Foto: Jonathan Strange Kjeldsen

Forandring på it-markedet? Tænk som en skurk - og udnyt din egen svaghed

Når forandring sker på et marked, er der altid nogle, som bliver efterladt ved startlinjen. Hvis det ikke skal være dig og din virksomhed, skal du ifølge en konsulent tænke utraditionelt ... som en skurk.

"Da download af musik var nyt, gik det strygende for musikbranchen. Men så kom Napster og gjorde noget uhørt. Efterfølgende kom iTunes og gjorde noget uhørt, og nu står Spotify og har gjort noget radikalt anderledes," siger Dietmar Dahmen.

"De der tænker sådan, tænker som en outlaw - en skurk. Tankegangen er: Bryd de skrevne og uskrevne regler og gør, hvad der skal til, for at nå målet."

Sådan forklarer konsulent og tidligere innovations-chef Dietmar Dahmen. Han er keynote-taler til Computerworlds Mobility konference i dag og forklarer de mange fremmødte, hvad der skal til for at overleve i en verden, hvor mobility er ved at ændre mange virksomheder.

Og man skal tænke som en skurk - eller rettere sagt: Man skal turde tænke unfair og anderledes.  

Hver tid har sin egen konge
Et eksempel er onlinbutikken Amazon, som længe har kæmpet med eBay om, hvem der kan aflevere kundernes pakker først. I USA lover de, at de kan aflevere pakkerne på under en time, men pludselig ændrede Amazon præmis og ville levere pakkerne med en drone. Det betød, at de skilte sig mere ud på markedet - og betød ifølge Dietmar Dahmen, at de overhalede eBay.

En vigtig pointe er ifølge Dietmar Dahmen: Man skal selv huske at tænke i de baner, inden konkurrenterne gør det.

"Jeg talte på et tidspunkt med en produktchef om, hvad der kunne ødelægge det for ham og hans virksomhed, og da jeg så spurgte ham, hvorfor han så ikke bare selv udviklede lige netop det produkt, fik jeg både kindkys og guld kastet efter mig. Det er enkelt, men det er langt fra alle, som tænker over det," siger Dietmar Dahmen.

Man kan se tilbage på mange virksomheder, som er faldet sammen på grund af, at de ikke fulgte ordentligt med. Giganter som bare ikke var gode nok til at tænke i nye retninger.

"Udvikling er sjældent lineær, og hver tidsalder - hver æra - har sin egen konge. Den første telefon var Xenos, den første mobiltelefon var Nokia eller Siemens og smartphones ejes nu af Apple og Samsung," siger Dietmar Dahmen.

"Men hvorfor er Nokia og Siemens ikke konger længere? Ganske enkelt: De var ikke gode til at rykke over på en ny platform og turde tænke nyt."

"Never change a winning horse"
Dietmar Dahmen har arbejdet bade som kreativ konsulent og som innovativ chef for en række virksomheder. Han er desuden omrejsende konferencetaler og har blandt andet talt til TED-konferencer verden over.

Og innovation er hamrende vigtigt, for selv om man har et genialt produkt på et givent tidspunkt, kan man langt fra altid tage produktet over på en ny platform.

"Jeg plejer at bruge udtrykket "never change a winning horse". En vinderhest er genial på en løbebane, men kan jo slet ikke følge med i et hav. Der vinder en delfin i stedet," siger Dietmar Dahmen. 

Læs også:

Softwaremarkedet under voldsom forandring: Her er de nye vindere


Microsoft skovler penge ind: Løber fra alle de andreBrancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
I dag kan du downloade det digitale kørekort: Her er hvad det kræver
Du kan nu lade dit fysiske kørekort blive derhjemme og i stedet nøjes med en app. For i dag udkommer det digitale kørekort til iPhones og Android-telefoner.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sælger du nemt IT-sikkerhed og backup som en service – og styrker din indtjening
Den klassiske forhandlermodel med salg af produkter er under pres. Som IT-forhandler er du enormt konkurrenceudsat og de kunder der køber, er ikke altid loyale. Den hårde konkurrence giver samtidig stærkt begrænsede margener. For kunden er det er mere besværligt købe produkter end det er at købe services og du risikerer derfor, at kunden smutter over til en nemmere og mere fleksibel løsning - det vil sige til nogen, der sælger services. Nøglen til vækst er ofte at påtage sig rollen som managed service provider. Her tilbyder du en pakke af services, der komplementerer primærproduktet og løser en udfordring for kunden – og styrker dit salg og din indtjening. Du opnår en løbende indtægt, en tættere relation til dine kunder og en fleksibilitet og skalerbarhed, som kun skyen kan tilbyde. Et oplagt eksempel er en kombination af salg af services som cyberbeskyttelse og backup. I denne hvidbog får du konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med at optimere din forretningsmodel.