Artikel top billede

Derfor sløjfer Danmarks nabo nu sit e-valg

Forsøg med e-valg over internettet skal lukkes i Norge. Læs her, hvorfor gentagne forsøg med e-valg har ført til, at politikerne nu lukker for at sætte digitale kryds i Danmarks broderland.

Oppe i Norge har man i flere år forsøgt sig med internet-afstemninger, men det er slut nu.

Det skriver det norske Kommunal- og Moderniserings-departement i en pressemeddelelse.

Senest havde 13 norske kommuner i 2013 ellers kastet sig over internet-valgene, ligesom der i 2011 også var opbakning til forsøg med e-valg i form af internetafstemninger.

Den norske kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner begrunder sløjfningen af e-valg på følgende måde:

"Der har været politisk uenighed om forsøgene, og Stortinget har flere gange diskuteret sagen. Regeringen ønsker at sikre den høje tillid, som findes ved valggennemførelsen i Norge, og mener, at det er uheldigt med politisk uenighed knyttet til selve gennemførelsen af valgene."

Grundet uenigheden vil Norge altså ikke poste flere penge i forsøg med e-valg, som Danmark også har forsøgt sig med, uden at det er blevet rullet ud i stor skala.

Kan ikke gennemskue systemet

Det norske Institut for Samfunnsforskning har gennempløjet det seneste forsøg med e-valg fra 2013, hvor det blandt andet viste sig, at vælgerne ikke kan gennemskue sikkerhedsmekanismerne i systemet.

Dermed er der skabt usikkerhed om, hvorvidt der gennemføres frie og hemmelige valg, som er alfa og omega i valgsituationen.

"Dette viser, hvor vigtigt det er, at valgene gennemføres i valgsteder, hvor valgtilforordnede sikrer, at princippet om frie og hemmelige valg bliver opretholdt," lyder det fra Norges kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Du kan her læse om Institut for Samfunnsforsknings samlede erfaringer med e-valg i Norge.

I Danmark er beslutningen om at gennemføre e-valg flere gange skudt til hjørne, hvilket du kan læse om her

Læs også: 

Sådan har Norge fået e-valg til at fungere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere