Artikel top billede

Banedanmark: Denne gang var vi forberedt på vandet

I 2011 druknede Banedanmarks systemer, for derefter at gå op i flammer, men under det kraftige regnskyl i weekenden var Banedanmark forberedt og kunne hurtigt sikre tog til tiden igen.

Under regnvejret i 2011, da der faldt op mod 150 mm på ganske få timer, måtte Banedanmark se sig slået, og deres it-systemer blev først druknet for sidenhen at gå op i røg.

Denne gang gik det knap så galt. Men når der falder så meget regn, som der gjorde i weekenden, er det næsten ikke til at sikre alle bygninger mod vand i kælderen. Det fortæller den tekniske direktør, Søren Boysen.

Banedanmark har derfor taget konsekvensen af den erfaring og tyet til den besværlige, men sikre løsning.

"Når vandstanden er så høj, presser vandet sig ind der, hvor kabler går ind i bygningen; det har vi tætnet så godt vi kan, men i sidste ende har vi måttet flytte al den kritiske elektronik væk fra kældrene og højere op i bygningen," siger Søren Boysen.

Et stort opklaringsarbejde

Med knap 120 mm regn på så kort tid er der nogle steder, som bliver oversvømmet, så man ikke længere er i tvivl. Men det er ikke nok at vide, hvor der med sikkerhed er oversvømmet; alle relæstationer skal undersøges, inden der kan gives grønt lys.

"Vores omformerstationer og kørestrøm bliver koblet ud, når det begynder at regne. Hvis der kommer vand ind i installationerne der, får vi meget omfattende skader. Så udfordringen har været manuelt at tjekke alle relæhytterne efterfølgende, og hvis der kun var lidt vand på gulvet, så kunne vi sætte strøm på igen," fortæller Søren Boysen.

Svanemøllen knudepunkt for vandmasserne

Foruden UPS-systemer og servere, som er blevet placeret højere i en bygning og langt fra oversvømmelserne, er der drev og relæer, som ligger ude på banerne.

Særligt Svanemølle-tunnelen står under vand, når der falder så store mængder regn, men Banedanmark var forberedt med en beredskabsplan.

Fra midnat til klokken 21.00 søndag aften var der gang i pumperne, som i gennemsnit flytter 800 kubikmeter vand i timen, til særlige afløb, som kan håndtere vandmængderne.

"I Svanemølle-tunnelen, som er den, der samler alt vand op, stod der vand i 5-6 meters højde op over køreledningsanlægget, men da vi stod dernede i aftes, var vandstanden nede på en meters penge. Der kunne vi se, at lamperne inde i tunnelen stadigvæk lyste; så vi kunne ane, at der var håb forude," siger Søren Boysen.

Læs også:

Tusindvis af YouSee-kunder ramt af weekendens skybrud

Brand og vand lukker Banedanmarks it-systemer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere