Artikel top billede

IBM: Cloud-teknologien bygger internet ind i alt

Skyen bliver det fundament, der skal sende din støvsuger eller kundedatabase på nettet. Men det er ikke uden problemer og sårbarheder.

Cloud-teknologierne har trods en kort levetid allerede gennemgået voldsomme forandringer og forbedringer, og nu bevæger vi os ind i den næste version: Cloud 3.0.

Et fundament, der bliver bygget som platform for internet-i-alt.

"I version 1 var der tale om opbygning af infrastruktur og salerbarhed. I version 2 handlede det om at rulle tjenester ud," fortæller forsker Chung-Sheng Li, director, Commercial Systems, IBM Thomas J. Watson Research Center, til Computerworld.

"I 3. udgave vil data komme fra skyen."

Gør de ikke allerede det?

"Forskellen bliver, at vi får en software-defineret infrastruktur, der selv kan bygge en masse data uden menneskelig indblanding, kaldet maskindata," forklarer han.

"Data bliver samlet, behandlet og analyseret mellem maskiner."

Automatiserer din hverdag

Denne form for databehandling kommer til at automatisere et hav af processer, som vi ellers skal klare manuelt i dag.

Vi er så småt begyndt at se løsningerne eksempelvis med fly, der selv tilkalder assistance, når der er problemer med teknikken, eller el-selselskabet, som aflæser din måler trådløst.

Med skyen som fundament vil disse internet-i-ting-løsninger eksplodere, fortæller han.

"I 2020 forventer IBM, at 40 procent af trafikken vil foregå mellem maskiner uden menneskelig indblanding," forklarer Chung-Sheng Li og fortsætter:

"Prisen for databehandling er styrtdykket. I 2000 kostede det 100 millioner dollar at kortlægge et menneskes gener. I 2010 kostede den samme udregning 10.000 dollar. Om få år vil det koste få hundrede."

Det prisfald ser han som en naturlig driver for, at virksomhederne vil bruge databehandlingen mere offensivt i deres forretningsudvikling og i konkurrencen med andre.

Samtidig vil netværkshastighederne blive så høje, at det ikke længere vil give mening at have sin egen hardware.

Kabinettet med indhold vil blive en overflødig forbrugsgenstand.

Du har dog stadig brug for din hjerne

Denne udvikling betyder dog ikke, at mennesket bliver overflødiggjort.

"Analyser er intet værd, hvis der ikke er mennesker med i vurderingerne. Så selv om vi snakker om maskindata, er der tale om et samspil mellem mennesker og maskiner. Mennesket skal udnytte de muligheder, der kommer," siger Chung-Sheng Li.

Men giver denne afhængighed, hvor alt er forbundet til nettet, ikke en utrolig sårbarhed over for fejl?

"Jo, det er korrekt. Fejl, sårbarheder eller black out i systemerne kan lamme os helt fra køleskab til vandforsyning. Når man kobler alt sammen, bliver det sårbart. Det er noget af det, vi arbejder på i øjeblikket i forskerverdenen."

Hvad vil I gøre for at forhindre det?

"Vi forsøger at bygge stopklodser ind i systemerne, så man kan stoppe de dele, der går ned eller bliver ramt af malware eller på anden vis går i sort. Vi mangler dog stadig en håndfast løsning på, hvordan vi kan aflive udfordringerne."

Læs også:

Her er de så: De 10 vigtigste it-trends for dig i 2014

Derfor ændrer cloud alt for dig som software-udvikler

Danske virksomheder klar til cloud: Dette vælger de
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere