Artikel top billede

Ny "Snowden" på vej - afslører amerikanske terrorist-hemmeligheder

En ny whistleblower-sag har set dagens lys i USA, hvor der denne gang bliver afsløret hemmelige dokumenter om landets terrorliste.

En ny whistleblower er på spil i USA's allerhemmeligste arkiver.

Det skulle være ganske vist, efter at den berømte og berygtede Edward Snowden stak af fra sin arbejdsgiver NSA og i stedet fik asyl i Rusland.

Det fortæller amerikanske embedsmænd til nyhedsmediet CNN, efter at det er kommet frem, at der er blevet lækket oplysninger om det voksende antal kendte og mistænkte terrorister under præsident Barack Obamas regeringsperiode.

Hemmelighedsstemplede dokumenter

Lækagen om de flere hundrede tusinde personer i terrorist-databasen og blandt andet oplysninger vedrørende regeringens biometriske indsats er blevet offentliggjort på journalist Glenn Greenwalds hjemmeside.

Denne hjemmeside huser også flere af Edward Snowdens afsløringer, som for alvor fik verdens opmærksomhed i juni 2013, efter at han allerede i maj 2013 var stukket af fra retsforfølgelse i USA.

De hemmeligt-stemplede dokumenter om terroristdatabasen er ifølge CNN datostemplet i august 2013. På det tidspunkt havde Edward Snowden altså forladt USA, og han har derfor næppe været direkte indblandet i præcis denne sag.

Ud over 'secret'-stemplingen er dokumenterne også mærket med 'NOFORN', hvilket betyder, at de ikke må deles med udenlandske regeringer.

Det er en lavere klassificering end de 1,7 millioner dokumenter, som Edward Snowden lækkede. 

Inspireret af Snowden

Endnu er det uvist, om der er flere lækager på vej fra 'den nye whistleblower'.

Glenn Greenwald har dog siden Edward Snowden slået til lyd for, at der var andre whistleblowere på spil blandt de fortrolige dokumenter i USA.

I februar 2014 sagde Glenn Greenwald således i et interview med CNN:

"Jeg tror helt bestemt, at det er fair at sige, at der er folk, som er blevet inspireret af Edward Snowdens mod og det gode formål, som det har tjent. Jeg er ikke i tvivl om, at der vil være andre kilder i regeringen, som ser ekstreme forseelser, som er inspireret af Edward Snowden."

Ud over Edward Snowden stod soldaten Bradley Manning (nu Chelsea Manning) for en af de mest saftige whistleblower-afsløringer i nyere amerikansk historie i den såkaldte Cablegate-affære. 

Læs også: 

Spion-fiasko: Én it-mand kendte alle hemmeligheder i verden
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere