Artikel top billede

Banedanmark: Denne gang var vi forberedt på vandet

I 2011 druknede Banedanmarks systemer, for derefter at gå op i flammer, men under det kraftige regnskyl i weekenden var Banedanmark forberedt og kunne hurtigt sikre tog til tiden igen.

Under regnvejret i 2011, da der faldt op mod 150 mm på ganske få timer, måtte Banedanmark se sig slået, og deres it-systemer blev først druknet for sidenhen at gå op i røg.

Denne gang gik det knap så galt. Men når der falder så meget regn, som der gjorde i weekenden, er det næsten ikke til at sikre alle bygninger mod vand i kælderen. Det fortæller den tekniske direktør, Søren Boysen.

Banedanmark har derfor taget konsekvensen af den erfaring og tyet til den besværlige, men sikre løsning.

"Når vandstanden er så høj, presser vandet sig ind der, hvor kabler går ind i bygningen; det har vi tætnet så godt vi kan, men i sidste ende har vi måttet flytte al den kritiske elektronik væk fra kældrene og højere op i bygningen," siger Søren Boysen.

Et stort opklaringsarbejde

Med knap 120 mm regn på så kort tid er der nogle steder, som bliver oversvømmet, så man ikke længere er i tvivl. Men det er ikke nok at vide, hvor der med sikkerhed er oversvømmet; alle relæstationer skal undersøges, inden der kan gives grønt lys.

"Vores omformerstationer og kørestrøm bliver koblet ud, når det begynder at regne. Hvis der kommer vand ind i installationerne der, får vi meget omfattende skader. Så udfordringen har været manuelt at tjekke alle relæhytterne efterfølgende, og hvis der kun var lidt vand på gulvet, så kunne vi sætte strøm på igen," fortæller Søren Boysen.

Svanemøllen knudepunkt for vandmasserne

Foruden UPS-systemer og servere, som er blevet placeret højere i en bygning og langt fra oversvømmelserne, er der drev og relæer, som ligger ude på banerne.

Særligt Svanemølle-tunnelen står under vand, når der falder så store mængder regn, men Banedanmark var forberedt med en beredskabsplan.

Fra midnat til klokken 21.00 søndag aften var der gang i pumperne, som i gennemsnit flytter 800 kubikmeter vand i timen, til særlige afløb, som kan håndtere vandmængderne.

"I Svanemølle-tunnelen, som er den, der samler alt vand op, stod der vand i 5-6 meters højde op over køreledningsanlægget, men da vi stod dernede i aftes, var vandstanden nede på en meters penge. Der kunne vi se, at lamperne inde i tunnelen stadigvæk lyste; så vi kunne ane, at der var håb forude," siger Søren Boysen.

Læs også:

Tusindvis af YouSee-kunder ramt af weekendens skybrud

Brand og vand lukker Banedanmarks it-systemer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere