Artikel top billede

Derfor sløjfer Danmarks nabo nu sit e-valg

Forsøg med e-valg over internettet skal lukkes i Norge. Læs her, hvorfor gentagne forsøg med e-valg har ført til, at politikerne nu lukker for at sætte digitale kryds i Danmarks broderland.

Oppe i Norge har man i flere år forsøgt sig med internet-afstemninger, men det er slut nu.

Det skriver det norske Kommunal- og Moderniserings-departement i en pressemeddelelse.

Senest havde 13 norske kommuner i 2013 ellers kastet sig over internet-valgene, ligesom der i 2011 også var opbakning til forsøg med e-valg i form af internetafstemninger.

Den norske kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner begrunder sløjfningen af e-valg på følgende måde:

"Der har været politisk uenighed om forsøgene, og Stortinget har flere gange diskuteret sagen. Regeringen ønsker at sikre den høje tillid, som findes ved valggennemførelsen i Norge, og mener, at det er uheldigt med politisk uenighed knyttet til selve gennemførelsen af valgene."

Grundet uenigheden vil Norge altså ikke poste flere penge i forsøg med e-valg, som Danmark også har forsøgt sig med, uden at det er blevet rullet ud i stor skala.

Kan ikke gennemskue systemet

Det norske Institut for Samfunnsforskning har gennempløjet det seneste forsøg med e-valg fra 2013, hvor det blandt andet viste sig, at vælgerne ikke kan gennemskue sikkerhedsmekanismerne i systemet.

Dermed er der skabt usikkerhed om, hvorvidt der gennemføres frie og hemmelige valg, som er alfa og omega i valgsituationen.

"Dette viser, hvor vigtigt det er, at valgene gennemføres i valgsteder, hvor valgtilforordnede sikrer, at princippet om frie og hemmelige valg bliver opretholdt," lyder det fra Norges kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Du kan her læse om Institut for Samfunnsforsknings samlede erfaringer med e-valg i Norge.

I Danmark er beslutningen om at gennemføre e-valg flere gange skudt til hjørne, hvilket du kan læse om her

Læs også: 

Sådan har Norge fået e-valg til at fungere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere