Artikel top billede

Ubuntu-fonen på trapperne (igen) - vi venter stadig i spænding

Ubuntu står nu klar med en mobilplatform og producenter, der kan bygge telefonerne. Men det bliver en kamp op ad en meget stejl bakke.

Man skal så meget ondt igennem, før det kan blive godt.

Det er den korte udlægning af arbejdet med Ubuntus telefonplatform, der nu er færdig i første version - efter flere udsættelser.

Først forsøgte folkene fra Canonical, firmaet bag distributionen, at samle penge ind til telefonforsøget gennem crowdfunding, men det gik knap så godt.

Det kan du læse mere om her: Ubuntu mangler 110 millioner kroner inden i morgen

I december 2013 fortalte den sydafrikanske grundlægger af Linux-distributionen, Mark Shuttleworth, at der var fundet en løsning på pengeproblemerne.

Ordene faldt på web-konferencen Le Web i den franske hovedstad Paris, hvor Mark Shuttleworth oplyste tilhørerne om, at der var underskrevet en kontrakt med en telefonleverandør, som er klar til Linux-platformen.

Her fortalte han også, at der kommer telefoner på markedet i løbet af 2014.

Canonical fortæller, at der er indgået aftaler med mobilproducenterne bq fra Spanien og kinesiske Meizu om at producere telefonerne til verdens forbrugere.

Til december?

Efter lang ventetid kommer den platform, som telefonerne skal forsynes med, i form af et software-produktet fra Linux-distributøren - dog i en release to manufacturing eller rtm-udgave, der henvender sig til udviklere og producenter.

Med rtm-versionen på plads er der en forhåbning om, at hardware-produkterne også snart dukker op.

Den første udgave kan meget vel blive Meizu MX4 Ubuntu Edition, som Ubuntu-folkene har udviklet i samarbejde med den kinesiske producent.

Hvis alt går efter planen, kan den blive færdig til december i forskellige versioner med processor fra MediaTek, 20.7 mega-pixel-kamera og en skærmopløsning på 1920 x 1152 pixel.

Der bliver nævnt et prisniveau mellem 200 og 400 dollar (1.180 til 2.360 kroner), hvilket placerer telefonerne i den billige ende af smartphone-skalaen.

Hvis du ikke kan vente på en færdig pakke med telefon og software, kan du selv installere Ubuntu på eksempelvis Nexus 4, Nexus 7 eller Nexus 10.

20 millioner brugere, men ...

En unik ting ved Ubuntus telefon-software er, at platformen er designet til dobbelt-brug.

I praksis betyder det, at der er tale om både en telefon og en arbejdscomputer.

Det er nemlig muligt at docke sin telefon og bruge applikationerne i desktopmode med mus og tastatur.

Ifølge Ubuntus webside bruges distributionen af 20 millioner computerbrugere verden over, og derfor forudser virksomheden selv, at der er god plads til den nye telefonplatform.

Historien viser dog, at det er svært for en ny mobilplatform at bide sig fast i et marked, der er domineret af Android og til dels af Apples software.

Det kan Microsoft nok skrive under på. Firmaet har - trods solide penge- og pr-muskler - mere end svært ved at få Windows Phone til at få fodfæste.

Samme vurdering lyder fra en analytiker.

"For det første er 20 millioner brugere ikke særligt mange, og for det andet viser Microsofts erfaring, at selv om man har mange desktop-brugere, så er det stadig ikke let at bide sig fast som mobilplatform," siger Anders Elbak, der er it-analytiker i IDC.

"Det bliver rigtig, rigtig svært for Ubuntu at få fodfæste som mobilplatform. Der er kun et lille salgspotentiale, og derfor bliver det ligeledes svært at få telefonproducenterne med på vognen, hvilket er en ond cirkel."

"Det bliver et niche-produkt for ganske få entusiaster," siger han.

I forbindelse med mobilplatformen er der også lanceret et udvikler-kit (SDK) til at bygge apps til Ubuntu.

Du kan læse mere om projektet her.

I videoen fortæller Mark Shuttleworth om Ubuntu-strategien.

Læs også:
Ny spændende Nokia-konkurrent fra telefonrebeller

Nokia er kongen af Windows Phone

Ubuntu mangler 110 millioner kroner inden i morgen

Ubuntu vender telefon-fiasko til en ny succes
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere