Artikel top billede

Superprojekt: HP vil genopfinde computeren

Forestil dig en mobiltelefon med plads til 100 TB. HP arbejder på ambitiøst projekt: En helt ny computer-arkitektur, som dramatisk kan ændre både servere og mobile enheder.

HP har sparket gang i et ambitiøst projekt, hvis mål at genopfinde den grundlægge arkitektur i computere. Servere er tilsyneladende det primære mål, men HP arbejder også på en Android-version, som vil kunne føre til smartphones med 100 TB lagerplads. Det er mere end 1.000 gange den lagerplads, en iPhone 5S har i dag.

Den nye arkitektur, kaldet "The Machine", er baseret på en ny type hukommelse - memristors - og en ny teknologi, som bruger lysledere til at flytte data rundt. Det skriver Computerworlds internationale nyhedstjeneste.

Det er stadig et forskningsprojekt i HP's laboratorier, og det er ikke sikkert, at The Machine nogensinde kommer ud af laboratoriet. Men HP har kastet mange ressourcer i projektet - op imod tre fjerdedele af selskabets forskere arbejder tilsyneladende på det. Estimatet lyder på, at projektet kan være klar til præsentation om måske tre år.

HP mener, at den nuværende computer-arkitektur - som vi bruger i smartphones, pc'er og næsten alle andre typer computere - ikke kan holde trit med det ekspanderende behov for databehandling og lagring. 

Så for to år siden gik selskabet i gang med at genoverveje computer-arkitekturen helt fra bunden. Det fortalte selskabets CTO, Martin Fink, på en HP-konference i Las Vegas.

Et centralt mål for maskinen er at erstatte de forskellige lagringsteknologier, som bruges i dag, med en enkelt "universel hukommelse", som består af memristors. Det er en ny type hukommelse, som stadig er på forskningsstadiet og bruger ioner i stedet for elektroner.

"I dag flytter alle vores enheder - fra telefon til supercomputer - konstant oplysninger mellem tre lag af hukommelse: hvad der er brug lige nu (SRAM), hvad der vil være behov for meget snart (DRAM) og hvad der kan være behov for senere (opbevaring)," siger Martin Fink.

"Memristors vil være hurtige og billige nok til at spille både 'snart" og "senere" roller på én gang," sagde HP-chefen. Og han tilføjede:

"Vi ønsker at du skal være i stand til at gemme hele dit liv, 100 terabytes, på din smartphone."

HP vil også designe nye applikationsspecifikke processorer til den nye arkitektur. De skal ved hjælp af lys kunne flytte data rundt med op til 6 TB pr. sekund. Der bliver også behov for nye operativsystemer. HP opbygger et operativsystem fra bunden, men vil også udvikle versioner baseret på Linux og Android.

Læs også:

Arh, hvad? Har en computer virkelig bestået Turing-testen?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere