Artikel top billede

(Foto: CIO US)

Kæmpe web-razzia lukker 10.000 hjemmesider

Global politiaktion har resulteret i tusindvis af lukkede hjemmesider og hundredvis af anholdelser. Danske myndigheder deltog også i en af internettets største razzia-aktioner nogensinde.

En verdensomspændende aktion mod ulovligt salg af medicin har medført, at 10.000 hjemmesider over hele kloden er blevet lukket.

Operationen med navnet Pangea VII har blandt andet involveret optrevlingen af organiserede kriminelle netværk og anholdelser af 237 personer, efter at mere end 8,3 millioner enheder af potentielt livsfarlig medicin er tilbageholdt.

I alt er der konfiskeret ulovlig medicin for knap 170 millioner kroner.

Det skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

Du kan dø af stofferne

På styrelsen hjemmeside fremgår det også, at aktionen har haft fokus på at bekæmpe det illegale salg af medicin på tre niveauer: hjemmesiden, betalingen og forsendelsen.

Fra dansk side deltog Sundhedsstyrelsen sammen med blandt andre Skat, politiet og Fødevarestyrelsen, som er gået efter forsendelserne fra tredjelande.

I den forbindelse oplyser Sundhedsstyrelsen, at 4 ud af 11 analyserede produkter har vist sig at indeholde lægemiddelstoffer, der ikke stod på indpakningen.

"Ikke-godkendt medicin og forfalsket medicin kan medføre meget alvorlige bivirkninger og i værste fald dødsfald. Det er derfor vigtigt at få vejledning, inden man køber medicin på internettet," lyder advarslen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Som dansk forbruger må man godt købe medicin fra EU- og EØS-lande til eget forbrug, men man skal være opmærksom på, om medicinen nu også kommer fra det pågældende land, eller om der er tale om et ulovligt (videre)salg fra et tredjeland.

Risikabel handel

Ud over risikoen for at dø af den eksotiske medicin advarer det internationale politisamarbejde Interpol med 190 medlemslande også mod kreditkortfusk, virusrisiko og muligt identitetstyveri på sites, der sælger de ulovlige lægemidler.

Omkring 200 myndigheder har deltaget i operation Pangea VII, der fandt sted den 13. maj.

Interpol stod som den koordinerende myndighed, men også lægemiddelmyndigheder, politi og told- og skattemyndigheder var med, mens kreditkortvirksomheder som Visa og Mastercard har bistået med opklaringerne.

Læs også:
Forgæves politijagt på nettet: Umuligt at stoppe ulovligt pille-salg




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere