Artikel top billede

Superprojekt: HP vil genopfinde computeren

Forestil dig en mobiltelefon med plads til 100 TB. HP arbejder på ambitiøst projekt: En helt ny computer-arkitektur, som dramatisk kan ændre både servere og mobile enheder.

HP har sparket gang i et ambitiøst projekt, hvis mål at genopfinde den grundlægge arkitektur i computere. Servere er tilsyneladende det primære mål, men HP arbejder også på en Android-version, som vil kunne føre til smartphones med 100 TB lagerplads. Det er mere end 1.000 gange den lagerplads, en iPhone 5S har i dag.

Den nye arkitektur, kaldet "The Machine", er baseret på en ny type hukommelse - memristors - og en ny teknologi, som bruger lysledere til at flytte data rundt. Det skriver Computerworlds internationale nyhedstjeneste.

Det er stadig et forskningsprojekt i HP's laboratorier, og det er ikke sikkert, at The Machine nogensinde kommer ud af laboratoriet. Men HP har kastet mange ressourcer i projektet - op imod tre fjerdedele af selskabets forskere arbejder tilsyneladende på det. Estimatet lyder på, at projektet kan være klar til præsentation om måske tre år.

HP mener, at den nuværende computer-arkitektur - som vi bruger i smartphones, pc'er og næsten alle andre typer computere - ikke kan holde trit med det ekspanderende behov for databehandling og lagring. 

Så for to år siden gik selskabet i gang med at genoverveje computer-arkitekturen helt fra bunden. Det fortalte selskabets CTO, Martin Fink, på en HP-konference i Las Vegas.

Et centralt mål for maskinen er at erstatte de forskellige lagringsteknologier, som bruges i dag, med en enkelt "universel hukommelse", som består af memristors. Det er en ny type hukommelse, som stadig er på forskningsstadiet og bruger ioner i stedet for elektroner.

"I dag flytter alle vores enheder - fra telefon til supercomputer - konstant oplysninger mellem tre lag af hukommelse: hvad der er brug lige nu (SRAM), hvad der vil være behov for meget snart (DRAM) og hvad der kan være behov for senere (opbevaring)," siger Martin Fink.

"Memristors vil være hurtige og billige nok til at spille både 'snart" og "senere" roller på én gang," sagde HP-chefen. Og han tilføjede:

"Vi ønsker at du skal være i stand til at gemme hele dit liv, 100 terabytes, på din smartphone."

HP vil også designe nye applikationsspecifikke processorer til den nye arkitektur. De skal ved hjælp af lys kunne flytte data rundt med op til 6 TB pr. sekund. Der bliver også behov for nye operativsystemer. HP opbygger et operativsystem fra bunden, men vil også udvikle versioner baseret på Linux og Android.

Læs også:

Arh, hvad? Har en computer virkelig bestået Turing-testen?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere