Artikel top billede

(Foto: CIO US)

Kæmpe web-razzia lukker 10.000 hjemmesider

Global politiaktion har resulteret i tusindvis af lukkede hjemmesider og hundredvis af anholdelser. Danske myndigheder deltog også i en af internettets største razzia-aktioner nogensinde.

En verdensomspændende aktion mod ulovligt salg af medicin har medført, at 10.000 hjemmesider over hele kloden er blevet lukket.

Operationen med navnet Pangea VII har blandt andet involveret optrevlingen af organiserede kriminelle netværk og anholdelser af 237 personer, efter at mere end 8,3 millioner enheder af potentielt livsfarlig medicin er tilbageholdt.

I alt er der konfiskeret ulovlig medicin for knap 170 millioner kroner.

Det skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

Du kan dø af stofferne

På styrelsen hjemmeside fremgår det også, at aktionen har haft fokus på at bekæmpe det illegale salg af medicin på tre niveauer: hjemmesiden, betalingen og forsendelsen.

Fra dansk side deltog Sundhedsstyrelsen sammen med blandt andre Skat, politiet og Fødevarestyrelsen, som er gået efter forsendelserne fra tredjelande.

I den forbindelse oplyser Sundhedsstyrelsen, at 4 ud af 11 analyserede produkter har vist sig at indeholde lægemiddelstoffer, der ikke stod på indpakningen.

"Ikke-godkendt medicin og forfalsket medicin kan medføre meget alvorlige bivirkninger og i værste fald dødsfald. Det er derfor vigtigt at få vejledning, inden man køber medicin på internettet," lyder advarslen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Som dansk forbruger må man godt købe medicin fra EU- og EØS-lande til eget forbrug, men man skal være opmærksom på, om medicinen nu også kommer fra det pågældende land, eller om der er tale om et ulovligt (videre)salg fra et tredjeland.

Risikabel handel

Ud over risikoen for at dø af den eksotiske medicin advarer det internationale politisamarbejde Interpol med 190 medlemslande også mod kreditkortfusk, virusrisiko og muligt identitetstyveri på sites, der sælger de ulovlige lægemidler.

Omkring 200 myndigheder har deltaget i operation Pangea VII, der fandt sted den 13. maj.

Interpol stod som den koordinerende myndighed, men også lægemiddelmyndigheder, politi og told- og skattemyndigheder var med, mens kreditkortvirksomheder som Visa og Mastercard har bistået med opklaringerne.

Læs også:
Forgæves politijagt på nettet: Umuligt at stoppe ulovligt pille-salg
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere