Saab Danmark leverer blandt andet maritime kommunikations-løsninger og er en del af den svenske koncern Saab AB. Foto: Copyright Saab AB

Måtte fyre to tredjedele af de ansatte: Nu er Saab Danmark på vej tilbage

Top 100 2014 Saab Danmark har haft nogle dramatiske år med underskud og et voldsomt fald i antallet af ansatte. Nu har it-virksomheden igen både vækst og overskud og vinder specialkategorien Industriel it og server/storage.

En decideret turnaround.

Det er, hvad den Sønderborg-baserede virksomhed Saab Danmark har gennemgået.

Virksomheden er vinder af kategorien 'industriel it og server/storage' i Computerworlds Top 100, hvilket skyldes et godt resultat i 2013-regnskabet med vækst i omsætningen til 88 millioner kroner og et overskud efter skat på 11,7 millioner.

Det er opsigtsvækkende for en virksomhed, der har kørt med underskud flere år i træk og i det hele taget har haft nogle dramatiske år her i Danmark.

I 2007 kom Saab Danmark - der i 2006 overtog Mærsk Data Defence - eksempelvis ud med et underskud på 39 millioner kroner, og fra 2008 til 2009 faldt omsætningen med 45 millioner.

Forsvaret trak stikket
Forklaringen var, at forsvaret valgte at droppe kommando- og kontrolsystemet Daccis (Danish Army Command Control and Information System), som Saab Danmarks kontor i København stod for at udvikle.

Systemet blev skrottet af forsvaret efter 12 års udviklingsarbejde, Saab Danmark måtte lukke i Sjælland-afdelingen, og virksomheden mærkede de hårde konsekvenser på økonomien.

"Det er faktisk en hel organisation på 60 mand, der sidder i København, som vi simpelthen bliver nødt til at lukke," fortæller administrerende direktør Heino Lundgren om den dramatiske tid for Saab Danmark.

"Det påvirker naturligvis også vores aktiviteter i Sønderborg, hvor vi har hovedsæde, så vi gik faktisk fra 160 mennesker ned til omkring 55."

Heino Lundgren har stået i spidsen for Sønderborg-virksomheden siden 2010, hvor han kom fra en stilling som økonomidirektør samme sted.

Strategien skulle gentænkes
Når man som virksomhed på den måde mister både omsætning og indtjening og er nødt til at skille sig af med to ud af tre ansatte, kræver det en decideret turnaround.

"Det betyder, at du bliver nødt til at gentænke din strategi og din forretningsmodel, så det arbejde startede vi på, da jeg tiltrådte som direktør for tre år siden," siger Heino Lundgren og kommer med et par eksempler:

"Vi ændrede strategien fra primært at have været orienteret mod det danske marked til at være internationalt orienteret. Vi gik fra at lave kundespecifikke løsninger til at lave standardprodukter."

"Og så gik vi fra at forsøge at sælge til alle markeder - både forsvar og civil sikkerhed - til at fokusere på de områder, hvor vi har en lang historie og erfaring, nemlig det maritime og inden for olie/gas."

"Vi gik fra at være leverandør af vores ene produkt til at være leverandør af den samlede kommunikationspakke. Vi tager et større ansvar for den samlede kommunikationspakke på eksempelvis et skib, og det betyder så, at vi tager en masse tredjepartshardware ind og laver en integreret løsning med det."

Virksomheden i Sønderborg har dog fortsat både it-folk og ingeniører, der står for at udvikle selve kerneproduktet:

"Vi har en avanceret software IP-løsning, der kan integrere forskellige typer kommunikation, og det er noget, vi udvikler i Sønderborg."

Sådan skal væksten fortsætte
Der har været flere retssager i kølvandet på forsvarets beslutning om at droppe Daccis-sagen, og sidste år afgjorde Højesteret, at Saab AB skulle betale 270 millioner i erstatning til forsvaret på grund af Daccis.

Saab Danmark regner dog med, at de gode resultater fra 2013 vil fortsætte, når 2014-regnskabet skal indberettes.

"Jeg kan afsløre, at 2014 bliver endnu et år med vækst på både toplinje og bundlinje, og det er sket ved, at vi først og fremmest har holdt fast i strategien om at komme ud på markedet internationalt," siger Heino Lundgreen.

"Vi har været i gang med at ansætte 10-12 mand, siden regnskabet kom, og jeg regner med, at vi også får brug for yderligere ansatte."

"Og så har vi selvfølgelig gang i en række boblere. Vi kigger på sikkerhed i forhold til politi, ambulance og den type aktiviteter, hvor man også har brug for en avanceret kommunikationsløsning," siger direktøren for den danske del af Saab-koncernen.Læs også:

Leverandør-svipser luner i kassen hos Forsvaret

It-virksomheden Saab Danmark får ny direktør

Forsvaret skrotter it-system: Leverandør uforstående

Forsvars-koks fører til fyringer hos Saab Danmark

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.