Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Intel har sejret - men satser benhårdt på en ukendt fremtid

Analyse: Chipgiganten Intel slynger stadigt stærkere processorer ud. Men alligevel er kæmpefirmaet ikke helt lykkeligt - for der er en helt ny og usikker verden at erobre. Læs om Intels udfordringer her.

Jeg er i San Francisco. Byen hvor hippe Google- og Apple-ansatte zig-zagger hjemmevant mellem de slingrende og råbende hjemløse, der findes overalt i byens gader. Det er svært at forstå afstanden mellem de succesfulde tech-folk i de allestedsnærværende Teslaer og de hjemløse på gadehjørnerne.

Indenfor i Moscone-centeret på Howard Street er det Intel, som har inviteret mig med til deres årlige Intel Developer Forum, som prøver at udfordre min evne til at rumme store afstande og kontraster. 

For på den ene side er processorgiganten i live og klarer sig imponerende godt. Overskuddet er stabilt, og de nye generationer af processorer lanceres efter Intels nøje afstemte marketing- og forsknings-plan.

Men chipgiganten ved, at verden i dag ikke er som i går. Og at mens pc-salget, ifølge Michael Dell som kortvarigt var på scenen sammen med Intels CEO Brian Krzanich, stiger, så sker eksplosionen for alvor inden for datacentre og mobile enheder - og på sigt inden for forbundne småenheder og de såkaldte wearables.

Og mens Intel sidder godt og tungt på processorer til servere, er giganten langt fra markedsleder inden for mobile enheder.

Ifølge Intel selv er var de dog, i andet kvartal 2014, den næstestørste leverandør af tablets. Men stadig. Nummer to, når man i mere end 10 år har været nummer ét på sit felt. Det må gøre ondt.

Det er derfor, Intel har fyldt konferencen med 5.000 udviklere her i San Francisco. Og det er derfor, at de traditionelle server- og desktop-produkter må dele taletid på scenen med Edison og Galileo.

Og det er derfor, at der mellem de bærbare computere fra Intels mange hardware-partnere er fyldt op med pulsmålende høretelefoner, fjernstyrede biler og små droner i en sådan grad, at det minder mere om en legetøjsmesse end udviklerkonferencen for en af verdens største it-virksomheder.

For Intel vil have de små og ekstremt strømbesparende computere ind i Edison- og Galileo-pakkerne ud til udviklerne, så de med tiden kan forme grundstammen i det internet of things, som alle forudsiger er lige på trapperne.

Altså den fremtid, hvor alt fra kaffemaskiner til gadelamper og industrirobotter indgår i netværk og konstant kommunikerer data fra deres indbyggede sensorer.

Det er også en fremtid, som Intel tror så meget på, at deres absolutte topchefer dedikerer dele af deres keynotes til designerarmbåndet MICA, udviklet i samarbejde med modefirmaer.

Præsentationen af mode-armbåndet viser i øvrigt dilemmaet, som Intel står i. For de 5.000 hovedsageligt mandlige udviklere, som fulgte keynoten, havde meget travlt med at tjekke deres telefoner under netop den del af præsentationen.

Overskygget af Apple på den store dag

Og samtidig havde man næsten ondt af Intels topchefer, som på samme dag som de lancerer deres sensorer, deres rygrad til den kommende internet of things og alle de andre spændende ting - så stod Apples Tim Cook 20 kilometer væk og stjal hele showet med annonceringen af Apples Watch og et par iPhones med vokseværk - i øvrigt drevet af Apples egen A8 processor.

Her er Intels præsentation med blandt andre den kendte fysiker Stephen Hawkings og hans Connected Wheelchair nok mere usexet, men til gengæld er det nok en større ting for menneskeheden, at den Intel-udviklede kørestol via de indbyggede datasensorer kan holde øje med både chaufførens helbred og stolens systemer.

Til gengæld må det være en trøst for Intel, at uanset hvilke enheder Apple eller andre producenter laver, havner dataene fra de utallige sensorer før eller siden i et Intel-drevet datacenter.

Selv anslår Intels chef for datacentre, Diane Bryan, at der om 5-6 år er 50 milliarder enheder som er forbundne.

Enheder som er ingenting værd uden et datacenter bagved. Datacentre som modtager, analyserer og returnerer data til blandt andet din smartphone.

Og mens betegnelsen Big Data efterhånden er brugt og misbrugt så meget, at den hænger de fleste ud af halsen, så ER det, som Intel taler om, seriøst store data.

Knap 1.000 milliarder daglige transaktioner er, hvad vi helt præcist taler om, når 1,9 milliarder smartphones, med gennemsnitligt 26 apps installeret har 20 daglige transaktioner per app.

Heldigvis for Intel sidder de fortsat tungt på netop datacenteret. Det er bare ikke nok for verdens største processor-producent, som vil eje hele kæden fra den ydmyge sensor i din kommende wearable til datacenteret, som analyserer sensorens data.

Det er en ambitiøs strategi, og fokuseringen på internet of things og wearables midt på Intels egen udviklerkonference er måske det største og mest dedikerede sats, jeg endnu har set på en fremtid, som stadig er temmelig uklar.

Læs mere om Intels samarbejde med Dell og Samsung om den nye internet-standard