IBM: Cloud-teknologien bygger internet ind i alt

Skyen bliver det fundament, der skal sende din støvsuger eller kundedatabase på nettet. Men det er ikke uden problemer og sårbarheder.

Cloud-teknologierne har trods en kort levetid allerede gennemgået voldsomme forandringer og forbedringer, og nu bevæger vi os ind i den næste version: Cloud 3.0.

Et fundament, der bliver bygget som platform for internet-i-alt.

"I version 1 var der tale om opbygning af infrastruktur og salerbarhed. I version 2 handlede det om at rulle tjenester ud," fortæller forsker Chung-Sheng Li, director, Commercial Systems, IBM Thomas J. Watson Research Center, til Computerworld.

"I 3. udgave vil data komme fra skyen."

Gør de ikke allerede det?

"Forskellen bliver, at vi får en software-defineret infrastruktur, der selv kan bygge en masse data uden menneskelig indblanding, kaldet maskindata," forklarer han.

"Data bliver samlet, behandlet og analyseret mellem maskiner."

Automatiserer din hverdag

Denne form for databehandling kommer til at automatisere et hav af processer, som vi ellers skal klare manuelt i dag.

Vi er så småt begyndt at se løsningerne eksempelvis med fly, der selv tilkalder assistance, når der er problemer med teknikken, eller el-selselskabet, som aflæser din måler trådløst.

Med skyen som fundament vil disse internet-i-ting-løsninger eksplodere, fortæller han.

"I 2020 forventer IBM, at 40 procent af trafikken vil foregå mellem maskiner uden menneskelig indblanding," forklarer Chung-Sheng Li og fortsætter:

"Prisen for databehandling er styrtdykket. I 2000 kostede det 100 millioner dollar at kortlægge et menneskes gener. I 2010 kostede den samme udregning 10.000 dollar. Om få år vil det koste få hundrede."

Det prisfald ser han som en naturlig driver for, at virksomhederne vil bruge databehandlingen mere offensivt i deres forretningsudvikling og i konkurrencen med andre.

Samtidig vil netværkshastighederne blive så høje, at det ikke længere vil give mening at have sin egen hardware.

Kabinettet med indhold vil blive en overflødig forbrugsgenstand.

Du har dog stadig brug for din hjerne

Denne udvikling betyder dog ikke, at mennesket bliver overflødiggjort.

"Analyser er intet værd, hvis der ikke er mennesker med i vurderingerne. Så selv om vi snakker om maskindata, er der tale om et samspil mellem mennesker og maskiner. Mennesket skal udnytte de muligheder, der kommer," siger Chung-Sheng Li.

Men giver denne afhængighed, hvor alt er forbundet til nettet, ikke en utrolig sårbarhed over for fejl?


"Jo, det er korrekt. Fejl, sårbarheder eller black out i systemerne kan lamme os helt fra køleskab til vandforsyning. Når man kobler alt sammen, bliver det sårbart. Det er noget af det, vi arbejder på i øjeblikket i forskerverdenen."

Hvad vil I gøre for at forhindre det?


"Vi forsøger at bygge stopklodser ind i systemerne, så man kan stoppe de dele, der går ned eller bliver ramt af malware eller på anden vis går i sort. Vi mangler dog stadig en håndfast løsning på, hvordan vi kan aflive udfordringerne."

Læs også:

Her er de så: De 10 vigtigste it-trends for dig i 2014

Derfor ændrer cloud alt for dig som software-udvikler

Danske virksomheder klar til cloud: Dette vælger de
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?