Derfor er Samsungs nye SSD en mindre revolution

Samsungs Pro 850 SSD bruger en ny teknologi, som lover guld og grønne skove i form af bedre hastighed og mindre energiforbrug. Men hvad betyder det egentlig for dig?

Seoul, Korea: Samsung har netop lanceret deres nyeste SSD, Pro 850, og det er den første harddisk, om benytter sig af Samsungs nyeste flash-teknologi, 3D V-NAND.

Flere af SSD-producenterne, herunder Samsung, har længe peget på, at selvom den nuværende stigende efterspørgsel på mindre og mindre teknologi i SSD'erne godt nok giver stadig mindre harddiske, så giver det samtidig større chance for fejl.

Dertil kommer, at lagringscellerne - de enkelte transistorer i SSD-disken - er blevet så små, at vi hastigt nærmer os den grænse for, hvor meget en SSD kan presses til at yde (specifikt write performance).

Det er det problem, som 3D V-NAND ifølge Samsung skal løse.

Tænk på et højhus
Problemet med at gøre lagringscellerne mindre og mindre, hvilket normalt giver mulighed for større hukommelse og bedre ydeevne, er at cellerne også ligger tættere og tættere på hinanden. Standard NAND - også kaldet planar NAND eller 2D NAND - har nået grænsen for, hvor meget mindre cellerne kan blive, da interferensen immellem de forskellige celler bliver for stor.

Tænk på et rækkehus. Hvis husene ligger tæt på hinanden, vil man uundgåeligt blive generet af sin nabo fra tid til anden - især hvis naboen har børn. Tættere rækkehuse: Flere møder mellem familier - Tættere celler: flere interaktioner, hvilket giver korruption i data.

Tidligere har producenterne kunnet klare dette problem ved at udvikle avanceret software, men selv softwaren er begyndt at slås med at kunne følge med.

I stedet kommer Samsung med 3D V-NAND, hvor V'et står for vertikal. I stedet for at bygge flere og mindre lagringsceller på ét niveau placerer Samsung flere rækker oven på hinanden med en radikalt anderledes teknologi til at forbinde de forskellige celler.

Se det som et højhus, hvor man har lejligheder i flere etager - celler i flere lag, som sammen med en anden arkitektur for transistorerne medfører, at ydeevnen stiger. Langt højere ydeevne, hastighed og effektivitet
Ifølge Samsung vil deres 3D V-NAND disk give op til dobbelt så hurtig ydelse i forhold til tidligere SSD-diske med 2D NAND-teknologi samtidig med, at den skal bruge 20 procent mindre energi. 

De nye SSD-diske med flere lag har endnu ingen begrænsning på, hvor mange lag, der kan være, men denne generation af 3D V-NAND vil have 32 lag. Det betyder, at diskene kan komme i langt større størrelser, og serien af PRO 850 kommer også i blandt andet 512 gigabyte og 1 terabyte-versioner.

Både til datacentre og forbrugere
Samsung kommer med flere forskellige versioner af de nye diske, som både er rettet mod datacentre - i store harddiske med ekstrahurtig skrivehastighed - og en anden model til private forbrugere. 

På papiret ser de nye diske fra Samsung spændende ud. Diskene vil uden tvivl kunne gøre ældre computere unge igen. Men har du allerede en nyere SSD-disk i din private computer, skal du ikke nødvendigvis købe en ny med det samme, da forskellen højst sandsynlig ikke vil være til at mærke.

Fra en HDD til SSD er det en helt anden sag. Der kan det betyde forskellen mellem en brugbar og en ubrugelig computer. 

Inden længe vil du kunne læse en test af Samsungs nye SSD her på Computerworld.

Læs også: 

Ny teknologi giver større og hurtigere SSD-diske fra Samsung


Test: 512 gigabyte SSD-drev med speederen i bund


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan gør du dig klar til at skifte til cloud-løsninger
Med cloud-baseret infrastruktur har du mulighed for at kombinere høj pålidelighed med en skalerbar tilgang. Samtidig kan du sandsynligvis også reducere kompleksiteten i dit setup og dermed opnå mærkbare forbedring inden for sikkerhed og vedligeholdelse. Selve skiftet til cloud-baseret infrastruktur kan dog være kompliceret. Både for it, men også for den organisation og forretning der skal understøttes. I denne korte ebog kan du derfor få en række ideer og indspark til at sikre at din cloud-transformation er så effektiv og sikker som mulig.