Enorm cloud-migrering i gang: Derfor rykker NASA vigtige applikationer i massevis til skyen

Det amerikanske rumfarts-agentur NASA har på 22 uger migreret 65 software-applikationer til cloud'en - inklusive dets flagsskibs-applikation. Forude venter flere massive migreringer til cloud'en. Se her, hvordan det er foregået.

Det amerikanske rumfarts-agentur NASA har i de seneste 22 uger migreret 65 af sine software-applikationer til cloud'en. Og mange flere er på vej.

Blandt de 65 applikationer er et par af NASA's store flagskibe, nemlig udvikler- og ingeniør-netværket samt NASA's videnskabs-website Science.nasa.gov.

Den hastige migrering er led i en større operation, der har ført til, at rumfarts-organisationen siden marts 2013 har flyttet i alt 110 applikationer og websites til cloud'en - især til Amazon Web Services, hvor NASA er blandt de allerstørste kunder.

NASA står i alt bag 1.500 websites og 2.000 forskellige applikationer, og det er planen, at yderligere knap 30 applikationer skal være flyttet til cloud'en inden årets udgang.

Organisationens webservice-chef, Roopangi Kadakia, siger til Computerworlds amerikanske nyhedstjeneste, at hele motoren under migreringen er et ønske om at få en bedre 'return on investment' på organisationens it-drift.

Og her viste det sig hurtigt, at hun kunne spare 40 procent på omkostningerne ved drift og vedligehold ved at rykke over på en cloud-løsning, fortæller hun.

Flere af de støre NASA-applikationer ligger i dag på Amazons public cloud, hvor diskpladsen deles med andre kunder, men en række applikationer til workflow og lignende med sensitive data er placeret i en virtuel private cloud.

Du kan læse mere om forskellen på de forskellige cloud-typer her: Cloud computing: Sådan fungerer det

Hertil kommer, at NASA har placeret 10 af de mest følsomme applikationer - herunder udvikler-netværket, der indeholder flere millioner tekniske dokumenter - i Amazons GovCloud, der er isoleret og lever op til særligt skrappe, regulative og sikkerhedsmæssige krav.

Webservice-chef Roopangi Kadakia siger til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, at NASA ikke har nogen planer om at samle alle sine applikationer i en stor, samlet NASA-cloud.

Prismæssigt ville det ikke kunne svare sig. Og sikkerhedsmæssigt ville det heller ikke give nogen mening, mener hun.

"For vi er da ikke bedre beskyttet ved en intern hosting-løsning end ved en ekstern. Det gør ikke serveren mere sikker, at den står i vores eget datacenter, for det handler ikke om, hvor den er, men hvordan den er beskyttet," siger hun.

Gamle legacy-systemer
Blandt de store udfordringer ved migreringen til cloud-løsningerne har især været NASA's gamle legacy-systemer.

Mange af de pågældende applikationer har nemlig hidtil kørt på gamle og uddaterede systemer, og det har været et krav, at migreringen har skullet ske, uden at den daglige drift har skullet kunne mærke noget.

Blandt de gamle systemer har været NASA's 10 år gamle CMS-system, der har kørt uden formel support i de seneste par år.

Roopangi Kadakia vil ikke fortælle, hvilket system det drejer sig om, men hun fortæller til Computerworlds nyhedstjeneste, at det gamle system gjorde opdatering af rumfarts-organisatioenns website til en besværlig affære, der nemt kunne tage op til 20 minutter.

Med cloud-løsningen tager det under to minutter.

Roopangi Kadakia fortæller, at NASA-folkene efter migreringen til cloud'en nøje har gennemgået applikationernes performance og holdt det op mod den tekniske infrastruktur for at se, om ydelsen har været optimeret.

NASA-folkene fandt her hurtigt ud af, at mange af applikationerne var det, som hun kalder 'over-architected.'

Nogle af de cloud-baserede applikationer anvendte således kun omkring en procent af den fulde CPU-kapacitet på den server, hvor de var placeret - selv når der var tale om peak-level.

Læs også:

Microsoft: Cloud vil ændre den måde alle arbejder på - også i Microsoft

Pengene vælter ned i lommerne på cloud-leverandørerne

Vil du bygge din egen robot eller raket? Her har du NASA's kode - helt gratisBrancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler - sådan beskytter du din virksomhed

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere


Premium
Pandora-CIO har gennemført massiv cloud-migrering i foråret: "Vi har simpelthen foretaget en åben hjerteoperation under coronakrisen"
Interview: Ved årets udgang er 70 procent af Pandoras it-landskab flyttet i skyen. Dermed når CIO Peter Cabello Holmberg i mål med planerne fra sommeren 2020 trods coronakrisen. "Vi har gennemført en række massive migreringer her under coronakrisen," siger han.
CIO
CIO Lars Bo Hassinggaard: "Ud over alle de sensorer der er bygget ind i vores nye fabrikker, så har vi også lavet et samarbejde med Aarhus Universitet hvor vi putter sensorer på vores net og trawlere."
Podcast: Royal Greenland har sin egen flåde af trawlere, sine egne fabrikker og eksportmarkeder over hele verden. Samtidig løser Royal Greenland opgaver inden for bank, skat og naturmyndighed. Hør hvordan it binder det hele sammen.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.