Artikel top billede

Ny "Snowden" på vej - afslører amerikanske terrorist-hemmeligheder

En ny whistleblower-sag har set dagens lys i USA, hvor der denne gang bliver afsløret hemmelige dokumenter om landets terrorliste.

En ny whistleblower er på spil i USA's allerhemmeligste arkiver.

Det skulle være ganske vist, efter at den berømte og berygtede Edward Snowden stak af fra sin arbejdsgiver NSA og i stedet fik asyl i Rusland.

Det fortæller amerikanske embedsmænd til nyhedsmediet CNN, efter at det er kommet frem, at der er blevet lækket oplysninger om det voksende antal kendte og mistænkte terrorister under præsident Barack Obamas regeringsperiode.

Hemmelighedsstemplede dokumenter

Lækagen om de flere hundrede tusinde personer i terrorist-databasen og blandt andet oplysninger vedrørende regeringens biometriske indsats er blevet offentliggjort på journalist Glenn Greenwalds hjemmeside.

Denne hjemmeside huser også flere af Edward Snowdens afsløringer, som for alvor fik verdens opmærksomhed i juni 2013, efter at han allerede i maj 2013 var stukket af fra retsforfølgelse i USA.

De hemmeligt-stemplede dokumenter om terroristdatabasen er ifølge CNN datostemplet i august 2013. På det tidspunkt havde Edward Snowden altså forladt USA, og han har derfor næppe været direkte indblandet i præcis denne sag.

Ud over 'secret'-stemplingen er dokumenterne også mærket med 'NOFORN', hvilket betyder, at de ikke må deles med udenlandske regeringer.

Det er en lavere klassificering end de 1,7 millioner dokumenter, som Edward Snowden lækkede. 

Inspireret af Snowden

Endnu er det uvist, om der er flere lækager på vej fra 'den nye whistleblower'.

Glenn Greenwald har dog siden Edward Snowden slået til lyd for, at der var andre whistleblowere på spil blandt de fortrolige dokumenter i USA.

I februar 2014 sagde Glenn Greenwald således i et interview med CNN:

"Jeg tror helt bestemt, at det er fair at sige, at der er folk, som er blevet inspireret af Edward Snowdens mod og det gode formål, som det har tjent. Jeg er ikke i tvivl om, at der vil være andre kilder i regeringen, som ser ekstreme forseelser, som er inspireret af Edward Snowden."

Ud over Edward Snowden stod soldaten Bradley Manning (nu Chelsea Manning) for en af de mest saftige whistleblower-afsløringer i nyere amerikansk historie i den såkaldte Cablegate-affære. 

Læs også: 

Spion-fiasko: Én it-mand kendte alle hemmeligheder i verden
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab en bedre bundlinje ved at gentænke rammerne i kampen om fremtidens talenter

Mennesker er forskellige og medarbejdere arbejder forskelligt. Nøglen til succes for fremtidens virksomheder er at tage udgangspunkt i de ansattes forskellige og individuelle behov. Kort sagt behandler du dine medarbejdere ens ved at behandle dem forskelligt

07. februar 2023 | Læs mere


Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere