Artikel top billede

(Foto: istockphoto.com)

Teleindustrien i oprør: Gratis Wi-Fi vil smadre konkurrencen

At danske kommuner får lov til at tilbyde gratis Wi-Fi til turister, kalder Teleindustrien en 'lidt for fiks ide', der kan koste teleselskaberne formuer. Læs her, hvad teletoppen foreslår i stedet for gratis Wi-Fi til turisterne.

Principielt og økonomisk er Teleindustriens direktør Jakob Willer imod, at kommunerne nu kan udbyde gratis Wi-Fi til turister, der besøger Danmark.

Jakob Willer peger på, at hvis det offentlige begynder at finansiere Wi-Fi til turister, så åbner man Pandoras Æske for en hel række utilsigtede effekter.

"Tiltaget fra politikerne strider lodret imod markedsbaseret udvikling, som er kernen i dansk teleinfrastruktur. For det offentlige vil til at investere i noget, som turisterne allerede kan få i dag, men man vil bare tilbyde det gratis," siger Jakob Willer til Computerworld.

Samtidig sætter han store spørgsmålsmålstegn ved, om de eventuelt kommende gratis Wi-Fi-forbindelser i kommunerne kun vil begrænse sig til turisternes telefoner - altså, om de kommunale Wi-Fi-netværk kun vil blive brugt af turisterne, eller om også danske telekunder vil hoppe med på Wi-Fi-vognen.

"Det vil alt andet lige skævvride konkurrencen, når det er offentlige penge, der finansierer, hvad der er i privat udbud," fortsætter han.

Koster på bundlinjen

Han nævner, at hvis forslaget om at stille Wi-Fi til rådighed for turisterne bliver gennemført, så vil det kunne mærkes hos teleselskaberne.

"Naturligvis vil det være et betydeligt indhug i teleselskabernes forretning, og det kan få store konsekvenser for teleselskabernes fremtidige investeringer," siger Jakob Willer.

Teleindustriens direktør fremhæver her, at telebranchen har brug for stabile rammebetingelser, hvilket i Jakob Willers optik ikke er opfyldt, hvis den offentlige sektor begynder at købe Wi-Fi-forbindelser og udbyde dem gratis.

"Når telebranchen årligt investerer et sted mellem seks og otte milliarder kroner på infrastruktur, er det virkelig en lidt for fiks idé fra det offentliges side, når man vil ud og konkurrere med de eksisterende teleselskaber," siger han.

Giv dem sim-kort på færgen

Jakob Willer tilkendegiver, at roaming er et reelt problem, selv om det i praksis er ved at blive afskaffet inden for EU's grænser.

Han foreslår derfor, at teleindustrien sætter sig sammen med Danmarks turistorganisation VisitDenmark for at få strikket nogle alternative løsninger på plads.

"Det kunne eksempelvis være, at der blev indkøbt danske sim-kort og udleveret som en del af pakken om bord på et krydstogsskib. På den måde forbliver internetopkoblingen på markedsvilkår," foreslår han.

Jakob Willer er også åben for at mødes med kommunerne for at diskutere, hvordan de kan udnytte eventuel overskudskapacitet på den bedst mulige måde.

Venter på et møde

Lige nu ligger forslaget om at ændre i den danske telelovgivning hos Erhvervs- og Vækstministeriet, der blandt andre skal tale med teleindustrien, turistbranchen og kommunerne om, hvorvidt og hvordan der skal udbydes gratis Wi-Fi til turister i Danmark.

Det har desværre endnu ikke været muligt for Computerworld at få en kommentar fra ministeriet, som vi ellers blandt andet ville have spurgt om, hvordan Wi-Fi-netværkene skal skelne mellem danske og udenlandske smartphones.

Indtil videre er der ikke fastlagt nogen tidsplan eller budget omkring, hvordan kommunerne eventuelt skal åbne for offentlige Wi-Fi-netværk.

Læs også: 
Danske kommuner må nu levere gratis trådløst internet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere