Artikel top billede

Superprojekt: HP vil genopfinde computeren

Forestil dig en mobiltelefon med plads til 100 TB. HP arbejder på ambitiøst projekt: En helt ny computer-arkitektur, som dramatisk kan ændre både servere og mobile enheder.

HP har sparket gang i et ambitiøst projekt, hvis mål at genopfinde den grundlægge arkitektur i computere. Servere er tilsyneladende det primære mål, men HP arbejder også på en Android-version, som vil kunne føre til smartphones med 100 TB lagerplads. Det er mere end 1.000 gange den lagerplads, en iPhone 5S har i dag.

Den nye arkitektur, kaldet "The Machine", er baseret på en ny type hukommelse - memristors - og en ny teknologi, som bruger lysledere til at flytte data rundt. Det skriver Computerworlds internationale nyhedstjeneste.

Det er stadig et forskningsprojekt i HP's laboratorier, og det er ikke sikkert, at The Machine nogensinde kommer ud af laboratoriet. Men HP har kastet mange ressourcer i projektet - op imod tre fjerdedele af selskabets forskere arbejder tilsyneladende på det. Estimatet lyder på, at projektet kan være klar til præsentation om måske tre år.

HP mener, at den nuværende computer-arkitektur - som vi bruger i smartphones, pc'er og næsten alle andre typer computere - ikke kan holde trit med det ekspanderende behov for databehandling og lagring. 

Så for to år siden gik selskabet i gang med at genoverveje computer-arkitekturen helt fra bunden. Det fortalte selskabets CTO, Martin Fink, på en HP-konference i Las Vegas.

Et centralt mål for maskinen er at erstatte de forskellige lagringsteknologier, som bruges i dag, med en enkelt "universel hukommelse", som består af memristors. Det er en ny type hukommelse, som stadig er på forskningsstadiet og bruger ioner i stedet for elektroner.

"I dag flytter alle vores enheder - fra telefon til supercomputer - konstant oplysninger mellem tre lag af hukommelse: hvad der er brug lige nu (SRAM), hvad der vil være behov for meget snart (DRAM) og hvad der kan være behov for senere (opbevaring)," siger Martin Fink.

"Memristors vil være hurtige og billige nok til at spille både 'snart" og "senere" roller på én gang," sagde HP-chefen. Og han tilføjede:

"Vi ønsker at du skal være i stand til at gemme hele dit liv, 100 terabytes, på din smartphone."

HP vil også designe nye applikationsspecifikke processorer til den nye arkitektur. De skal ved hjælp af lys kunne flytte data rundt med op til 6 TB pr. sekund. Der bliver også behov for nye operativsystemer. HP opbygger et operativsystem fra bunden, men vil også udvikle versioner baseret på Linux og Android.

Læs også:

Arh, hvad? Har en computer virkelig bestået Turing-testen?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere