Artikel top billede

Enorm cloud-migrering i gang: Derfor rykker NASA vigtige applikationer i massevis til skyen

Det amerikanske rumfarts-agentur NASA har på 22 uger migreret 65 software-applikationer til cloud'en - inklusive dets flagsskibs-applikation. Forude venter flere massive migreringer til cloud'en. Se her, hvordan det er foregået.

Det amerikanske rumfarts-agentur NASA har i de seneste 22 uger migreret 65 af sine software-applikationer til cloud'en. Og mange flere er på vej.

Blandt de 65 applikationer er et par af NASA's store flagskibe, nemlig udvikler- og ingeniør-netværket samt NASA's videnskabs-website Science.nasa.gov.

Den hastige migrering er led i en større operation, der har ført til, at rumfarts-organisationen siden marts 2013 har flyttet i alt 110 applikationer og websites til cloud'en - især til Amazon Web Services, hvor NASA er blandt de allerstørste kunder.

NASA står i alt bag 1.500 websites og 2.000 forskellige applikationer, og det er planen, at yderligere knap 30 applikationer skal være flyttet til cloud'en inden årets udgang.

Organisationens webservice-chef, Roopangi Kadakia, siger til Computerworlds amerikanske nyhedstjeneste, at hele motoren under migreringen er et ønske om at få en bedre 'return on investment' på organisationens it-drift.

Og her viste det sig hurtigt, at hun kunne spare 40 procent på omkostningerne ved drift og vedligehold ved at rykke over på en cloud-løsning, fortæller hun.

Flere af de støre NASA-applikationer ligger i dag på Amazons public cloud, hvor diskpladsen deles med andre kunder, men en række applikationer til workflow og lignende med sensitive data er placeret i en virtuel private cloud.

Du kan læse mere om forskellen på de forskellige cloud-typer her: Cloud computing: Sådan fungerer det

Hertil kommer, at NASA har placeret 10 af de mest følsomme applikationer - herunder udvikler-netværket, der indeholder flere millioner tekniske dokumenter - i Amazons GovCloud, der er isoleret og lever op til særligt skrappe, regulative og sikkerhedsmæssige krav.

Webservice-chef Roopangi Kadakia siger til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, at NASA ikke har nogen planer om at samle alle sine applikationer i en stor, samlet NASA-cloud.

Prismæssigt ville det ikke kunne svare sig. Og sikkerhedsmæssigt ville det heller ikke give nogen mening, mener hun.

"For vi er da ikke bedre beskyttet ved en intern hosting-løsning end ved en ekstern. Det gør ikke serveren mere sikker, at den står i vores eget datacenter, for det handler ikke om, hvor den er, men hvordan den er beskyttet," siger hun.

Gamle legacy-systemer

Blandt de store udfordringer ved migreringen til cloud-løsningerne har især været NASA's gamle legacy-systemer.

Mange af de pågældende applikationer har nemlig hidtil kørt på gamle og uddaterede systemer, og det har været et krav, at migreringen har skullet ske, uden at den daglige drift har skullet kunne mærke noget.

Blandt de gamle systemer har været NASA's 10 år gamle CMS-system, der har kørt uden formel support i de seneste par år.

Roopangi Kadakia vil ikke fortælle, hvilket system det drejer sig om, men hun fortæller til Computerworlds nyhedstjeneste, at det gamle system gjorde opdatering af rumfarts-organisatioenns website til en besværlig affære, der nemt kunne tage op til 20 minutter.

Med cloud-løsningen tager det under to minutter.

Roopangi Kadakia fortæller, at NASA-folkene efter migreringen til cloud'en nøje har gennemgået applikationernes performance og holdt det op mod den tekniske infrastruktur for at se, om ydelsen har været optimeret.

NASA-folkene fandt her hurtigt ud af, at mange af applikationerne var det, som hun kalder 'over-architected.'

Nogle af de cloud-baserede applikationer anvendte således kun omkring en procent af den fulde CPU-kapacitet på den server, hvor de var placeret - selv når der var tale om peak-level.

Læs også:

Microsoft: Cloud vil ændre den måde alle arbejder på - også i Microsoft

Pengene vælter ned i lommerne på cloud-leverandørerne

Vil du bygge din egen robot eller raket? Her har du NASA's kode - helt gratis
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere