Artikel top billede

IBM poster milliarder i forskning: Vil genopfinde computeren

De næste generationer af computere bruger formentlig andre materialer end silicium.

IBM vil med en milliard-investering genopfinde computeren og erstatte silicium med nye materialer til at bygge chips af. Selskabet vil investere tre milliarder dollar (omkring 17 milliarder danske kroner) i løbet af de næste fem år, og det store investeringsprogram kan muligvis bane vejen for kognitive computere, som efterligner hjernens måde at arbejde på.

"Den grundlæggende computer-arkitektur har været uændret siden 1940'erne. Og med de udfordringer, vi har i dag, mener vi, at det er på tide at lede efter nye former for computere," siger forskningsdirektør Supratik Guha, IBM Research.

En af udfordringerne er, at muligheden for at skrumpe silicium-chips er ved at nå sin grænse. IBM ser blandt andet på kulstof og andre materialer til at erstatte silicium og vil forsøge at udvikle chips,der kan skaleres helt ned til atomart niveau.

Meddelelsen kommer en måned efter at HP oplyste, at selskabet arbejder på at nytænke det grundlæggende computer-design.

Et af målene for IBM's forskningsindsats er at udvikle byggesten til systemer, som kan behandle store datamængder men bruger mindre strøm, siger vicedirektør Tom Rosamilia, IBM.

Sådanne computere vil kunne gavne områder som kræftforskning, vejrudsigter og mere intelligente cloud-tjenester.

"Vi har på andre tidspunkter i historien oplevet spring fra én teknologi til en anden. Hvis vi ikke begynder at udvikle teknologierne nu, vil ingen gøre det," siger Tom Rosamilia.

De første resultater af forskningen vil formentlig finde vej til high-performance computere, men vil også på et tidspunkt blive anvendt i bærbare og stationære pc'er, forventer IBM.

Læs også:

Superprojekt: HP vil genopfinde computeren
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere