Artikel top billede

Ny "Snowden" på vej - afslører amerikanske terrorist-hemmeligheder

En ny whistleblower-sag har set dagens lys i USA, hvor der denne gang bliver afsløret hemmelige dokumenter om landets terrorliste.

En ny whistleblower er på spil i USA's allerhemmeligste arkiver.

Det skulle være ganske vist, efter at den berømte og berygtede Edward Snowden stak af fra sin arbejdsgiver NSA og i stedet fik asyl i Rusland.

Det fortæller amerikanske embedsmænd til nyhedsmediet CNN, efter at det er kommet frem, at der er blevet lækket oplysninger om det voksende antal kendte og mistænkte terrorister under præsident Barack Obamas regeringsperiode.

Hemmelighedsstemplede dokumenter

Lækagen om de flere hundrede tusinde personer i terrorist-databasen og blandt andet oplysninger vedrørende regeringens biometriske indsats er blevet offentliggjort på journalist Glenn Greenwalds hjemmeside.

Denne hjemmeside huser også flere af Edward Snowdens afsløringer, som for alvor fik verdens opmærksomhed i juni 2013, efter at han allerede i maj 2013 var stukket af fra retsforfølgelse i USA.

De hemmeligt-stemplede dokumenter om terroristdatabasen er ifølge CNN datostemplet i august 2013. På det tidspunkt havde Edward Snowden altså forladt USA, og han har derfor næppe været direkte indblandet i præcis denne sag.

Ud over 'secret'-stemplingen er dokumenterne også mærket med 'NOFORN', hvilket betyder, at de ikke må deles med udenlandske regeringer.

Det er en lavere klassificering end de 1,7 millioner dokumenter, som Edward Snowden lækkede. 

Inspireret af Snowden

Endnu er det uvist, om der er flere lækager på vej fra 'den nye whistleblower'.

Glenn Greenwald har dog siden Edward Snowden slået til lyd for, at der var andre whistleblowere på spil blandt de fortrolige dokumenter i USA.

I februar 2014 sagde Glenn Greenwald således i et interview med CNN:

"Jeg tror helt bestemt, at det er fair at sige, at der er folk, som er blevet inspireret af Edward Snowdens mod og det gode formål, som det har tjent. Jeg er ikke i tvivl om, at der vil være andre kilder i regeringen, som ser ekstreme forseelser, som er inspireret af Edward Snowden."

Ud over Edward Snowden stod soldaten Bradley Manning (nu Chelsea Manning) for en af de mest saftige whistleblower-afsløringer i nyere amerikansk historie i den såkaldte Cablegate-affære. 

Læs også: 

Spion-fiasko: Én it-mand kendte alle hemmeligheder i verden
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.