisco.

Microsoft har ændret ledelsestil i en sådan grad, at ingen er i tvivl.  

Læs også: Syv videoer, der får os til at savne Steve Ballmer

Da jeg ser ham træde ind på scenen, er min første tanke, at der faktisk er meget mere Steve Jobs over manden.

Hans slanke krop er iført løbesko, jeans og en T-shirt under det skaldede hoved med det generte smil og brillerne med det mørke stel.

Det skulle naturligvis have været en højhalset for at gøre billedet af Jobs komplet.

Men sammenligningen med Apples afdøde, men stadig ikoniske chef, ligger dog stadig lige til højrebenet.

Hvor er visionerne, Nadella?

Den 46-årige Nadella afløser Steve Ballmer som øverste chef for selskabet. 

Han bliver den blot tredje CEO, som det snart 40 år gamle selskab har haft, og jeg glæder mig til at høre, hvad han vil byde ind med af visioner for verdens mægtigste software-firma.

Der er dog ikke meget alfa-han over hans optræden på scenen, men snarere en rolig, indisk Ghandi-aura.

Satya Nadella er ydmygt blevet sat på som den sidste keynote-taler den dag, og han bruger blot en halv time af de tilrejsende udvikleres tid.

Han scene-optræden består i at svare på en række forproducerede video-indlæg fra 'nysgerrige' Microsoft-udviklere. 

Alle spørgsmål går i retning af: Kan man dit eller dat med Microsofts kode?

Alt er planlagt ned til mindste detalje og nuvel: Hans svar bærer præg af, at han ved noget om teknologi, men der er hverken visioner eller store planer på menuen.

Teknik i fokus

Efter seancen drikker jeg en enkelt øl fra et lokalt bryggeri med tre danske udviklere, der er taget den lange vej til USA for at få nye input.

På trods af, at der kun er gået ganske få timer efter Satya Nadellas keynote, har ingen af dem hans navn lige på tungen og skal først om og rode i hukommelsen, før det kommer ud over læberne.

De var ikke blevet påvirket i af hans optræden i særlig grad. De beskriver den samstemmende som kedelig.

Da jeg snakker med Jasper Hedegaard Bojsen, som er direktør for apps og platform i Microsoft, er han noget mere positiv over mødet med sin nye chef.

"Han er tekniker, og det sætter jeg pris på," lyder det fra Microsoft-manden, der har brugt de sidste 18 år af sit arbejdsliv i den amerikanske virksomheds danske afdeling. 

Teknologien skal angivelig være hans arbejdsredskab i den brydningstid, som Microsoft er på vej ind i med langt større fokus på udvikling til alle firmaets platforme.
 
Bill Gates har da også beskrevet ham som teknologi-svaret på Microsofts udviklingsspørgsmål.

"Hans vision for hvordan teknologi vil blive anvendt og oplevet verden over er præcis, hvad Microsoft har brug for, når selskabet går ind i dets næste kapitel af innovation og vækst," har Microsoft-grundlæggeren udtalt.

Han betegner Satya Nadella som en erfaren leder med 'hard-core' udvikler-kompetencer, forretnings-visioner og evnen til at samle folk.

Den påstand blev efter min mening ikke dokumenteret på Build-konferencen i San Francisco.

"Du er jo bare sur"

Computerworld har naturligvis forsøgt at få et personligt interview med Satya Nadella, men det ønsker han (eller hans pressefolk) ikke.

Vi vil gerne spørge ind til hans visioner.

Derfor kan du med rette sige, at "du er jo bare irriteret over, at han ikke fandt tid til at tale med dig."

Og ja, selvfølgelig er jeg det. Men det ændrer jo ikke på, at hans første optræden foran en dansk Computerworld-medarbejder er en skuffelse.

Den keynote efterlader et tamt billede af en mand, der er blevet instrueret ned til den mindste detalje af sine kommunikationsrådgivere, og blot er i stand til at kommentere på konstruerede spørgsmål.

Og så endda på Microsofts egen hjemmebane med et trofast og ukritisk publikum.

Læs også:

Her er Microsofts nye topboss - afløser Steve Ballmer

Her er de seks vigtigste opgaver for Microsofts nye topchef

Steve Ballmer skrev 40 udkast til sin egen opsigelse