Artikel top billede

Planen er klar: Sådan tjener dit teleselskab styrtende med penge på dig

De hårdt pressede teleselskaber har en gylden mulighed for at tjene gode penge.

De traditionelle teleselskaber bliver i stigende grad udfordret af nye spillere som WhatsApp og Netflix, der truer med at reducere operatørerne til simple netværksleverandører.

Samtidig bliver operatørerne også ved med at udfordre hinanden på priserne, hvilket er en farlig vej at begive sig ud på, når man ønsker at maksimere bundlinjen.

Men faktisk har operatørerne rigtig gode forudsætninger for at tjene flere penge, lyder det fra Accenture-rådgiver Yan B. Gao i et blogindlæg, hvor han beskriver al den information, selskaberne har om brugerne og deres telefoner.

Dataene opstår blandt andet, når kunden taler i telefonen eller sender beskeder, men også når telefonen informerer netværket om, hvor den befinder sig, så den kan modtage et opkald, ligesom telefonerne er med til at sende informationer tilbage til operatøren til netværks-analyser.

Derfor lugter tele-data af penge

Mens GPS-signaler er en hel del mere præcise, hvad angår enhedens placering, har tele-data en klar fordel i form af blandt andet mængden af tilgængelige data, skriver Yan B. Gao. 

"Takket være udbredelsen af Apple iPhone og Android er antallet af mobiltelefoner steget eksponentielt til det punkt, hvor næsten alle ejer og bruger mobiltelefoner."

"Hvis man bruger mobiltelefonen som en mobility-sensor, kan det sporede objekt være som hele den menneskelige befolkning på kloden. Stikprøve-størrelsen er simpelthen den samme som antallet af mobile abonnementer."

Det vigtige spørgsmål er så, hvad man kan bruge den data-baserede viden til, som teleoperatørerne er i besiddelse af.

Masser af interessante scenarier

Accenture-rådgiveren skriver, at analyse af mobil-data på grund af privacy-bekymringerne typisk er anonymiserede og aggregerede data

"Til trods for dette har mobil-data vist sit værd på en række områder," skriver han og peger på, at eksempler på dette er analyser i retail-, transport- og mediebranchen.

Men her stopper mulighederne slet ikke:

"Efterhånden som flere mennesker bruger mobiltelefoner, og netværksdækningen udvides, vil værdien af mobildata fortsætte med at vokse. Potentielle retninger kan være opdagelse af overbelastning, trafik, estimater i realtid, geo-baseret markedsføring og sporing af familie/medarbejdere," ridser han op.

Accenture-rådgiveren tilføjer, at nøjagtighed og hastighed er med til at afgøre, i hvilken udstrækning man kan udnytte informationerne - og her går det i den rigtige retning med 4G/LTE-netværkene.

Hvad må dit teleselskab?

Tidligere i år spurgte Computerworld den nyudnævnte koncernchef for TDC Erhverv, Jens Munch-Hansen, hvilke muligheder selskabet ser i at skabe nye forretninger ved at tænke mere i big data og data-monitorering og de ydelser, det kan bane vej for.

"Det er helt klart et område, vi kigger på. Det, man skal være opmærksom på, er, at der er en masse regulering af, hvad man må og ikke må med data," sagde han blandt andet.

"I det omfang, man kan finde en vej, der tilfredsstiller alle parter, er det klart, at vi sidder på et meget stort aktiv. Hvis det kan bringes i spil på den rigtige måde - inden for lovens rammer - bør der være en stor mulighed for os."

"Det er afgjort et område, som vi kigger ret seriøst på."

Læs også:

Magtskifte i teleindustrien: Disse firmaer buldrer frem

Fem vigtige ting: Det satser dit teleselskab på i 2014

Vi dropper sms'en: Men den har stadig flere trumfer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere