Artikel top billede

Her er grunden til Steve Ballmers pludselige exit

ComputerViews: Steve Ballmer begrunder sin pludselige og endelige exit fra Microsoft med travlhed. Men den egentlige grund er en anden.

ComputerViews: Der er gået et halvt år, siden Microsofts topchef gennem 14 år, Steve Ballmer, overlod den daglige ledelse af selskabet til Satya Nadella.

Nu trækker han sig med omgående virkning ud af bestyrelsen for selskabet, hvor han har bundet det meste af sin betydelige formue, og hvor han med en ejerandel på fire procent er det mægtige selskabs største enkeltaktionær.

Selv begrunder Steve Ballmer den for offentligheden pludselige exit med, at han er for travl, og at han har gang i så mange andre ting, at han ikke har tid til også at bidrage til bestyrelsesarbejdet.

Det kan du læse mere om her: Pludselig exit: Steve Ballmer forlader Microsoft med omgående virkning.

Forlader rampelyset

Steve Ballmers exit fra Microsofts bestyrelse betyder, at han nu vil forsvinde helt fra it-offentlighedens søgelys, hvor han har været en indflydelsesrig skikkelse i de seneste 30 år.

Ham kommer vi med andre ord næppe til at høre mere til - altså medmindre han som Apple-medstifter Steve Wozniak har i sinde at gøre en slags karriere ud af at kommentere på ditten og datten eller som Bill Gates agter at bruge sit navn til at fremme bestemte sager i offentligheden.

Ingen af delene er sandsynlige.

For Microsoft har brug for, at Steve Ballmer forsvinder helt ud af rampelyset - i øvrigt sammen med Bill Gates, hvilket du kan læse mere om her: Derfor er Bill Gates en færdig mand i Microsoft.

Man kan sige, at Steve Ballmers endelige exit fra selskabet har været ventet (om end den kommer tidligere end forventet), fordi der er så stort et behov for at tegne en streg i sandet for det store selskab, der i årevis har kæmpet for at få fodfæste i også fremtidens it-marked.

De to gamle dinosaurer Gates og Ballmers enorme indflydelse i selskabet fik angiveligt endda flere mulige kandidater til at trække sig, da selskabets bestyrelse arbejdede på at finde Steve Ballmers afløser.

De var bekymrede over den kontrol og det ejerskab og den legacy - økonomisk og psykologisk - som de to koryfæer besidder i selskabet.

På den anden side er det ganske usædvanligt, at en mand med så stor en ejerandel som Steve Ballmer vælger at opgive den indflydelse på selskabets retning, som en bestyrelsespost giver.

Har brug for genstart

I Microsoft er der imidlertid meget stort behov for med både handling og ord at signalere nye tider.

Læs også: Her er de seks vigtigste opgaver for Microsofts nye topchef, Satya Nadella.

Det store selskab har efter mange års mere eller mindre frugtesløse forsøg på for alvor at komme tilbage som verdens førende it-firma brug for en genstart og for at vise, at det kan blive genfødt som noget andet end det Microsoft, som Bill Gates og Steve Ballmer har skabt.

Situationen er alvorlig

At situationen er alvorlig, understreges af, at Microsoft fortsat halter efter i ekstrem grad på det afgørende smartphone- og tablet-marked, hvor det er helt afgørende at få fodfæste, hvis man skal nå ud til forbrugerne i fremtidens it-marked.

Det kan du læse mere om her: Historien om Windows Phone og den barske kamp mod Android og iOS

Microsoft har som altid styr på arvefølgen - og på den signal-værdi, der er i topchefens person.

Microsofts nye topchef, Satya Nadella, har i månederne efter sin udnævnelse til topchef barslet med et antal nye initiativer og meldinger, hvilket indikerer, at 'hans' planer har været undervejs i et stykke tid og sikkert er blevet grundlagt, mens Steve Ballmer har siddet ved roret.

De nye planer tegner billedet af et helt nyt Microsoft, der i modsætning til tidligere lægger vægt på at nå ud til brugerne, hvor de er, og på de enheder, som de anvender, og herfra få dem gelejdet over mod Microsofts primært cloud-baserede produkter.

Det kan du læse mere om her:  Det nye Microsoft: Lægger Windows bag sig - her er den nye fremtid

Det er et ganske markant skifte for Microsoft.

Steve Ballmers fokus lå dybest på at forsøge at videreudvikle og malke tidligere tiders Microsoft-successer med Windows som central aksel - mens Satya Nadella har langt mere fokus på nytænkning, innovation og forsøget på at avle nye produkter med dispruptive egenskaber - ganske som Microsoft i rigtigt gamle dage.

Det kan du læse mere om her: De næste teknologi-bomber på vej: Verden venter i spænding

Steve Ballmers exit skal tjene til at cementere både kurs-ændringen og Satya Nadellas autoritet som topchef: Det er Nadella, der kører butikken nu - og verden skal ikke være i tvivl om, at der ikke står nogen grå eminencer bag ham og hvisker 'gode' råd i øret på ham.

Kun tiden vil vise, om han kan holde sig helt væk, for som stor-aktionær vil han stadig have en stemme. Hvis han altså vælger at bruge den.

Lige nu er han åbenlyst indstillet på at give Microsoft og Satya Nadella arbejdsro til at finde sig selv. Og til at redefinere Microsoft på en måde, som han ikke selv var i stand til.

Læs også:

Pludselig exit: Steve Ballmer forlader Microsoft med omgående virkning

Slut med Microsoft: Her er de bedste citater fra vildmanden Steve Ballmer

Det nye Microsoft: Lægger Windows bag sig - her er den nye fremtid

Derfor er Bill Gates en færdig mand i Microsoft

Derfor eksisterer det gamle Microsoft snart ikke længere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere