Artikel top billede

Saab Danmark leverer blandt andet maritime kommunikations-løsninger og er en del af den svenske koncern Saab AB. Foto: Copyright Saab AB (Foto: © KOCKUMS AB / Nilsson Peter 3825)

Måtte fyre to tredjedele af de ansatte: Nu er Saab Danmark på vej tilbage

Top 100 2014 Saab Danmark har haft nogle dramatiske år med underskud og et voldsomt fald i antallet af ansatte. Nu har it-virksomheden igen både vækst og overskud og vinder specialkategorien Industriel it og server/storage.

En decideret turnaround.

Det er, hvad den Sønderborg-baserede virksomhed Saab Danmark har gennemgået.

Virksomheden er vinder af kategorien 'industriel it og server/storage' i Computerworlds Top 100, hvilket skyldes et godt resultat i 2013-regnskabet med vækst i omsætningen til 88 millioner kroner og et overskud efter skat på 11,7 millioner.

Det er opsigtsvækkende for en virksomhed, der har kørt med underskud flere år i træk og i det hele taget har haft nogle dramatiske år her i Danmark.

I 2007 kom Saab Danmark - der i 2006 overtog Mærsk Data Defence - eksempelvis ud med et underskud på 39 millioner kroner, og fra 2008 til 2009 faldt omsætningen med 45 millioner.

Forsvaret trak stikket

Forklaringen var, at forsvaret valgte at droppe kommando- og kontrolsystemet Daccis (Danish Army Command Control and Information System), som Saab Danmarks kontor i København stod for at udvikle.

Systemet blev skrottet af forsvaret efter 12 års udviklingsarbejde, Saab Danmark måtte lukke i Sjælland-afdelingen, og virksomheden mærkede de hårde konsekvenser på økonomien.

"Det er faktisk en hel organisation på 60 mand, der sidder i København, som vi simpelthen bliver nødt til at lukke," fortæller administrerende direktør Heino Lundgren om den dramatiske tid for Saab Danmark.

"Det påvirker naturligvis også vores aktiviteter i Sønderborg, hvor vi har hovedsæde, så vi gik faktisk fra 160 mennesker ned til omkring 55."

Heino Lundgren har stået i spidsen for Sønderborg-virksomheden siden 2010, hvor han kom fra en stilling som økonomidirektør samme sted.

Strategien skulle gentænkes

Når man som virksomhed på den måde mister både omsætning og indtjening og er nødt til at skille sig af med to ud af tre ansatte, kræver det en decideret turnaround.

"Det betyder, at du bliver nødt til at gentænke din strategi og din forretningsmodel, så det arbejde startede vi på, da jeg tiltrådte som direktør for tre år siden," siger Heino Lundgren og kommer med et par eksempler:

"Vi ændrede strategien fra primært at have været orienteret mod det danske marked til at være internationalt orienteret. Vi gik fra at lave kundespecifikke løsninger til at lave standardprodukter."

"Og så gik vi fra at forsøge at sælge til alle markeder - både forsvar og civil sikkerhed - til at fokusere på de områder, hvor vi har en lang historie og erfaring, nemlig det maritime og inden for olie/gas."

"Vi gik fra at være leverandør af vores ene produkt til at være leverandør af den samlede kommunikationspakke. Vi tager et større ansvar for den samlede kommunikationspakke på eksempelvis et skib, og det betyder så, at vi tager en masse tredjepartshardware ind og laver en integreret løsning med det."

Virksomheden i Sønderborg har dog fortsat både it-folk og ingeniører, der står for at udvikle selve kerneproduktet:

"Vi har en avanceret software IP-løsning, der kan integrere forskellige typer kommunikation, og det er noget, vi udvikler i Sønderborg."

Sådan skal væksten fortsætte

Der har været flere retssager i kølvandet på forsvarets beslutning om at droppe Daccis-sagen, og sidste år afgjorde Højesteret, at Saab AB skulle betale 270 millioner i erstatning til forsvaret på grund af Daccis.

Saab Danmark regner dog med, at de gode resultater fra 2013 vil fortsætte, når 2014-regnskabet skal indberettes.

"Jeg kan afsløre, at 2014 bliver endnu et år med vækst på både toplinje og bundlinje, og det er sket ved, at vi først og fremmest har holdt fast i strategien om at komme ud på markedet internationalt," siger Heino Lundgreen.

"Vi har været i gang med at ansætte 10-12 mand, siden regnskabet kom, og jeg regner med, at vi også får brug for yderligere ansatte."

"Og så har vi selvfølgelig gang i en række boblere. Vi kigger på sikkerhed i forhold til politi, ambulance og den type aktiviteter, hvor man også har brug for en avanceret kommunikationsløsning," siger direktøren for den danske del af Saab-koncernen.

Læs også:

Leverandør-svipser luner i kassen hos Forsvaret

It-virksomheden Saab Danmark får ny direktør

Forsvaret skrotter it-system: Leverandør uforstående

Forsvars-koks fører til fyringer hos Saab Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere