Artikel top billede

Forbrugerne skifter fokus: Derfor sælger tablets ikke længere så godt

Det er slut med at skifte tablet-pc'en ud med en ny i ét væk. I stedet har forbrugerne i stigende grad vendt sig mod en ny type produkter.

Der er ikke længere den samme efterspørgsel på tablets og 2-i-1-maskiner/hybrid-maskiner, som der har været tidligere.

Analysefirmaet IDC skriver, at det har sænket sine forudsigelser for salget i de to produkt-kategorier i 2014 til samlet 245 millioner.

Selv om der dermed fortsat vil være tale om en vækst i salget på 12 procent fra 2013 til 2014, er det ingenting sammenlignet med væksten på næsten 52 procent, som var tilfældet fra 2012 til 2013.

"To store problemer betyder, at tablet-markedet sænker farten. For det første beholder forbrugerne deres tablets, særligt de dyre fra store producenter, i meget længere tid end oprindeligt antaget. Og når de rent faktisk køber en ny, giver de ofte den eksisterende videre til et andet familie-medlem," lyder det fra IDC-analytiker Tom Mainelli.

"For det andet betyder fremkomsten af phablets - smartphones med skærme på 5,5 tommer og mere - at mange mennesker tænker en ekstra gang over tablet-køb, fordi disse telefoner og skærme ofte er passende til opgaver, der engang var forbeholdt tablets."

Phablets er et hit - lige nu ...

Det er efterhånden et par år siden, at phablet-kategorien blev født, og i dag er der et betydeligt marked for de ganske store smartphones - eller ret små tablets, om man vil.  

Ifølge IDC var mere end hver 10. af de smartphones, der blev solgt i første kvartal i år, phablets.

Men det er slet ikke sikkert, at det forbruger-fokus på sigt vil gå ud over salget af de større tablets, vurderer IDC.

"Da store telefoner helt tydeligt påvirker den kortsigtede tablet-vækst, forventer IDC, at markedet vil vende tilbage ved at skifte fokus til enheder med større skærme. Produkter med større skærme - som Microsofts nye 2-i-1, Surface Pro 3 med 12 tommer - ventes at spille en større rolle på markedet fremadrettet."

IDC skriver samtidig, at de fleste leverandører vil nyde godt af det, hvis forbrugerne igen begynder at fokusere på tablets med større skærme, fordi de koster omkring 50 procent mere - og at særligt Microsoft kan få gavn af dette, så Windows-markedsandelen på tablet-markedet vil kunne blive fordoblet fra nu af og frem til 2018.

iPad under pres

Ifølge ABI Research er Apples iPad i stigende grad under pres på tablet-markedet. Som vi skrev for nylig, er iPad-salget steget med 13 procent det seneste år - sammenlignet med en vækst på hele 79 procent hos de nærmeste konkurrenter.

"Historisk set har Apple domineret markedet, men det nuværende skift i i økosystemet har rejst spørgsmål til den kontrol og om fremtiden," har ABI Research udtalt om situationen med, at ikke mindst Samsung buldrer frem med sine tablet-produkter.

"Er Apple ved at miste momentum, eller er Samsung og andre ved at komme efter det, efterhånden som forbrugerne bliver præsenteret for et bredt udvalg af valgmuligheder i forhold til skærmstørrelse, connectivity og pris?" lød det for nylig fra analysefirmaet.

IDC venter, at Android i 2018 vil være den mest udbredte tablet-platform med en global markedsandel på 61 procent mod 27 procent til iOS og 10 til Windows. 

Læs også:

Nye tablet-pc'er stormer frem: Er Apples iPad ved at miste pusten?

Det siger eksperterne: Så god er Surface Pro 3
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere