Artikel top billede

Forbrugerne skifter fokus: Derfor sælger tablets ikke længere så godt

Det er slut med at skifte tablet-pc'en ud med en ny i ét væk. I stedet har forbrugerne i stigende grad vendt sig mod en ny type produkter.

Der er ikke længere den samme efterspørgsel på tablets og 2-i-1-maskiner/hybrid-maskiner, som der har været tidligere.

Analysefirmaet IDC skriver, at det har sænket sine forudsigelser for salget i de to produkt-kategorier i 2014 til samlet 245 millioner.

Selv om der dermed fortsat vil være tale om en vækst i salget på 12 procent fra 2013 til 2014, er det ingenting sammenlignet med væksten på næsten 52 procent, som var tilfældet fra 2012 til 2013.

"To store problemer betyder, at tablet-markedet sænker farten. For det første beholder forbrugerne deres tablets, særligt de dyre fra store producenter, i meget længere tid end oprindeligt antaget. Og når de rent faktisk køber en ny, giver de ofte den eksisterende videre til et andet familie-medlem," lyder det fra IDC-analytiker Tom Mainelli.

"For det andet betyder fremkomsten af phablets - smartphones med skærme på 5,5 tommer og mere - at mange mennesker tænker en ekstra gang over tablet-køb, fordi disse telefoner og skærme ofte er passende til opgaver, der engang var forbeholdt tablets."

Phablets er et hit - lige nu ...

Det er efterhånden et par år siden, at phablet-kategorien blev født, og i dag er der et betydeligt marked for de ganske store smartphones - eller ret små tablets, om man vil.  

Ifølge IDC var mere end hver 10. af de smartphones, der blev solgt i første kvartal i år, phablets.

Men det er slet ikke sikkert, at det forbruger-fokus på sigt vil gå ud over salget af de større tablets, vurderer IDC.

"Da store telefoner helt tydeligt påvirker den kortsigtede tablet-vækst, forventer IDC, at markedet vil vende tilbage ved at skifte fokus til enheder med større skærme. Produkter med større skærme - som Microsofts nye 2-i-1, Surface Pro 3 med 12 tommer - ventes at spille en større rolle på markedet fremadrettet."

IDC skriver samtidig, at de fleste leverandører vil nyde godt af det, hvis forbrugerne igen begynder at fokusere på tablets med større skærme, fordi de koster omkring 50 procent mere - og at særligt Microsoft kan få gavn af dette, så Windows-markedsandelen på tablet-markedet vil kunne blive fordoblet fra nu af og frem til 2018.

iPad under pres

Ifølge ABI Research er Apples iPad i stigende grad under pres på tablet-markedet. Som vi skrev for nylig, er iPad-salget steget med 13 procent det seneste år - sammenlignet med en vækst på hele 79 procent hos de nærmeste konkurrenter.

"Historisk set har Apple domineret markedet, men det nuværende skift i i økosystemet har rejst spørgsmål til den kontrol og om fremtiden," har ABI Research udtalt om situationen med, at ikke mindst Samsung buldrer frem med sine tablet-produkter.

"Er Apple ved at miste momentum, eller er Samsung og andre ved at komme efter det, efterhånden som forbrugerne bliver præsenteret for et bredt udvalg af valgmuligheder i forhold til skærmstørrelse, connectivity og pris?" lød det for nylig fra analysefirmaet.

IDC venter, at Android i 2018 vil være den mest udbredte tablet-platform med en global markedsandel på 61 procent mod 27 procent til iOS og 10 til Windows. 

Læs også:

Nye tablet-pc'er stormer frem: Er Apples iPad ved at miste pusten?

Det siger eksperterne: Så god er Surface Pro 3
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere