Artikel top billede

Microsoft vil slås for kundernes privatliv

Amerikansk domstol kræver data udleveret fra softwaregigantens europæiske servere. Microsoft vil nu appellere sagen for at beskytte sine kunders privatliv.

Kan amerikanske myndigheder tvinge mail-udbydere til at udlevere indhold af brugernes emails, selv om disse data er lagret på for eksempel europæiske servere?

Det juridiske slagsmål er nu for alvor skudt i gang efter at en distriktsdomstol i New York har afgjort, at Microsoft skal udlevere emails fra en af firmaets kunder, som har registreret og lagret konto og data på en server i den irske hovedstad Dublin.

Domstolen afsagde sin oprindelige kendelse i december i fjor, og siden da har Microsoft udleveret en række data, som var lagret på amerikanske servere. Til gengæld har Microsoft nægtet at udlevere indholdet af emails fra den pågældende bruger med henvisning til, at data var lagret uden for USA's grænser.

I et blogindlæg skriver David Howard, juridisk chef for Microsoft, at selskabet vil tage kampen op for at få omstødt kendelsen ved en højere retsinstans. Målet er at få fastslået, at den amerikansk lovgivning ikke kan udstrækkes til at gælde uden for USA's grænser.

Den juridiske finte er: Microsoft mener, at kravet om udlevering af data svarer til en ransagningskendelse, som i det amerikanske system kun er gyldigt indenfor landets grænser. Derfor kan de amerikanske myndigheder ikke kræve udlevering af data, som er lagret i udlandet, lyder det fra Microsoft.

"Det er almindeligt accepteret, at en amerikansk ransagningskendelse i den fysiske verden kun kan benyttes til materiale, der befinder sig på USA's territorium," skriver David Howard blandt andet.

Derfor har amerikanske myndigheder ikke ret til at få adgang til indholdet af emails, der er lagret i udlandet, mener han.

Omvendt mener dommeren ved den lokale domstol, James Francis, at kendelsen rent juridisk har samme status som en stævning, der i amerikansk jura også har gyldighed uden for USA's grænser.

Microsoft lægger ikke skjul på, at de vil bruge den konkrete sag som prøveklud for at få fastslået, hvor grænserne går for de amerikanske myndigheders ret til at få udleveret indholdet af brugeres email. Ifølge David Howard vil Microsoft indbringe sagen for højere retsinstanser - om nødvendigt helt frem til en føderal appel-domstol.

"Vi vil forfølge denne sag, fordi vi mener, at vi har den rigtige fortolkning af lovgivningen, og fordi vores kunder sætter pris på vores privatlivs-politik," siger David Howard.

Læs også:

Datatilsynet: Vi kontrollerer da ikke amerikansk overvågning

Er dine danske data sikre hos IBM, Google, Apple, CSC eller Microsoft?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere