Top 100:Visma-koncernen brager frem: Fire af selskaberne blandt de 100 dygtigste i Danmark

Artikel top billede

Foto: Jonathan Strange Kjeldsen

Forandring på it-markedet? Tænk som en skurk - og udnyt din egen svaghed

Når forandring sker på et marked, er der altid nogle, som bliver efterladt ved startlinjen. Hvis det ikke skal være dig og din virksomhed, skal du ifølge en konsulent tænke utraditionelt ... som en skurk.

"Da download af musik var nyt, gik det strygende for musikbranchen. Men så kom Napster og gjorde noget uhørt. Efterfølgende kom iTunes og gjorde noget uhørt, og nu står Spotify og har gjort noget radikalt anderledes," siger Dietmar Dahmen.

"De der tænker sådan, tænker som en outlaw - en skurk. Tankegangen er: Bryd de skrevne og uskrevne regler og gør, hvad der skal til, for at nå målet."

Sådan forklarer konsulent og tidligere innovations-chef Dietmar Dahmen. Han er keynote-taler til Computerworlds Mobility konference i dag og forklarer de mange fremmødte, hvad der skal til for at overleve i en verden, hvor mobility er ved at ændre mange virksomheder.

Og man skal tænke som en skurk - eller rettere sagt: Man skal turde tænke unfair og anderledes.  

Hver tid har sin egen konge

Et eksempel er onlinbutikken Amazon, som længe har kæmpet med eBay om, hvem der kan aflevere kundernes pakker først. I USA lover de, at de kan aflevere pakkerne på under en time, men pludselig ændrede Amazon præmis og ville levere pakkerne med en drone. Det betød, at de skilte sig mere ud på markedet - og betød ifølge Dietmar Dahmen, at de overhalede eBay.

En vigtig pointe er ifølge Dietmar Dahmen: Man skal selv huske at tænke i de baner, inden konkurrenterne gør det.

"Jeg talte på et tidspunkt med en produktchef om, hvad der kunne ødelægge det for ham og hans virksomhed, og da jeg så spurgte ham, hvorfor han så ikke bare selv udviklede lige netop det produkt, fik jeg både kindkys og guld kastet efter mig. Det er enkelt, men det er langt fra alle, som tænker over det," siger Dietmar Dahmen.

Man kan se tilbage på mange virksomheder, som er faldet sammen på grund af, at de ikke fulgte ordentligt med. Giganter som bare ikke var gode nok til at tænke i nye retninger.

"Udvikling er sjældent lineær, og hver tidsalder - hver æra - har sin egen konge. Den første telefon var Xenos, den første mobiltelefon var Nokia eller Siemens og smartphones ejes nu af Apple og Samsung," siger Dietmar Dahmen.

"Men hvorfor er Nokia og Siemens ikke konger længere? Ganske enkelt: De var ikke gode til at rykke over på en ny platform og turde tænke nyt."

"Never change a winning horse"
Dietmar Dahmen har arbejdet bade som kreativ konsulent og som innovativ chef for en række virksomheder. Han er desuden omrejsende konferencetaler og har blandt andet talt til TED-konferencer verden over.

Og innovation er hamrende vigtigt, for selv om man har et genialt produkt på et givent tidspunkt, kan man langt fra altid tage produktet over på en ny platform.

"Jeg plejer at bruge udtrykket "never change a winning horse". En vinderhest er genial på en løbebane, men kan jo slet ikke følge med i et hav. Der vinder en delfin i stedet," siger Dietmar Dahmen. 

Læs også:

Softwaremarkedet under voldsom forandring: Her er de nye vindere

Microsoft skovler penge ind: Løber fra alle de andre
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Om SAP Excellence Day 2022

På SAP Excellence Day 2022 får du et kondenseret og prioriteret overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

05. oktober 2022 | Læs mere


Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital