Artikel top billede

Forgæves politijagt på nettet: Umuligt at stoppe ulovligt pille-salg

Blokering af internetsider er uden virkning mod dansk firma, der leger kispus med myndighederne.

Østjyllands Politi rejste for nylig sigtelse mod bagmændene bag et jysk firma, som sælger ulovlig medicin på nettet. Men trods politiets anstrengelser og Lægemiddelstyrelsens blokering af firmaets hjemmesider, er det endnu ikke lykkedes at få sat en stopper for pille-pusherne: Den ulovlige og farlige medicin markedsføres stadig som om intet var hændt.

De ulovlige slankepiller kan i dag kan købes på hjemmesiden www.slanke-piller.net.

Firmaet bag siden fik tidligere lukket for det fysiske butiks-salg af produkterne, som også indbefattede ulovlige potensmidler.

Hos Østjyllands Politi lyder meldingen, at en række personer, som er ansvarlige for firmaet, er blevet sigtet for momssvindel. Samtidigt er politiet af Lægemiddelstyrelsen blevet bedt om stoppe deres ulovlige salg på nettet.

Men de jyske medicin-bagmænd har ikke til sinds at holde inde.  

Politiet vil ikke fortælle om nærmere detaljer i sagen, da anklageskriftet i sagen endnu ikke er udarbejdet. Men ComON erfarer, at de sigtede medicin-bagmænd flere gang har flyttet den fysiske håndtering og distribution af slankepillerne til nye lokaliteter, og dermed undgået lovens lange arm.
Præcist hvor pillerne produceres, pakkes og forsendes ved politiet således ikke.

Samtidigt fortsætter det ulovlige salg af pillerne på nettet - også selvom myndighederne har forsøgt at blokere bagmændenes salgs-hjemmesider.

En kontroversiel ny lov gav sidste år Lægemiddelstyrelsen ret til at kræve blokering af udenlandske (ikke-EU) hjemmesider, der markedsfører ulovlig medicin i Danmark.
Det førte i september til en fogedretsafgørelse, som pålagde teleselskaberne at indsætte en DNS-blokering mod siden www.24Hdiet.com, hvorfra de jyske pillepushere holdt ulovligt medicinudsalg 24 timer i døgnet.

Fra tropeparadis til England

Hjemmesiden er registreret som tilhørende et firma på tropeparadiset Seychellerne.

Men straks teleselskaberne begyndte at blokere, blev siden redirected til www.24Hdiet.eu, og da teleselskaberne begyndte at blokere for dét site også, lavede slankepillefirmaet blot en ny redirect, denne gang til www.slanke-piller.net.

Det sidste var et ganske smart træk, set fra pillepushernes synspunkt, for slankepiller.net drives fra en server i England, der jo som bekendt er et EU-land. Dermed forsvinder lægemiddelstyrelsens mulighed for at kræve sitet blokeret hos danske teleselskaber.

Det er i stedet op til de britiske myndigheder at finde ud af, om medicinsalget krænker britisk lovgivning, men på nuværende tidpunkt er det uvist, om det jyske pillefirma overhovedet markedsfører slankepillerne i England, og i hvilken udstrækning de krænker britisk lovgivning.

Lederen af Lægemiddelstyrelsens håndhævelsesafdeling, Kim Helleberg Madsen, oplyser til ComON, at styrelsen til trods for den manglende hjemmel i blokerings-loven vedrørende hjemmesider i et EU-land alligevel har forsøgt at få teleselskaberne til at blokere for slankepiller-net, som en slags frivillig foranstaltning.

Retsikkerhedsmæssige problmer

Det har teleselskaberne dog afslået. Teleselskaberne har tidligere meldt klart ud, at de er modstandere af blokerings-loven, som har store retssikkerhedmæssige problemer. Selskaberne er ifølge direktør for telekommunikationsindustrien, Jakob Willer, meget lidt glade for at blive pålagt en rolle som politibetjent på nettet. En "frivillig" blokering af www.slankepilkler.net, er der derfor ikke udsigt til.

Dermed har de jyske pille-pushere fået lov at forhandle de ulovlige slankemidler i måske mange måneder endnu.

"Vi har overgivet sagen til politiet og arbejder i øvrigt med de britiske myndigheder vedrørende en blokering af slankepiller.net," siger Kim Helleberg Madsen.

Han ønsker ikke at komme nærmere ind på, hvordan de britiske myndigheder har reageret på henvendelsen, og han vil ikke  kommentere på udsigterne for en blokering af det ulovlige medicin-salg.

Myndighederne blokerings-strategi har ikke umiddelbart haft den store effekt på danskerne forbrug af ulovlige potens- og slanke-piller. Sidste år blev der beslaglagt dobbelt så mange ulovlige medicin-forsendelser som året før, viser en nylig opgørelse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.