Artikel top billede

Nu er vi klar til cloud computing 2.0: Så vildt bliver det

Mange virksomheder er nu klar til at tage hul på næste stadie inden for cloud computing.

Vi bevæger os nu fra første cloud-stadie til det andet.

Det vurderer Forrester, der estimerer, at markedet for public cloud-løsninger i 2013 alene omsatte for omkring 319 milliarder danske kroner på verdensplan.

Det tal vil være steget til hele 1.050 milliarder kroner i 2020.

"... skiftet fra, at man udforsker cloud som en mulighed til, at cloud services rationaliseres som en del af den overordnede it-portefølje, er begyndt," lyder det fra Forrester-rådgiver James Staten.

Selv om væksten på cloud-markedet allerede nu har været ganske markant flere år i træk, er der gode grunde til, at analysefirmaet har en forventning om, at festen fortsætter - og med ekstra høj musik.

"Mens de seneste mange år bedst kan karakteriseres som udforskende for de fleste virksomheder, er cloud services og cloud platforme nu uden tvivl en del af it-landskabet," skriver Forrester.

Forrester forklarer, at stadie to vil føre til en langt højere omsætning på markedet, end vi har set i første stadie, som altså nu er ved at være overstået.

Det er stadig Software-as-a-Service, der udgør langt den største del af det samlede cloud-marked, skriver Forrester-analytikeren.

"Dette markeds-segment er betydeligt mere modent og veletableret i adskillige applikations-kategorier."

Mange argumenter for cloud

James Staten forklarer også, at cloud services og SaaS gør virksomheder i stand til at arbejde mere effektivt og mere fleksibelt ved hjælp af en høj grad af automatisering og standardisering.

"Den økonomiske model i cloud computing muliggør højere effektivitet via deling, betaling efter forbrug og storskala-økonomi. Det vil blive stadig sværere at retfærdiggøre ikke at udnytte cloud services," skriver han.

Selv om cloud computing ganske rigtigt vinder frem i mange virksomheder, er der dog stadig en del CIO'er, der stiller sig skeptiske over for blandt andet business casen ved cloud computing.

Er cloud computing for dyrt?

Vi har tidligere skrevet om en britisk undersøgelse med deltagelse af 50 britiske CIO'er og it-chefer, hvor næsten tre ud af fire af de pågældende it-chefer havde forventet, at overgangen til cloud-baserede it-løsninger ville have udløst besparelser og lavere omkostninger.

Men kun 41 procent af it-cheferne kunne faktisk fortælle, at de havde fået barberet it-omkostningerne ned ved at overgå til cloud-baserede løsninger.

For nylig udtalte en it-ansvarlig i Ikea, at at risikoen ved cloud er for høj, og at besparelserne er for små.

Vurderingen hos Ikea er, at det kræver et besparelsespotentiale på omkring 50 procent, før overgangen til cloud for alvor slår igennem.

"Er besparelsen på bare 10 procent, vil risikoen ved cloud blive opfattet som værende for stor," udtalte Lars Gunnarsson, der har ansvaret for blandt andet it til produktudvikling og logistik hos Ikea.

En IDC-undersøgelse blandt it-ansvarlige i 476 nordiske organisationer har dog vist, at vi nu har bevæget os videre fra mest at snakke om cloud computing til rent faktisk at benytte eksempelvis software-as-a-service (SaaS).

Det mest opsigtsvækkende tal i IDC-undersøgelsen er, at hele 58 procent af den omsætning, softwaremarkedet vil generere i Norden fra 2012 til 2017, ventes at gå til cloud-baserede løsninger.

Læs også:

Ikea ikke i tvivl: Derfor er cloud computing alt for dyrt

Så stor en salgssucces er cloud computing

Danske virksomheder klar til cloud: Dette vælger de
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere